Joukkotuhoaseet

Sadankomitealiitto on mukana kansainvälisessä ydinaseriisuntaliikkeessä. Keskeisimpiä tässä liikkeessä ovat Uusi Agenda -ryhmä ja sitä tukeva Middle Power Initiative sekä täydelliseen ydinaseriisuntaan pyrkivä Abolition 2000 -liike, johon Sadankomitea liittyi mukaan vuonna 1996. Sadankomitea tekee aseistariisuntaa tunnetuksi Suomessa ja pyrkii tukemaan joukkotuhoaseiden poistamista maailmasta. Joukkotuhoaseet uhkaavat kaikkien maailman asukkaiden, myös meidän suomalaisten turvallisuutta. Meillä on velvollisuus jättää jälkeemme ydinaseeton maailma.

Sadankomitealiitto kampanjoi Suomen ydinaseriisuntapolitiikan aktivoimiseksi. Tavoitteena on saada Suomi ydinaseriisuntaa ajavan Uusi Agenda -ryhmän tukijaksi ja muuttaa Suomen äänestyskäyttäytymistä YK:ssa siten, että Suomi äänestäisi YK:ssa joukkotuhoaseriisuntaa vaativien ja tukevien päätöslauselmien puolesta.

Joukkotuhoaseita säätelevien aseidenriisuntasopimusten merkitystä on yritetty vähätellä viimeisen parin vuoden aikana. Sadankomitealiiton mielestä kansainvälinen sopimusjärjestelmä ja kansainvälinen lainsäädäntö ovat yhä keskeisiä aseidenriisunnan alueella. Yhdysvaltojen pyrkiessä irtautumaan kansainvälisistä sopimuksista on erityisen tärkeää saada muut ydinasevaltiot ja ydinaseettomat maat työskentelemään kansainvälisen sopimusjärjestelmän ja useimpia sopimuksia valvovan YK:n toimintaedellytysten turvaamiseksi.

Biologiset ja kemialliset aseet ovat olleet julkisuudessa vahvasti esillä viime vuosina. Julkisuudessa on maalailtu uhkakuvia roistovaltioista, jotka ovat koska tahansa valmiita käyttämään näitä aseita. Samalla uhkan torjumiseksi valmistaudutaan käyttämään äärimmäisiä voimakeinoja, jopa ydinaseita. Näin ainoastaan kiihdytetään asevarustelua ja joukkotuhoaseiden hankkiminen tulee yhä houkuttelevammaksi. Terrorisminvastaisessa sodassa lännen liittolaisiksi kelpasivat tuoreet ydinasevallat kuten Intia ja Pakistan, mutta roistovaltioiksi päätyivät Irak, Iran ja Pohjois-Korea, jotka eivät ole saaneet pommia valmiiksi.

Kansainväliset sopimukset ja tarvittaessa niiden tarkentaminen ovat tehokkaita keinoja kamppailtaessa joukkotuhoaseiden leviämistä vastaan. Tässä työssä keskeinen rooli on Yhdistyneillä kansakunnilla, jolle tulee taata riittävät resurssit tämän tehtävän toteuttamiseen. Myös Kansainvälisen rikostuomioistuimen asemaa täytyy vahvistaa, koska tuomioistuimella on ennaltaehkäisevä vaikutus joukkotuhoaseiden käyttöön.

Yhdysvaltojen ohjustentorjuntajärjestelmäsuunnitelmat uhkaavat käynnistää avaruuden aiempaa laajamittaisemman militarisoinnin. Avaruuden aseistamista rajoittavat jo nykyään useat sopimukset, mutta uuden kattavan sopimuksen laatimiselle on selvästi tarvetta. Suunnitelmat uudentyyppisten, "käyttökelpoisempien", ydinaseiden kehittämiseksi uhkaavat muuttaa ydinaseet kylmän sodan ajan poliittisista aseista taistelukentällä käytettäviksi aseiksi. Tällainen politiikkaa lisää myös ydinaseiden leviämisen vaaraa.

Lue lisää ydinaseista.