Reilut tuotteet : Kahvi

Reilun kaupan kahvista jää hyvä maku

- Maailman kahvikauppa vain muutamien yritysten käsissä
- Kahvi maailmankaupassa

-
Pienviljelijät ovat välittäjien armoilla
-
Kahvilla keinotellaan
-
Kahvin plantaasiviljely uhkaa lintuja

-
Reilun kaupan kahvi - hyvää ihmiselle ja luonnolle
-
"Nyt voin elättää perheeni"
-
Asociatión Chajulense Va´l vaq Quyol

-
Kahvi - vihreä kulta
-
Lapsityövoimaa riistetään kahvinviljelyssä

-
Vuohet keksivät kahvin
-
Kahvi - kasviviini
-
Kahviloista tuli liikemiesten  kohtauspaikka Euroopassa

-
Suomalaiset eivät kahvikuppiin sylje
-
Raakakahvin tuonti Suomeen maittain (1998) ym.
-
Kahvin kulutus Suomessa
-
Kahvitietoa

- Tietoa kahvinviljelijöistä

- Kuvia kahvintuotannosta



Maailman kahvikauppa vain muutamien yritysten käsissä

* 6 suurinta monikansallista kahviyritystä pitää hallussaan 90 prosenttia    
   maailman kahvimarkkinoista

* Suomen kahvimarkkinat jakautuvat kolmen suuren kotimaisen
   paahtimon kesken. Lisäksi maassa toimii pienempiä, lähinnä
   erikoiskahveja paahtavia paahtimoita.  Maahantuodun paahdetun kahvin
   osuus on pieni

* Kahvi- ja muuta elintarvikekauppaa tekevä Nestle on maailman
  7. suurin yritys

* Vuosittain kahvikaupassa liikkuu rahaa noin 50 miljardia dollaria
   -Suomeen tuodaan vuosittain kahvipapuja 842 miljoonan markan edestä

* Kahvinviljely vaatii melko suuria rahallisia investointeja 

* Kahviplantaaseilla tavallinen työpäivä on 10-14 tuntia

* 90 prosenttia kahvinviljelystä tapahtuu kehitysmaissa nälkäpalkalla


Kahvi maailmankaupassa

Kahvi on öljyn jälkeen  maailmankaupan tärkein pörssissä vaihdettava tuote. Vuosittain kahvia myydään yli 50 miljardin dollarin arvosta.

Kehitysmaissa yli sata miljoonaa ihmistä saa elantonsa kahvista -  osa heistä elää aika ajoin nälkärajan alapuolella maailmanmarkkinahintojen heilahtelun takia. Kahvi kuuluu rahakasveihin, joista kehitysmaat saavat vientituloja. Suuri osa tuloista tosin ropsahtaa muiden kuin viljelijöiden taskuun. Kehitysmaissa toimivat kahvin ostajat ja ylikansalliset yhtiöt vetävät välistä ison osan kahvirahoista.

Kaikkien köyhimmille maille leimallista on se, että ne ovat riippuvaisia vain yhdestä tai muutamasta vientituotteesta. Esimerkiksi Ugandan väestön ansioista 3/4 tulee kahvista. Kahvin hintaa säädellyt kansainvälinen sopimus purkautui vuonna 1989, ja sen jälkeen kahvin hinta on heilahdellut voimakkaasti.

Sopimuksen purkautumisvuonna kahvin hinta putosi 50 prosenttia; se tarkoitti viljelijöille korvausta, joka ei kattanut kahvin tuotantokustannuksia. Kuluttajille kahvin hinta pysyi kuitenkin entisellä tasolla ja erilaiset välikädet sekä keinottelijat korjasivat hyödyn kahvikaupasta.

