Rypälepommit

Rypälepommit ovat ammuksia, jotka sisältävät jopa satoja pieniä tytärammuksia. Niitä voidaan pudottaa lentokoneista tai ampua tykeillä tai raketinheittimillä. Suurimmassa osassa rypälepommeista ei ole ohjausjärjestelmää, eikä itsetuhomekanismia. Siksi ne ovat epätarkkoja ja epäluotettavia. Edes uudemmat itsetuhomekanismeilla varustetut pommit eivät ole osoittautuneet täysin luotettaviksi. Rypälepommien vaikutusalue on tyypillisesti laajempi kuin niiden maalialue. Siksi ne uhkaavat väistämättä myös siviiilikohteita. Jos ammuksissa on niin sanotut jarruvarjot, voi tuuli kuljettaa niitä kauas kohteestaan. Suutareiksi jääneet ammukset voivat jäädä roikkumaan puiden oksistoon tai tunkeutua jopa puolen metrin syvyyteen pehmeään maahan. Maanviljelijöille ja rakentajille ne ovat ikuinen uhka. Räjähtämättömien rypälepommien raivaaminen on paljon hankalampaa kuin miinanraivaus, koska ne on räjäytettävä paikallaan. Rypälepommin ammus on herkkä räjähtämään: muutos ilmankosteudessa, tuulenvire tai käden hipaisu voi riittää. Rypälepommeja käytettiin laajamittaisesti 1960-ja 70-luvun sodissa Vietnamissa, Laosissa ja Kamputseassa. Viime aikoina niitä on käytetty Bosnia-Herzegovinassa, Kosovossa, Irakissa, Afganistanissa, Tsetsheniassa ja Libanonissa.

Keskimäärin 5 % rypälepommien tytärammuksista jää räjähtämättä. Joillakin ammustyypeillä luku on jopa 10-40 %. Handicap Internationalin tekemän selvityksen mukaan jopa 98 % rypälepommien uhreista on siviilejä. Uhreista suuri osa on lapsia. Rypälepommit ovat maamiinojakin vaarallisempia aseita, johtuen niiden suuremmasta räjähdysvoimasta ja niiden sisältämistä metallisirpaleista. Räjähtäessään tytärammusten sirpaleet lentävät erittäin kovalla nopeudella. Ammus saa osuessaan aikaan paineaallon ihmisruumiin sisällä, mikä aiheuttaa erittäin suurta tuhoa pehmeissä kudoksissa ja sisäelimissä. Nato ja Jugoslavian armeija käyttivät rypälepommeja Kosovon sodassa vuonna 1999. Nato kertoi ampuneensa alueella1392 rypälepommia, joissa oli lähemmäs 300 000 tytärammusta. Pommeissa ei ollut itsetuhomekanismia ja arviolta 10 % jäi räjähtämättä. Vuoden 2006 Libanonin konflikti on tuorein osoitus tarpeesta säädellä rypälepommien käyttöä. 34 päivää kestäneen sodan aikana Israel ampui Libanoniin ainakin 1 800 rypälepommia, joissa oli noin 1 200 000 tytärammusta. Räjähtämättömät pommit tappavat Etelä-Libanonissa edelleen. Vuoden 1991 Persianlahden sodassa Yhdysvaltojen joukkojen omat rypälepommit rajoittivat joukkojen liikkuvuutta ja aiheuttivat henkilötappioita. Ainakin 80 Yhdysvaltojen sotilasta kaatui omien suutariksi jääneiden rypälepommien räjähdettyä.

Suomi on osallistunut Oslon prosessiin, mutta ei kannata rypälepommien täyskieltoa. Puolustusministeri Jyri Häkämies on kertonut Suomen olevan mukana prosessissa saadakseen tietoa tulevista rypälepommeja koskevista rajoituksista. Suomi kaavailee hankkivansa rypälepommeja korvaamaan henkilömiinoja. Rypälepommeja voidaan ampua muun muassa Hornet-hävittäjistä tai raketinheittimillä. Puolustusvoimen mukaan Suomeen hankitaan ainoastaan itsetuhomekanismilla varustettuja rypälepommeja. Helmikuussa 2007 Suomi osti Alankomaiden puolustusvoimilta käytettynä 22 kpl M270 MLRS –raketinheitintä. Hankinnan arvo oli 30 miljoonaa euroa. Varusmiesten koulutus Niinisalon tykistöprikaatissa on tarkoitus aloittaa vuonna 2008. Suomen hankkimissa heittimissä voidaan käyttää mm. Lockheed-Martinin valmistamia M26-raketteja, jonka kantama on 32–38 km. Raketissa on 644 tytärammusta. Niitä varastoivat Bahrain, Britannia, Israel, Italia, Japani, Etelä-Korea, Kreikka, Ranska, Saksa, Turkki ja Yhdysvallat. Suomalaisen Patrian ja Norjan valtion puoliksi omistama asevalmistaja Nammo osti vuoden 2006 lopulla arizonalaisen rypälepommivalmistaja Talley Defense Systemsin.

Rypälepommien käyttö on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kannalta ongelmallista, koska: niiden vaikutukset ovat summittaisia, niiden vaikutus ei ole suhteessa niillä saavutettuihin sotilaallisiin tavoitteisiin, eikä siviiliväestö ei saa kansainvälisen oikeuden edellyttämää suojaa. Sitova sääntely rypälepommeista puuttuu. Punaisen Ristin aloitteesta laadittu lisäpöytäkirja sopimukseen tietyistä tavanomaisista aseista edellyttää konfliktin osapuolten raivaavan tai avustavan räjähtämättömien ammusten raivauksessa. Pöytäkirjassa ei kuitenkaan mainita erikseen rypälepommeja. Norjan hallituksen järjestämässä Oslon konferenssissa 23. helmikuuta 2007 46 maan julkilausumassa sovittiin neuvottelujen aloittamisesta kohtuuttomia siviilitappioita aiheuttavien rypälepommien kieltämiseksi. Yhdysvallat, Venäjä, Israel ja Kiina eivät osallistuneet Oslon kokoukseen. Puola, Romania ja Japani eivät hyväksyneet kokouksen julkilausumaa. Neuvottelut jatkuvat tänä vuonna Limassa ja Wienissä ja alkuvuodesta 2008 Dublinissa. Belgian parlamentti kielsi rypälepommit kokonaan helmikuusssa 2006. · Norjan hallitus keskeytti rypälepommien käytön toistaiseksi kesäkuussa 2006. Sadankomitea käynnisti rypälepommien vastaisen vetoomuksen helmikuussa 2007. Voit kirjoittaa vetoomuksen osoitteessa: www.adressit.com/rypalepommit

 


Kansainvälinen kampanja rypälepommien kieltämiseksi:
http://www.stopclustermunitions.org/

Lue lisää

Lue kansalaisjärjestöjen tiedote 23.2.2007

Allekirjoita adressi rypälepommien kieltämiseksi!

rypälepommikiellosta Wikipediasta

Handicap Internationalin selvitys: The Fatal Footprint of Cluster Munitions on People and Communities

Rypälepommit Libanonin sodassa vuonna 2006

Human Rights Watch rypälepommeista ja HRW:n selvitys rypälepommien käytöstä konflikteissa

Svenska Freds och Skiljedosmförening

Mines action Canada

Kansainvälinen punainen risti: räjähtävät sodan jäänteet

Euroopan parlamentin päätöslauselma rypälepommeista