toiminta

tavoite   koostumus   tapaamiset   etiketti   työtapa   harjoitus   teemoja   miesverstas   jäsenyys   opastus  

tavoite ym

Adonis on tietoisuutta kasvattava ja henkistä kasvua edistävä itseohjautuva miesryhmä. Sen perusti syksyllä 1992 ryhmä miehuutensä tutkimuksesta ja työstämisestä kiinostuneita miehiä.

Ryhmän itseohjautuvuus tarkoittaa että se toimii ilman muodollista vetäjää. Käytännössä vetäjyys on tilanteenmukainen; se jolla on puheenvuoro, toimii sillä hetkellä vetäjänä.

Työtavoiltaan ryhmä on lähinnä gendermuokattu (pro)feministinen radikaalipterapiaryhmä (FRT-ryhmä). Koska miehillä rajojen asettaminen itsensä ja ympäristönsä välillä usein on helpompi kuin naisilla mutta tunteiden ilmaiseminen vaikeampi olemme siis muokanneet FRTaa niin että työskentelemme enemmän tunteiden ilmaisemisella henkilökohtaisella ja yksityisellä tasolla ja vähemmän rajojen asettamisella. Olemme myös ottaneet mukaan osasia ja harjoituksia sekä Robert Blyn mytopoeettis- arketyyppisesta villimiesmallista ja erinäisistä gestalt-, psykodraama-, shamaani- ja muista new age-terapioista ja -liikkeistä.

Yhteenvedonomaisesti voi sanoa että tavoitteenamme ryhmän jäseninä on
- kasvattaa tietoisuutemme miehenä olemisen ehdoista ja mahdollisuuksista,
  sekä yksityisesti että yhteiskunnallisesti,
- kehittää herkkyytemme nähdä sukupuolisidonnaista sosiaalista
  käyttäytymistä ja sukupuolen mukaan jakavia rakenteita,
- tarkastaa, kyseenalaistaa, kehittää ja sovittaa yhteiskunnan meille tarjoamia
  miehuuden normeja, ja
- luoda henkilökohtaisia ja yksilöllisiä miehuuksia joita voimme hyväksyä ja
  kokea mielekkäiksi,
- kehittää miesten välistä yhteenkuuluvaisuutta, jakamalla ja oppimalla
  toistemme kokemuksista, tukemalla toisiamme ja kokemalla toistemme
  läheisyyttä, ja
- kasvaa ihmisinä työstämällä ongelmia - varsinkin miehuuteen liittyviä.



koostumus

Adonis arvostaa erilaisuutta - ryhmässä on naimattomia, perheellisiä, eronneita, koulutettuja, opiskelevia, työssäkäyviä, työttömiä, heteroita, homoja, nuoria ja kypsiä miehiä. Isiä, poikia, veljiä, avo- ja aviomiehiä, rakastajia, yksineläjiä.

Ikäspektri ryhmässä on myös laaja, useimmat meistä ovat 25 - 55 v.

Ainoat ehdot uudelle tulokkaalle on että hän on kiinnostunut omasta miehuudestaan - jonkinlainen etsijä, että hän hyväksyy ja kunnioittaa ryhmän etikettisäännöt ja että hän ja ryhmä molemminpuolisesti viihtyvät keskenään.



tapaamiset

Adonikset tapaavat säännöllisesti; eli joka toisen viikon tiettynä viikonpäivänä - säännöllinen kokouskäytäntö on helppo muistaa. Tapaamiset kestävät kolme tuntia.

Kokouspaikkana on mietiskelytila erään adoniksen kotitalossa. Ryhmän alkuaikoina kokouksia järjestettiin kiertoperiaatteella eri jäsenten kotona.



etikettisäännöt

Työskentely on useimmiten verbaalista. Koska useimmat miehet osaavat olla (liiankin) abstrakteja, rationaalisia ja objektiivisia, harjoittelemme ryhmässä minä-muodon käyttämistä, olemme konkreettisia ja subjektiivisia ja yritämme pysyä tunnetasolla. Meillä on tästä yksilön ja ryhmän välinen yhteinen sopimus, eli etikettisääntömme.