Kahvin hinta pysyi alle tuotantokustannusten useita vuosia. Monille viljelijöille hinnanlasku tarkoitti sitä, että heidän piti luopua tiloistaan ja lähteä kaupunkeihin hakemaan työtä, jotta he pystyisivät elättämään perheensä. Kahvinviljelyä jatkaneet pientilalliset elivät entistä heikommin. Monet joutuivat ottamaan lapsensa pois koulusta, koska perheen rahat eivät riittäneet koulumaksuihin tai koulupukuihin.


Pienviljelijät ovat välittäjien armoilla

Pienviljelijät ovat täysin kahvia ostavien välittäjien eli kojoottien armoilla. Vientiin osallistuminen on pientilallisille liian vaikeaa: he eivät osaa vieraita kieliä, heillä ei ole kuljetusta kahvipavuille ja he ovat lainojen kautta sitoutuneet myymään satonsa välittäjille. Välittäjät antavat viljelijöille lainoja, joiden vuosikorko saattaa olla reilusti yli sata prosenttia.

Viljelijät ottavat lainoja selvitäkseen seuraavaan satoon asti, jolloin tulee seuraava maksu kahvipavuista. Rahapulan takia viljelijät joutuvat myymään satonsa ensimmäiselle ostajalle. Viljelijälle jää vain osa kahvin maailmanmarkkinahinnasta, sillä välittäjät vievät osan rahoista.

Raakakahvin kauppa on keskittynyt muutaman ylikansallisen yhtiön hallintaan - kuusi suurinta yhtiötä hallitsee 90 prosenttia kahvin maailmankaupasta.

Kohentaakseen asemaansa kahvin myynnissä pienviljelijät ovat perustaneet osuuskuntia, jotka yhdessä myyvät kahvipavut ja parhaassa tapauksessa pystyvät neuvottelemaan edullisempia lainoja osuuskunnan jäsenille.




Kahvilla keinotellaan

Kansainvälisen kahvisopimuksen purkautumisen jälkeen kahvi on ollut keinottelun kohde. Kahvikaupan vapautumisen jälkeen kahvin hinta on määräytynyt pörssissä. Keinottelijat tekevät suuria rahoja kahvilla, jota he eivät koskaan näe. Vuoden kahvisato saatetaan myydä moninkertaisesti pörssissä etukäteen futuuri- ja optiokaupoissa.

Futuurikaupassa keinottelijat myyvät kahvin etukäteen kalliimmalla hinnalla, ja toivovat pystyvänsä hintojen laskiessa ostamaan itse kahvin halvemmalla. Markkinoiden hyödyt tulevat teollisuuden maiden toimijoille, kahvinviljelijöillä itsellään on harvoin mahdollisuus osallistua pörssissä käytävään kauppaa.

Kahvin hintaa heilauttelee pörssissä kahvisaatavuus ja arviot saatavuudesta. Luonnonkatastrofit saattavat nostaa hetkessä kahvinhinnan korkealle. Parin viime vuoden aikana hintoja on heilutellut muun muassa halla, joka vei Brasilian kahvisadosta suuren osan, myrskyt ja El Niño -sääilmiön vaikutukset.

Pörssissä määräytynyt maailmanmarkkinahinta ei jää sellaisenaan viljelijälle, vaan siitä vievät suuren osan erilaiset välikädet, kuten kahvinostajat kehitysmaissa.

Kahvikauppa käydään New Yorkin pörssissä, jossa hinta mitataan yksikössä Yhdysvaltain senttiä / pauna. Reilun kaupan järjestelmä takaa kahvintuottajalle hinnan, joka on aina tietyllä, kahdeksi vuodeksi eteenpäin sovitulla tasolla. Mikäli maailmanmarkkinahinta nousee Reilun kaupan hintaa korkeammaksi saa viljelijä joka tapauksessa 5 prosenttia korkeamman korvauksen.



