Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > TSS oikeudet > Oikeus ruokaan 

Oikeus ruokaan

Riittävä ravinto on jokaiselle ihmiselle kuuluva oikeus. Maailmassa myös tuotetaan riittävästi ruokaa kaikkien maailman ihmisten tarpeisiin. Siitäkin huolimatta 840 miljoonaa ihmistä kärsi aliravitsemuksesta vuonna 2003.

Oikeus ruokaan on yhtä perustavanlaatuinen oikeus kuin esimerkiksi oikeus elämään. Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa todetaan, että jokaisella on oikeus riittävään ravintoon. Vuonna 1976 voimaan tullut taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien sopimus luo valtioita sitovan velvollisuuden taata jokaisen ihmisen oikeus olla vapaa nälästä. Sopimuksessa valtiot myös lupaavat tehdä yhteistyötä maailman ravinnontuotannon turvaamiseksi ja elintarvikevarastojen jakamiseksi tasapuolisesti.

TSS-sopimuksen heikkous on kuitenkin sen toimeenpanossa. Sopimus ei sisällä mekanismeja, joiden avulla valtiot voitaisiin todella velvoittaa ratkaisemaan nälkäongelma. Vuonna 1996 Roomassa pidetty maailman ruokakokous asetti tavoitteekseen puolittaa aliravittujen määrän vuoteen 2015 mennessä. Tavoitetta ei mitä luultavimmin tulla saavuttamaan, sillä se edellyttäisi 22 miljoonan ihmisen nostamista köyhyyden ja aliravitsemuksen kierteestä vuosittain, ja nykytoimilla nälkäisten määrä vähenee vain kahdeksalla miljoonalla vuodessa. 

Nälkä on poliittinen ongelma 

Yleisen käsityksen mukaan nälkä johtuu ruoan niukkuudesta tai huonoista sadoista, jotka puolestaan ovat seurausta kuivuudesta tai maaperän hedelmättömyydestä. Nälästä syytetään usein myös luonnonoloja tai liiallista väestönkasvua. Maailmanlaajuisesti ruoantuotanto on kuitenkin kasvanut viime vuosikymmeninä ennenäkemätöntä vauhtia, nopeammin kuin väestö. 

Josmaailmassa tuotettu ruoka jaettaisiin tasaisesti, sitä riittäisi jokaiselle kaksi kiloa päivässä: yli kilo viljaa, papuja ja pähkinöitä, puolisen kiloa lihaa, maitoa ja munia ja saman verran hedelmiä ja vihanneksia. Maailman elintarviketilannetta luonnehtii siis tosiasiassa pikemminkin yltäkylläisyys kuin niukkuus.

Mistä sitten kiikastaa? Siitä, että ruoka ei ole vain höyryävä lautasellinen keittoa, tai jokaiselle ihmiselle kuuluva perusoikeus. 

Nälän pääasiallinen syy on rakenteellinen köyhyys. Köyhyys tarkoittaa osattomuutta ruoan tuottamiseen tarvittavista voimavaroista: maasta, siemenistä, työvälineistä, pääomasta, työvoimasta ja tietotaidosta. Monissa kehitysmaissa viljelysmaat ovat suuromistajien käsissä, ja erilaiset tuet ja tullit vaikuttavat suoraan siihen, onko kannattavampaa viljellä ruokakasveja paikalliselle väestölle vai niin kutsuttuja rahakasveja. Kun rahakasvien, esimerkiksi kahvin maailmanmarkkinahinta laskee, maanviljelijöiden tulotaso romahtaa, eikä heillä ole varaa ostaa myöskään muualla tuotettua päivittäistä ruokaa. 

Ruoka ja ruuantuotanto kytkeytyy siis muun muassa maatalouteen, maanomistukseen, kauppapolitiikkaan ja mahdollisuuteen saada koulutusta. Kansainvälinen kauppa- ja maatalouspolitiikka estää tällä hetkellä monia köyhiä valtioita huolehtimaan ruokaturvastaan. Tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja poliittista tahtoa, jotta köyhyyden kierre saataisiin katkaistua ja jokaisen ihmisen oikeus riittävään ravintoon toteutuisi.

Perustuu teksteihin Food Information and Action Network (FIAN): For the human right to Feed Oneself, Ruoka-aika kampanja:Nälkä on osattomuutta.

     
 
Tunnustaessaan jokaiselle perusoikeuden olla vapaa nälästä tämän yleissopimuksen sopimusvaltioiden tulee yksinään ja kansainvälisen yhteistoiminnan avulla ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin, joihin kuuluu konkreettisten ohjelmien laatiminen: 
a) parantaakseen ravinnon valmistus, säilytys ja jakelumenetelmiä käyttämällä täysin hyväksi teknistä ja tieteellistä kokemusta, levittämällä tietoja ravintoaineopin periaatteista sekä kehittämällä tai uudistamalla maatalousjärjestelmiä, jotta saavutettaisiin luonnonvarojen mahdollisimman tehokas kehittäminen ja hyväksikäyttö; ja 
b) varmistaakseen maailman elintarvikevarastojen tasapuolisen jaon suhteessa tarpeeseen ottaen huomioon sekä elintarvikkeita tuovien että niitä vievien maiden ongelmat
 
Ruoka-aika on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kampanja, joka haluaa poistaa nälän maailmasta. 
Lue lisää.. 
 
Vaikuta 
arkipäivässä!
Oikeudenmukaisemman maailmankaupan ja reilumman ruoantuotannon puolesta voit vaikuttaa esimerkiksi valitsemalla kaupassa reilun kaupan tuotteita tai lähiruokaa.