Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > TSS oikeudet > Oikeus opetukseen > Koulutus ja ihmisoikeudet
Koulutus ja ihmisoikeudet

"Oikeus koulutukseen on avain kaikkien muiden ihmisoikeuksien toteutumiseen." – Katarina Tomasewski

Koulutuksen yhtenä yleismaailmallisena tavoitteena tulisi olla ihmisen persoonallisuuden täysipainoinen kehittäminen sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen vahvistaminen. Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen johdannossa kutakin yksilöä ja yhteiskuntaelintä kehotetaan "valistamalla ja opettamalla edistämään näiden oikeuksien ja vapauksien kunnioittamista". 

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti koulutuksen tulisi pyrkiä luomaan yleismaailmallista ihmisoikeuskulttuuria välittämällä tietoja ja taitoja sekä muokkaamalla asenteita. Koulutuksen tavoitteena tulisi olla 

a. ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen vahvistaminen 
b. ihmisen persoonallisuuden ja arvontunteen täysipainoinen kehittäminen 
c. ymmärryksen, suvaitsevaisuuden, sukupuolten välisen tasa-arvon sekä kaikkien kansojen, alkuperäiskansojen ja rodullisten, kansallisten, etnisten, uskonnollisten ja kielellisten ryhmien välisen ystävyyden edistäminen 
d. kaikkien ihmisten osallistumisen mahdollistaminen vapaan yhteiskunnan toimintaan 
e. YK:n rauhan ylläpitämiseen tähtäävien toimien edistäminen. 

Tavoitteita tulisi edistää kaikilla opetuksen tasoilla, mukaan lukien esiopetuksessa, perusopetuksessa, keskiasteella, korkeakoulutuksessa, ammatillisessa opetuksessa, virkamieskoulutuksessa sekä julkisessa tiedottamisessa. 

YK:n erityisjärjestöt noudattavat tavoitteita kaikissa koulutukseen ja opetukseen liittyvissä toimissaan. Unesco käsittelee niitä vuodelta 1974 peräisin olevassa Unescon suosituksessa, joka koskee kasvatusta kansainväliseen ymmärtämykseen, yhteistyöhön ja rauhaan sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien opetusta. Suosituksen mukaisesti Unesco hyväksyi vuonna 1979 suunnitelman ihmisoikeuskasvatuksen kehittämisestä. Sitä on sen jälkeen täydennetty monin tavoin.

Perustuu tekstiin Levin: Ihmisoikeudet. Kysymyksiä ja vastauksia.

   
 

1. Jokaisella on oikeus saada opetusta. (...)
2. Opetuksen on pyrittävä ihmisen persoonallisuuden täyteen kehittämiseen sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen vahvistamiseen. Sen tulee edistää ymmärtämystä, suvaitsevaisuutta ja ystävyyttä kaikkien kansakuntien ja kaikkien rotu- ja uskontoryhmien kesken sekä pyrkiä edistämään Yhdistyneiden Kansakuntien toimintaa rauhan ylläpitämiseksi.

 
Oikeus opetukseen luokitellaan sivistykselliseksi ihmisoikeudeksi ja siten osaksi TSS-oikeuksien kokonaisuutta.
Lue lisää..