Tällä hetkellä Reilun kaupan hinta Latinalaisen Amerikan arabica -kahvista on 126 senttiä / pauna (454 grammaa). Luomuviljellystä kahvista maksetaan 15 sentin lisäkorvaus per pauna. Kahvin maailmanmarkkinahinta on ollut välillä jopa yli puolet Reilun kaupan hintaa alempana: esimerkiksi vuosina 1992-1993, jolloin kahvinviljelijät saivat alle tuotantokustannusten olevaa korvausta yli parin vuoden ajan. Alkuvuodesta 2001 Reilun kaupan hinta on ollut kaksinkertainen maailmanmarkkinahintaan verrattuna, joka on heilahdellut 62-70 senttiä/pauna välillä.


Kahvin plantaasiviljely uhkaa lintuja

Yhdysvaltalaisen Smithsonian-instituutin tutkija Russel Greenberg on havainnut muuttolintujen vähentyneen Keski-Amerikassa kahvin plantaasiviljelyn lisääntymisen takia. Russel tutki muuttolintuja, lähinnä rastaita ja kerttuja, Keski-Amerikan kahviviljelyksillä useiden vuosien ajan.

Perinteisessä kahvinviljelyssä kahvipensaat kasvavat puiden varjossa, jotka antavat pensaille varjoa. Samalla puut ovat tarjonneet suojaa noin 150 lintulajille. Perinteiset viljelmät ovat kuitenkin hävinneet nopeaa vauhtia tehoviljeltyjen alojen tieltä, puut on katkaistu, jotta kahvipensaat kasvaisivat nopeammin auringossa. Tuholaistentorjunta-aineiden käyttö on aloitettu sadon määrän kasvattamiseksi.

Kun puut ovat hävinneet, ovat myös linnut vähentyneet. Jossain tapauksissa 97 prosenttia linnuista on kadonnut. "Sademetsää ei juuri ole jäljellä, kahviviljelyksistä on tullut peruskasvustoa. Mutta nyt nekin ovat uhanalaisia".

Smithsonian-instituutin Migrary Bird Center on aloittanut kampanjan puuston ja lintujen suojelemiseksi. Se kampanjoi perinteisillä menetelmillä kasvatetun kahvin puolesta. Toistaiseksi yksikään suuri amerikkalainen kahvintuottaja tai -myyjä ei ole lähtenyt mukaan tämän lintuystävällisen kahvin myyntiin, mutta Greenberg suhtautuu kampanjaan toiveikkaasti. Kampanjaan on liittynyt mukaan muun muassa suuri ympäristöjärjestö National Aubron Society.

Kuluttajien voimasta Yhdysvalloissa näytti esimerkin hyvän menekin saanut tonnikala, jonka pyydystäminen ei vahingoita delfiinejä. Kahvi on Yhdysvalloissa vielä tärkeämpi: Yhdysvalloissa juodaan kolmannes maailman kahvista. Kahvi on Yhdysvaltain merkittävin tuontituote öljyn ja teräksen jälkeen. (Pittsburg Post-Gazette 1.4.1999)




Reilun kaupan kahvi - hyvää ihmiselle ja luonnolle

Reilu kaupan järjestelmä ei ole kehitysapua, vaan liiketoimintaa, joka ottaa huomioon kehitysmaiden pienviljelijät. Reilu kauppa tarkoittaa suoraa kauppaa ilman kahvipörssiä ja muita turhia välikäsiä. Reilu kauppa tuo kehitysmaiden viljelijät tasavertaisiksi kauppakumppaneiksi pohjoisen kahvinostajien kanssa. Suora kauppa antaa kahvinviljelijälle tietoa siitä, miten kahvikauppa toimii, sekä mahdollisuuksia itse käydä kauppaa.

Paremman korvauksen lisäksi Reilun kaupan merkkijärjestelmä takaa viljelijälle pitkät sopimukset ja mahdollisuuden 60 prosentin ennakkorahoitukseen. Kahvinviljelijät saavat tulonsa kerran tai kaksi kertaa vuodessa kahvisadon jälkeen, joten mahdollisuus ennakkorahoitukseen on monille köyhissä oloissa eläville viljelijöille elinehto.