Ryhmä ottaa kollektiivisen vastuun siitä että kaikki saavat puheenvuoron (kokeilimme alussa nk 'talk-stick'-tekniikkaa).



työtapa

Istumme patjoilla piirissä lattialla. Piirin keskellä on symbolinen nuotio (kourallinen tuikkuja) ainoana valolähteenä.

Aloitamme voimapiirillä; istumme hiljaa toisiamme kädestä pitäen ja koemme miesenergian virtaavan lävitsemme.

Tämän jälkeen käymme kierroksen jossa jokainen (vapaassa järjestyksessä) kertoo ja jakaa mitä on tunnetasolla kokenut viime tapaamisen jälkeen. Puhujaa ei saa keskeyttää.

Tämän 'sitten viimeksi'-kierroksen jälkeen voimme käydä toisen 'kuvitelma/ärtymys'-kierroksen jossa jokainen kertoo mitä hän kuvittelee että muut tai joku muu tuntee, ajattelee tai tarkoittaa (esim hänestä) tai mikä mahdollisesti ärsyttää häntä jossakin toisessa.

Palautteiden, rönsyilyjen ja mahdollisen jälkihoidon kanssa nämä kierrokset usein vie koko istunnon ajan.

Joskus valitsemme myös seuraavan tapaamisen aiheeksi jonkun teeman - jolloin työstämme sitten tämän aiheen alun 'sitten viimeksi'- kierroksen jälkeen.

Lopetamme voimapiiriin, istuen, ja halauskierrokseen, seisaalta.



harjoitus

Joskus teemme jonkun tietoisuutta kasvattavan tai terapeuttisluontoisen harjoituksen.



teemoja

Ne kerrat joiksi olemme valinneet jonkun teeman työskentelemme tämän teeman alun 'sitten vimmeisen'-kierroksen jälkeen. Teemakerta voidaan myös delegoida jollekin adonikselle joka sitten vastaa sen valmistelusta - teemana voi myös olla hän itse.

Klassisia ja ehtymättömiä teemoja ovat esim isäsuhde, parisuhde ja sen kriisit, seksuaalisuus, vihat ja pelot, työpaikka. Jokainen vastaa vuorollaan yhden istunnon teemasta harjoituksineen.

Henkilökohtaisempi muunnos on 'omakerta', jolloin joku adonis itse on teemana, ja voi esim nimetä jonkun muun vastaamaan käytännön järjestelyistä hänen itse keskittyessään esim objektina olemiseen.

Joskus voimme yhdessä mennä esim katsomaan miestematiikkaa käsittelevää leffaa tai teatteriesitystä ja sitten jutella siitä seuraavalla kerralla.



miesverstas

Järjestämme kerran pari vuodessa miesverstaita täydentämään säännöllisiä kolmetuntisia istuntojamme.

Itse asiassa Adonis syntyi muutaman miesverstaan sarjan seurauksena, jonka Sexpo osittain sponsoroi. Kun eräs viimeisen verstaan (Hyvinkää marraskuu 1992) osallistuja oli perustanut Adoniksen ja Sexpon kiinnostus samalla väheni, ryhmä jatkoi verstaiden järjestämistä.



jäsenyys

Adonis on suljettu ryhmä (tämä sekä yhteinen vaitiololupauksemme luovat sen turvallisuuden jonka tarvitsemme vaikeidenkin asioiden jakamiseksi ryhmässä). Otamme uusia jäseniä ainoastaan jos joku lopettaa.

Kun meillä on 'paikka avoin' ryhmässä, ilmoitamme tästä viidakkorummun / shamaanirummun avulla ja yleensä meillä on pian uusi ehdokas jonka kutsumme ryhmään katsastettavaksi. Jos sympatia on molemminpuoleinen, edellytämme häneltä melko pian sitoutumispäätöstä.



opastus

Opastamme ja tuemme mielellämme uusien ryhmien käynnistämisessa - ota yhteyttä.