Naiset ja vaalit

Valta on saatu mutta onko sitä käytetty?

Kun naiset saivat valtiossa vallan oli Helle Kannilan otsikkona hänen esitelmöidessään yleisradiossa (3.10.1966) naisten äänioikeuden 60- vuotisjuhlallisuuksiin liittyen. Esitelmässään hän joutui jälleen toteamaan, ettei naisilla ollut vieläkään sitä vaikutusta valtiollisessa elämässä, kuin mitä heidän osuutensa äänestäjäkunnassa olisi edellyttänyt. Hän otti kantaa myös niihin keinoihin, joita oli esitetty naisedustuksen lisäämiseksi. Hän torjui ajatuksen sukupuolikiintiöistä "sukupuoliroolien yliarvostuksena" ja "mitä noloimpana köyhyydentodistuksena naisille", jotka eivät olleet "halunneet tai pystyneet vapaassa kilpailussa pitämään puoliaan" ja joille kuitenkin sitten "lainsäätäjä kattaisi valmiiksi puolet paikoista". "Nöyryyttävänä" 60 vuotta äänioikeuden omanneiden suomalaisten naisten kannalta hän piti myös sitä, että hiljattain oli katsottu tarpeelliseksi perustaa erityinen valtollinen komitea selvittelemään naisten asemaa yhteiskunnassa. Sen hän tosin katsoi "hyväksi enteeksi", että komiteassa oli joitain miehiäkin, koska se ehkä auttoi kaikkia tajuamaan ongelmien yhteisyyden. Torjuvasti hän suhtautui myös joskus esitettyyn ajatukseen siitä, että erityisen naispuolueen perustaminen saattaisi koota naiset äänestämään samoja naisehdokkaita. Jo vuosikymmeniä naispuolueajatusta opponeerannut Helle Kannila ei uskonut minkäänkaltaisen naispuolueen pystyvän laatimaan omaa, muista puolueohjelmista poikkeavaa ohjelmaansa, joka onnistuisi kokoamaan eri mielipidesuuntia edustavat naiset.

Mainitussa radioesitelmässä on paljon kärsimättömämpi sävy kuin Helle Cannelinin kolmisenkymmentä vuotta aiemmin (1936) Naisten Äänessä julkaistussa kirjoituksessa Miksi naiset heikosti osallistuvat kansan kohtaloiden johtoon, jossa hän itse asiassa ihmettelee samaa asiaintilaa: miksei naisilla ole sitä merkitystä ja vaikutusta valtiollisessa elämässämme kuin äänioikeuden saavuttamisen aikoihin toivottiin. Kirjoitus on yhteenveto viidentoista eri-ikäisen naisvaikuttajan vastauksista lehden kyselyyn. Jotkut vastaajista olivat todenneet, että toiveet olivat olleet liiallisia. Toiset puolestaan katsoivat, ettei päämäärää oltu asetettu liian korkealle, vaan että aika sen saavuttamiseksi oli ollut liian lyhyt. Kirjoittaja tuntuu kallistuvan viimeksi mainittujen kannalle.

Radioesitelmässä ilmenevän tietyn kärsimättömyyden ymmärtää, kun ottaa huomioon, että Helle Kannila oli tuolloin ehtinyt seurata naisten poliittista käyttäytymistä jo 60 vuotta eli koko naisten äänioikeuden olemassaolon ajan. Vuonna 1896 syntyneenä hän ei tosin ollut vielä aivan ehtinyt mukaan naisten äänioikeuskamppailuihin, mutta kun Suomen naisilla oli ensi kertaa mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan, hän oli jo ollut vanhempiensa mukana äänestyspaikalla toteamassa, että naiset varsin "huonosti" käyttivät heille suotua valtaa.

Nyt äänioikeuden saavuttamisesta on 90 vuotta. Miten Helle Kannila olisi mahtanut arvioida tämän päivän tilannetta? Miten hän olisi kommentoinut viime aikojen sukupuolikiintiökeskustelua? Ja mitä mieltä hän olisi ollut nyt jo yli kaksi vuosikymmentä toimineesta Tasa-arvoasiain neuvottelukunnasta, joka perustettiin ainakin osaksi juuri hänen kyseenalaistamansa komitean työn tuloksena?

(Lähteet: Kauppi 1976, 24 + mainitut artikkelit ja arkistolähteet)