Reilun kaupan elefanttimerkillä varustettua kahvia ja teetä myydään tavallisissa vähittäiskaupoissa ja maailmankaupoissa (entiset kehitysmaakaupat). Reilun kaupan kahvi kuuluu kaikkien kauppaketjujen valikoimiin. Mikäli lähikaupassasi ei ole Reilua kahvia, pyydä kauppiastasi hankkimaan sitä!


"Nyt voin elättää perheeni"

Quatemalalainen Domingo Medina Zacharias tienasi 40 senttiä päivässä kausityöntekijänä kahviplantaasilla. Lisäansio oli tarpeen, sillä oma kahvitila ei riitä elannon turvaamiseen. Domingo kuuli yhdistyksestä, joka oli hiljattain perustettu Chajuliin. Yhdistys tarjosi kaksikertaista maksua kahvista, jota hän oli tähän asti myynyt kahvinvälittäjille eli kojooteille. Domingo liittyi Asociación Chajuliin  ja sai 85 dollaria etumaksua, jolla hän istutti sata uutta kahvipensaan tainta. Agrologi antoi hänelle ilmaiseksi neuvoja siitä, miten voi käyttää luonnonmukaisia lannoitteita, ja kertoi muista tavoista, joilla hän saa kahvin laadun paranemaan. "Nyt voin elättää perheeni. Kahvinviljely antaa meille rahaa, koska viljelen maissia vain perheen ruuaksi. Maissi on pyhä kasvi meille mayoille eikä sitä voi myydä rahasta."


Asociación Chajulense Va´l vaq Quyol

Guatemalalainen osuuskunta Asociación Chajulense Va´l vaq Quyol koostuu 3000 jäsenestä, ja tarjoaa elannon 20 000 ihmiselle Guatemalassa. Osuuskunta levittäytyy kolmen vuoristoisen kunnan alueelle: Chajul, Cotzal ja Nebaj. Alueen väestöstä 90 prosenttia on alkuperäisväestöä eli Ixil-Mayaoja, jotka ovat Guatemalassa sorrettu väestöryhmä.

Chajulense tuottaa vain luonnonmukaisesti viljeltyä kahvia, jolla on EU:n hyväksymä Naturland -luomusertifikaatti. Yhteisö kerää kahvikaupasta saamansa Reilun kaupan lisän rahastoon, josta on annettu opiskelustipendejä, palkattu terveydenhoitajia, rakennettu varastorakennus kahville, istutettu lääkekasveja, palkattu lakimies ja perustettu kunnallinen radioasema.

Vuonna 1998 välittäjät maksoivat kahvista 1,65 dollaria kilolta ja Reilun kaupan hinta oli 2.25 dollaria kilolta. Näin viljelijöille jäi jokaiselta kahvikilolta 60 senttiä enemmän rahaa käteen.




Kahvi - vihreä kulta

Kahvipensas on kotoisin Afrikasta, jossa se edelleen kasvaa myös luonnonvaraisena. Tutkijat ovat sijoittaneet kahvin alkukodin nykyisen Etiopian maaperälle.

Kahvipensas on vaativa kasvi, joka menestyy parhaiten kuumassa ja kosteassa ilmastossa. Kahvi poimitaan käsin, sillä marjat kypsyvät eri aikaan. Kahvi soveltuu hyvin pientiloille, ja puolet maailman kahvista viljelläänkin alle viiden hehtaarin perhetiloilla. Kahvia viljellään Väli- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa sekä Aasiassa. Uusia, nopeasti kasvavia kahvintuottajamaita ovat Indonesia ja Vietnam. Suurimmat kahvintuottajamaat maailmassa ovat Brasilia ja Kolumbia, jonne kahvipensas vietiin 1700-luvun alkupuolella.

