Lars Gustafsson: Merkillinen vapaus

Lars Gustafsson

MERKILLINEN VAPAUS

2001, ISBN 952-9646-42-9, nidottu, 224 s., kl 11; 14.13; 07.01, 24 e Tilaa

Mielestäni ei ole järkevää pahoitella sitä, että Euroopassa on kaksi filosofisen työn perinnettä, jotka näyttävät tärkeiltä osin käyvän eri tahtiin, joita työllistävät osittain eri ongelmat ja joiden menetelmät ovat silmiinpistävän erilaiset. Nuoruuteni Uppsalassa, kuten sitä paitsi myös Cambridgessä ja Chicagossa, mannermaisesta filosofiasta puhuttiin ikään kuin jonkinlaisesta valitettavasta epidemiasta, joka pitäisi mitä pikimmin hävittää. Vuosikymmenten saatossa lienee käynyt yhä ilmeisemmäksi, että näistä kahdesta katsantokannasta on myös hyötyä: ne ovat synnyttäneet tietynlaisen stereoskooppisen kuvan suurista filosofisista ongelmakentistä, jotka ovat tätä kautta saaneet kokonaan toisenlaista syvyyttä kuin niillä muutoin olisi ollut.

Lars Gustafsson on ruotsalainen, Yhdysvalloissa vaikuttava filosofi ja kirjailija. Hän on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Kirjoituksissaan hän usein pyrkii lähentämään toisiinsa 1900-luvun kahta suurta filosofista perinnettä, analyyttistä ja mannermaista filosofiaa.
Merkilliseen vapauteen kootuissa 14 kirjoituksessa Gustafsson tarkastelee filosofisesti muiden muassa Descartesia, Hegeliä, Nietzscheä, Jacques Lacania, Jean-Paul Sartrea, Alfred Tarskia ja Robert Nozickia, saintsimonilaisuutta sekä luovuuden ja vapauden olemusta ja lähteitä Albert Camus’n, Rainer Maria Rilken ja Jean Sibeliuksen tuotannon valossa. Hänen ajattelunsa ja kirjoitustyylinsä on lukenutta, mutta selkeää ja usein virkistävän poleemista. Todellisena renessanssiajattelijana hänellä on painavaa sanottavaa niin ammattifilosofeille kuin suurelle lukevalle yleisöllekin.

Suomentanut Erik Rosendahl.

Tilaa

Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit