< - kypsyminen - koiran näkökulma

 46106, Elsan tontti

 Eestinlaakson kortteli


omistettu koirille / dedicated to dogs

Haluammeko omakoti- ja pientaloalueiden väliin kerrostaloja ja tiivistä rakentamista? Haluammeko lisää liikennettä ennestään tukkoisille teille ja uusia asfalttipeltoja? Haluammeko betonikuutioita vanhan metsän ja kulttuurimaiseman tilalle? Haluammeko lisää tungosta jo täynnä oleviin kouluihin ja päiväkoteihin? Tätähän meiltä ei kysytty. Sattumalta vain huomasimme Helsingin Sanomien artikkelista asioiden etenevän vaarallisen nopeasti ja kaupunginvaltuuston pian päättävän maisemamme kohtalosta. Siis mitä tehdä?


Vaihe 1:
ulkoiluta niin montaa kaupunginvaltuutettua alueella kuin sinä ja naapurisi vain kiinni saatte ja esittele kaavaehdotuksen outous maastossa. Soittele niille valtuutetuille jotka eivät saapuneet paikalle.

Rinnakkainen vaihe 1:
järjestä naapureiden, lähiseudun asukkaiden ja omakoti-, pienkiinteistö- ja asukasyhdistysten tapaaminen ja pohdi laajasti kaikkia mahdollisia ja mahdottomiakin keinoja kaavaehdotuksen torjumiseksi ja paremman vaihtoehdon esittämiseksi. Meidän tapauksessamme lakisääteinen muistutusaika oli mennyt umpeen ja Espoon kaupungin hieman omaperäisen tiedotuskäytännön vuoksi emme olleet ehtineet reagoida riittävän ajoissa.

Vaihe 2:
laadi vetoomus tai julkilausuma, perustele kantasi ymmärrettävästi ja lyhyesti ja esitä positiivinen vaihtoehto, kerää lähiseudulta mahdollisimman paljon allekirjoituksia, vie paperisi mieluummin valmiiksi monistettuna kaupungintalolle jaettaviksi valtuutetuille ja poliittisille ryhmille, jaa se varmuuden vuoksi vielä valtuutettujen kotiosoitteisiin ja älä odota liikoja.

Miksi ei pidä odottaa liikoja?
Ensinnäkin lähes sydänverelläsi kirjoittamasi loistavasti argumentoitu A4 -nivaska on vain yksi satojen joukossa. Valtuutetut, lautakuntien ja kaupunginhallituksen jäsenet kirjaimellisesti hukkuvat paperiin. Toiseksi asiasi saattaa olla niin vähäinen - laajan Espoon mittakaavassa - että sitä ei voida käyttää poliittisten irtopisteiden keräilyyn. Mikäli asiasi on hieman suurempi, se todennäköisesti kuuluu "on sovittu" -kategoriaan eli poliittisten ryhmien vetäjät ovat keskuudessaan päässeet jo kompromissiin ja tehneet kaupat. Kolmanneksi aika saattaa loppua kesken. Valtuutettujen vakuuttaminen asukkaiden kannan järkevyydestä ottaa aikansa ja vaatii sinnikkyyttä.

Vaihe 3:
Odottaessasi valtuuston päätöstä, ota selvää prosessin historiasta ja sen jälkeensä jättämistä dokumenteista. Varaudu istumaan jonkun aikaa kaupungin arkistossa ja kirjaamossa. Ota huomioon, että kopiot Espoon kaupungilla maksavat 3 mk / sivu! Haastattele virkamiehiä, he ovat pääsääntöisesti ystävällisiä. Saat tietoja ja samalla levität kantaasi kaupungin virkakoneiston tietoon. Muista, että virkakoneisto on laaja ja eri osastot eivät välttämättä tiedä - kuten eivät saman osaston eri henkilötkään - toistensa tekemisistä. Valtuusto päättää. Meidän tapauksessessamme vastustamamme kaavaehdotus tuli hyväksyttyä äänin 16 - 50.

Vaihe 4:
(Laadi nyt jo hyväksytyn asemakaavan vastustamisaikataulu. Eli valmistu valittamaan ensin ympäristöministeriöön ja sen jälkeen tarpeen vaatiessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.) Huom! edellinen on vanhentunutta tietoa. Voimassa on uusi rakennuslaki ja uudet kujeet. Uuden kuulemis- ja tiedotusmenettelyn - varmaankin vielä tulemisensa tilassa - ansiosta tämän kaltaisten tapausten pitäisi olla vain epämielyttävää historiaa. Jos kuitenkin joudut valittamaan, osoite on lääninoikeus ja perusteet eivät ole sisällöllisiä vaan juridisia eli muoto- ja menettelytapavirheitä. (SK 12.4.1999)

Vaihe 5:
Hanki lait tuntevaa asiantuntija-apua ja tee valitus. Muista, että lakimiehet eivät ole ilmaisia.

Vaihe 6:
Julkista prosessi. Käytä apunasi kaikkia mahdollisia tiedotusvälineitä. Älä unohda Internettiä!

Vaihe 7:
Valmistu myös kielteisiin päätöksiin ja kehitä uusia sekä yhteistyön että vastarinnan muotoja samanaikaisesti.


< - kypsyminen - koiran näkökulma

Seppo Koskela & Sinikka Sassi (© 1996 - 1998)

Sivujen sisältö on vapaasti lainattavissa epäkaupallisiin tarkoituksiin mikäli lähde mainita