Kahvipensas kuuluu heimoon, jossa on 60 lajia. Kaupallisesti viljeltävää kahvia on kahta lajia: Coffea arabica ja Coffea robusta. Lisäksi tuotetaan pieniä määriä Coffea libericaa, joka kasvaa Malesiassa ja Länsi-Afrikassa.  Suurin osa Suomessa juotavasta kahvista on arabicaa - hyvälaatuista ja robustaa kalliimpaa kahvia. Coffea arabica viihtyy parhaiten kosteassa ilmanalassa, 1200-1800 metrin korkeudessa. Coffea robusta puolestaan kasvaa alavammilla mailla ja hiukan kuumemmassa ilmassa.

Luonnonvaraisena kahvipuu kasvaa 7-8 metrin korkuiseksi, mutta viljelty kahvi on parin metrin korkuinen ja leikattu leveäksi kestämään paremmin aurinkoa ja tuulta. Perinteisessä kahvinviljelyssä kahvipensaat kasvatetaan banaanipuiden katveessa, ja korkeammat puut tuovat varjoa kahvipensaalle. Yksi kahvipensas tuottaa vuodessa noin 2,5 kiloa marjoja, joista saadaan papuja noin 400 grammaa.

Kahvilla on yksi tai kaksi satokautta vuodessa - kukinnasta sadonkorjuuseen aikaa kuluu noin 8-9 kuukautta. Kahvin hedelmä on vihreästä punaiseksi kypsyvä kahvimarja, jonka sisällä on kaksi kahvipapua. Toisinaan marjassa on vain yksi papu, jota kutsutaan helmipavuksi. Kahvipapu on vihreä ja muuttuu paahtamisen jälkeen ruskeaksi.


Lapsityövoimaa riistetään kahvinviljelyssä

* Kaupassa myytävään kahvikiloon kuluu noin 5000 kahvipapua - nopea   
   poimija poimii sen tunnissa

* Suomalaiset kuluttavat noin kymmenen  kiloa kahvia vuodessa henkeä
   kohti - eniten maailmassa.

* Lähes kaikissa kahvintuottajamaissa käytetään lapsityövoimaa, ainakin
   Etelä- ja Väli-Amerikan maissa lapset ovat todistetusti osallistuneet kahvin
   viljelyyn.  

* Reilun kaupan järjestelmässä viljelijöiden tulotaso kohoaa eikä
   vanhemmilla ole taloudellista pakkoa pitää lasta työssä. Reilun kaupan
   järjestelmä valvoo, ettei lapsia ei käytetä työntekijöinä.




Vuohet keksivät kahvin

Kahvijuoman keksimisestä on monenlaisia tarinoita. Erään tarinan mukaan kahvin keksi luostarin vuohipaimen Kaldi, joka huomasi vuohien virkistyvän syömällä  oudon pensaan punaisia marjoja. Hän kertoi löydöstään luostarin apotille, joka päätti antaa munkeille marjoja syötäväksi ennen yöllä pidettäviä hartaushetkiä. Munkit pysyivätkin aikaisempaa paremmin hereillä sen jälkeen.

Ensimmäinen varmana pidettävä maininta kahvista on arabialaisesta lääkeluettelosta 800-luvun lopulta. Juomana kahvi syntyi 1200-luvulla, kun eräs arabi keksi, että kahvimarjan sisällä olevan pavun voi paahtaa ja siitä liukenee kuumaan veteen voimakas aromi. Apotti totesi kahvin olevan Jumalan lähettämä lahja.


Kahvi - kasviviini

Kahvia alettiin suunnitelmallisesti viljellä Mekassa ja siitä tuli yleinen kansanjuoma 1400-luvun Arabiassa. Kahvi liitettiin osaksi (uskonnollisia) islamilaisia seremonioita. Kahvi oli tärkeä juoma, ja sen nauttimista varten perustettiin erityisiä kahvitaloja, joissa arabimiehet viettivät aikaansa juoden kahvia, pelaten shakkia sekä soittaen ja laulaen. Ensimmäinen kahvitalo avattiin vuonna 1470, ja sinne pääsivät vain miehet. Kahvinkeitto oli myös varattu ainoastaan miehille.

