Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > KP oikeudet > Oikeus omaisuuteen > Nepalin naiset ja oikeus omaisuuteeen
Nepalin naiset ja oikeus omaisuuteen
 
On vuosi 2001. Janaki Chhetri on hyvin koulutettu nepalilainen nainen, joka omistaa kauneussalongin. Hän ei kuitenkaan ansaitse tarpeeksi, joten hän myös opettaa aamuisin tunnin hiusmuotoilua ennen kauneussalongin avaamista.
 
Janakin vanhemmat haluaisivat antaa hänelle osuuden perheen omaisuudesta, mutta Janakin vanhimman veljen vastustus estää heitä. Veljellä on vastustukseen laillinen oikeus.
 
Nepalin lain mukaan naisilla on oikeus omistaa omaisuutta vain, jos he asuvat vanhempiensa kanssa ja eivät mene naimisiin ennen kuin täyttävät 35 vuotta. Jos naiset menevät naimisiin, he joutuvat palauttamaan omaisuuden.
 
Janaki odottaakin päivää, jolloin naisilla ja miehillä on Nepalissa samat oikeudet. Hän kertoo tytärten auttavan perheitänsä aina kun he voivat, joten heillä pitäisi olla oikeus osaan perheen omaisuudesta.
 
Lokakuussa 2001 Nepalissa hyväksyttiin lakiesitys, joka antaa naisille oikeuden periä vanhempiensa omaisuutta syntymästä saakka, mutta heidän pitää palauttaa se naimisiin mennessään. Kaikki eivät kuitenkaan kannata lakiesitystä. Esimerkiksi lakimies Ganesh Raj Sharman mukaan laki johtaisi oikeusistuimien täyttymiseen omaisuutta koskevista riidoista ja ehkä jopa miniöihin kohdistuvaan väkivaltaan siinä tapauksessa, että he eivät tuo perheeseen myötäjäisiä.
     
 
. Jokaisella on oikeus omistaa omaisuutta yksin tai yhdessä toisten kanssa. 
2. Keltään älköön mielivaltaisesti riistettäkö hänen omaisuuttaan.
 
Ihmisoikeusajattelun alussa omaisuutta pidettiin yhtä tärkeänä oikeutena kuin vapautta, turvallisuutta ja sorron vastustamista. Poliittisten erimielisyyksien vuoksi se on ainoa YK:n ihmisoikeusjulistuksessa mainittu julistus, jota ei ole sisällytetty YK:n yleissopimuksiin.
Lue lisää..