Mitä on orjuus nykypäivänä?
Orjuus on periaatteessa lakkautettu. Siitä huolimatta voidaan sanoa, että orjuudessa tai orjuuteen verrattavissa olosuhteissa elää miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa.
Nykypäivän orjuus ei ole historiasta tuttua kahlehdittujen ihmisten sieppaamista ja markkinoilla myymistä. Sentyyppinen orjakauppa on aikaa sitten lakkautettu, ja orjuus on kielletty maailman kaikissa maissa, vaikka merkkejä perinteisestä orjuudesta havaitaan ajoittain edelleenkin.
Sen sijaan voidaan sanoa, että miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa riistetään yhä tavalla, joka muistuttaa orjuutta. Orjuuteen verrattavia järjestelmiä ja käytäntöjä ovat esimerkiksi velkaorjuus, maaorjuus, lasten hyväksikäyttö ja tietyt avioliiton
muodot
Nykyajan orjuus on ihmisarvon paatunutta kieltämistä. Sen poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska se on juurtunut syvälle taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, köyhyyteen, syrjintään, piittaamattomuuteen, perinteisiin ja ahneuteen. Uudet orjuuden kaltaiset käytännöt ovat salakavalia, ja ne kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin ja köyhimpiin ihmisiin.
Velkaorjuus
Velkaorjuus tarkoittaa henkilökohtaisten palvelujen vaihtamista velkaan ja velan takaisinmaksua työllä. Sillä on monia muotoja, joista monet kätkevät suhteen riistonomaisen luonteen. Velkaorjuutta esiintyy eri puolilla maailmaa, ja se liittyy pääosin maatalouteen ja siirtotyövoimaan. Se on usein järjestäytynyttä, mikä takaa puolustuskyvyttömän orjatyövoiman. Jos velka ei tule maksetuksi, velkaorjuus voi pahimmillaan johtaa vanhemmilta lapselle periytyvään orjuuteen.
Ihmiskauppa
Ihmiskauppa on toinen orjuuteen verrattava käytäntö, joka kohdistuu erityisesti naisiin ja lapsiin. Sitä käsittelee ihmisten kaupan ja toisten prostituutiosta hyötymisen tukahduttamista koskeva yleissopimus (1949), jonka on ratifioinut vain noin 70 valtiota. Viime vuosina on ollut erityisenä huolenaiheena ihmiskaupan nopea lisääntyminen seksiturismin myötä.
Dangoulen tarina on esimerkki naiskaupasta.
Lapsityövoima
Lapsityövoiman käyttö on maailmanlaajuinen ongelma, joka on joskus suoranaisesti kytköksissä lapsikauppaan. ILO:n tutkimukset vahvistavat, että hyvin suuri osa maailman lapsista on pakotettu työskentelemään nuoresta iästä lähtien. Ongelman laajuudesta ei kuitenkaan ole riittävästi luotettavia tietoja.
Lapsityövoimaa pidetään pakkotyön pahimpana muotona. Työolosuhteet ovat usein hyvin huonot ja korvaukset vähäisiä tai olemattomia. Lapset jäävät yleensä osattomiksi koulutuksesta, ja heidät alistetaan terveydelle ja hyvinvoinnille haitallisiin oloihin. Lapsityövoiman käyttöä torjumaan on perustettu YK:n erityisohjelmia.
Lue lisää lapsityövoiman käytön syistä ja
seurauksista.
Perustuu tekstiin Levin: Ihmisoikeudet. Kysymyksiä ja
vastauksia
|