Myös naiset joivat kahvia, ja Arabiassa oli voimassa laki, jonka mukana naisella oli oikeus saada avioero, mikäli aviomies ei antanut hänen juoda kahvia.

Sana kahvi tulee arabiankielisestä sanasta qahwa, joka tarkoittaa kasvista valmistettua viiniä.


Kahviloista tuli liikemiesten  kohtauspaikka Euroopassa

Kahvi levisi Kairoon vuonna 1510, ja samoihin aikoihin Konstantinopoliin, jonne sen toi Turkin kalifi Selim I Egyptin valloitusretkeltä. Konstantinopolissa ruskea juoma levisi kansan keskuuteen vuodesta 1554, jolloin kaupunkiin perustettiin ensimmäinen kahvila.

Kahvilat saavuttivat suuren suosion, ja vuosisadan loppupuolella Turkin papisto piti välttämättömänä kieltää kahvilat, sillä moskeijat olivat hälyttävästi tyhjentyneet. Kahvin juonti jatkui kuitenkin edelleen salassa, ja kielto unohtui muutaman vuosien kuluessa.

Ensimmäiset kahvit Euroopassa juotiin luultavasti Venetsiassa, aivan 1500-luvun lopussa. Ensimmäinen kahvila avattiin Italiassa 1600-luvun puolivälissä, ja vuosisadan loppuun mennessä italialaisten kahviloiden maine oli kiirinyt jo ympäri maanosaa.

1600-luvun alkupuolella Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian laivat vierailivat Arabian niemimaalla tutkien mahdollisuuksia tuoda kahvia. Ensimmäinen kahvierä tuotiin Mochan kaupungista Hollantiin vuonna 1616. Säännöllinen kahvilaivaliikenne kaupunkien välillä alkoi vuonna 1663.

Hollanti aloitti ensimmäisenä siirtomaavaltana kahvinviljelyn Ceylonin saarella vuonna 1658. Ranskaan ja Englantiin kahvi tuli hiukan Hollantia myöhemmin. Kahviloista kehittyi liikemiesten neuvottelupaikkoja, esimerkiksi Lontoossa Lloysin kahvilaan syntyi maailman suurin vakuutusyhtiö. Englannissa naisten pääsy kahvilaan oli kielletty.

1600-luvun ajan kaikki kahvi tuli Eurooppaan Arabiasta. Kahvi kuljetettiin Jordanian läpi kamelien selässä, Suezin kautta Kairoon ja Niiliä pitkin Aleksandrian satamaan, josta eurooppalaiset kauppiaat kävivät ostamassa kahvipapunsa.
Suomeen kahvi tuli 1700-luvun alussa, mutta koko vuosikymmenen tee pysyi suositumpana juomana. Aluksi kahvi oli pääasiassa yläluokan juoma, mutta yleistyi talonpoikienkin keskuudessa seuraavalla vuosisadalla. Kahvia juotiin yleisesti pyhäpäivinä ja talonpoikien pidoissa 1750-luvulla.

Kahvia pidettiin kansalle epäterveellisenä juomana, ja kahvinjuonti oli kielletty neljä kertaa Ruotsi-Suomen aikana 1700-luvulla. "Ylenpalttisten viina- ja kahvikemujen" pelättiin heikentävän kansakunnan moraalia, mutta kiellon syyt olivat kuitenkin enemmän taloudellisia.

Ruotsin oikeuskansleri Fredenstierna laski, että kahvitteluun käytetyissä hopea-astiastoissakin oli kiinni 50 miljoonan kuparitaalerin edestä rahaa. Kahvin kieltolain aikana kahvia salakuljetettiin Viipurin kautta.


