Re: Aihe: [puhekupla] Kotimaisen sarjakuvan arvostus
From: roju (roju@kaapeli.fi)
Date: 10.07.2002 - 13:34:34
Rippuu tietenkin miten massat yritetätään tavoittaa
> massoina vai yksilöinä? Vaikka nykyään paljon puhutaan personoimisesta ja
> siitä miten yksilö tekee valintoja ja miten ollaan niin yksilöllisiä, niin
> loppupeleissä kuitenkaan ihminen ei ole muuttunut. Ihminen menee massan
> mukana ja enimmäkseen se on markkinointi mikä liikuttaa massoja.
taa on must niin hassua keskustelua. paitsi etta taa on jo kayty, YHTA olennaista pointtia ei kukaan ole viela talla kertaa sanonut: suomalaisen sarjakuvan markkinatilanteen muuttamiseen ei auta miljoonakaan sarjakuvaseuraa ja komiteamietintoa yhdesta ainoasta syysta: viiden miljoonan ihmisen kielialueella ei yksinkertaisesti riita ostovoimaa, vaikka joka ikinen suomalainen kotitalous yhtakkia ryhtyisi kotimaisen sarjakuvan kuluttajaksi, ja virolaiset kans. Ja sita ei joka tapauksessa tarvitse pelata tapahtuvaksi. Ilman telakkatukea tai vastaavaa ei sarjakuvalla niita muutamaa poikkeusta lukuunopttamatta ela. Ratkaisu? Se mita taalla joku jo mainitsikin: sarjakuvantekijoiden tulisi keskittya tekemaan mahdollisimman hyvia sarjakuvia. Suomalainen kulttuuri ei ilman apurahoja ela, sarjakuva mukaan lukien, ollen siis apurahataidetta , ts. taidetta. Apurahat taas mahdollistavat, mielestani jopa velvoittavat tekemaan niin hienoja juttuja kuin vain ikina osaa. Ja jos henk. koht. tarvetta ilmenee, voihan sita suurem
man yleison toivossa myyda niita ulkomaille.
Mutta eihan yleison maaralla ja taiteellisella laadulla ole mitaan tekemista keskenaan. Tama on taas niita sarjakuvan taidemuodon historiasta kumpuavia aaveita: viime vuosisadallahan (amerikkalainen) sarjakuva oli leimallisesti kaupallinen taidemuoto, mika vaikuttaa ajatteluumme ja kasitykseemme hyvasta ja huonosta sarjakuvasta edelleenkin.
Lukekaa niita kirjojakin ja tutustukaa muiden maiden tilanteeseen. Suomi on muuten maantieteellisesti ja kulttuurillisestikin osa Eurooppaa, miksi siis koko sarjakuvakeskustelu vertautuu aina tohon Amerikan tilanteeseen ja historiaan???!!! Meilla on paljon pidempi kulttuurihistoria kuin niilla ja toivottavasti siita pidetaan myos kiinni! Muuten meillakin tehdaan kohta yleiskansallista huttua kaupallisin periaattein! Kulttuurissakin biodiversiteetti on itseisarvo. Ja se on pelkan voitontuotto-ajattelun vallitessa vaarassa.
Jarkyttavaa. Suomalaiset kylla myis amerikkalaisille vaikka mummonsakin markkinoiden vapauttamisen nimissa.
--
Johanna Rojola <roju@kaapeli.fi> 041-5133173
Porthaninkatu 4 C 67
FIN-00530 Helsinki
Finlande