Suomalaiset eivät kahvikuppiin sylje

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa; kahvia kuluu noin kymmenen kiloa asukasta kohti vuodessa. Keskimäärin suomalaistalouksiin ostetaan puolen kilon kahvipaketti joka toinen viikko.

Suomeen tuodaan eniten raakakahvia Brasiliasta. Vuosittain kahvipapuja tuodaan maahan noin 842 miljoonan markan edestä.
Kahvintuonti oli vuonna 1998 yksitoista prosenttia. Suurin osa kahvista tulee Suomeen papuina, jotka jalostetaan Suomessa. Paahdettua kahvia tuotiin Suomeen muista Euroopan maista vuonna 1998 noin 1,5 miljoonaa kiloa vuodessa, kun raakakahvin tuonti oli 48 miljoonaa kiloa.

Suomen kahvimarkkinoiden suuruus on noin 1,6 miljardia markkaa. Tämä poikkeaa monien muiden Euroopan maiden kahvimarkkinoista siinä, että monikansallisilla yhtiöillä ei ole kovin suurta jalansijaa Suomen markkinoilla. Suomen kahvimarkkinat ovat kolmen kotimaisen paahtimon käsissä; lisäksi maassa toimii monia pienempiä, yleensä erikoistuneita paahtimoita.

Paahdettu kahvi koostuu yleensä sekoituksista, joissa voi olla 8-15 kahvilaatua. Suomessa kahvi paahdetaan vaaleammaksi kuin muissa Euroopan maissa.

 

Raakakahvin tuonti Suomeen maittain (1998)

Maa             Prosenttia

Brasilia          30,5 % 
Kolumbia       21,3
Guatemala     11,1
Costa Rica     10,5
Kenia              2,8
muut             23,9 

Raakakahvin maahantuonti Suomeen määrissä

1996  63 230 tonnia
1997  62 249 tonnia
1998  67 271 tonnia


Paahdetun kahvin maahantuonti

1996  2 504 tonnia
1997  2 737 tonnia
1998  1 548 tonnia 


Kahvi maksoi keskimäärin

45,62 markka kilo tammikuussa 1998
38,63 markkaa kilo joulukuussa 1998


Lähde:  European Coffee Report 1998
 

Kahvin kulutus Suomessa

KAHVIN KULUTUS

Kahvin kulutukseen on laskettu paahtimoiden paahdetun kahvin kotimaan myynti ja paahdetun kahvin tuonti, mutta ei pikakahvia.

kotimaan  myynti  tuonti  yhteensä  kulutus henkeä kohden  (väkiluku '000)

1990       50.678     374     51.052        10.2                           (4 986)
1991       49.979   1.063    51.042        10,0                           (5 014)
1992       50.868   2.108    52.976        10,5                           (5 042)
1993       50.792      934    51.726        10,2                           (5 066)
1994       46.747   1.560    48.307          9,5                           (5 089)
1995       40.715   1.775    42.490          8,3                           (5 108)
1996       47.396   2.504    49.900          9,7                           (5 125)
1997       44.617   2.723    47.340          9,2                           (5 140)
1998       47 820   1 548    49.368          9,6                           (5 153)

Lähde: Paahtimoyhdistys
 

Kahvitietoa:  

- Voipio, Timo: Tropiikin lahjat. Gaudeamus 1992.
- Kahvikirja. Paulig 1997.
- Kahvi - oppimateriaali kouluille. Elintarviketeollisuusliitto ry. 1998.
- The Coffee Book. Jacki Baxter, Eagle Editions 1998.
- Kuluta harkiten -opas. Suomen rauhanpuolustajat 1998.
- Lapsen työllä. Selvitys Suomen tuonnin ja lapsityövoiman käytön
  yhteydestä. Suomen Global March Against Child Labour -kampanja 1998.

 

Alkuun  Ajankohtaista  Yhdistys  Lehdistö  Tuotteet  Lisätietoa  Kuvia  Linkkejä  Palaute