Videokonferens i språkundervisningen
tyska

Förslag till lektionsplan

Nybörjarkurs i tyska på distans

Läromedel:

Praxis Deutsch A text- och övningsbok + ljudkassett till textboken

Extra övningar och spel

Tid:

Kursen är tänkt att genomföras på fyra mbi-terminer

Kursens uppläggning:

Eftersom det alltid är knepigt att komma igång med ett nytt språk har jag planerat att gruppen under den första terminen träffas en gång i veckan. Den första gången finns läraren fysiskt på plats för att båda lärare och elever lite ska hinna lära känna varandra. Likaså kan det vara fiffigt att ordna också terminens sista lektion som närstudier med läraren.
De övriga lektionerna hålls som videokonferenser à 60 min. Därför är det viktigt att det finns en gruppledare i studiegruppen, som inte bara sköter om den tekniska apparaturen utan också koordinerar gruppen.
Tanken är att under videokonferenstimmarna satsa på muntliga övningar, genomgång av texter och grammatik, samt ta upp frågor som i de skriftliga hemuppgifterna visat sig vara knepiga. Själva hemuppgifterna skickas dock per e-post till läraren en gång i veckan, senast dagen före följande videokonferens, så läraren har möjlighet att ge personlig feed back åt var och en.
Efter varje videokonferens har jag planerat in en halvtimme studiecirkel för eleverna, där de tillsammans har möjlighet att diskutera och smälta det inlärda, t.ex. genom spel och andra friare övningar. Efteråt är det bra om gruppledaren per e-post berättar hur det gått och om det dykt upp nya frågor eller problem.

Förkortningar som används nedan:

TB = textbok
ÖB = övningsbok
DK = dokumentkamera
GL = gruppledare

Material som gruppledaren bör få efter den första lektionen:

Lektion 1

Närstudier tillsammans med läraren
Presentation av kursen och varandra, genomgång av början på Kapitel 1, Boutique Emma inkl. Aufgaben samt övn. 1-4 i ÖB. Övning 6 på sida 9 i övningsboken skickas in per e-post för korrigering.

Lektion 2

Videokonferens

  1. Småprat styrt av läraren - wie geht´s - ich bin aus ... und du?
  2. Läraren ställer frågor till innehållet i Boutique Emma. De sista frågorna (t.ex. Wohin fliegt er?) kan visas med dokumentkameran (DK), eftersom formen "fliegt" inte ännu förekommit.
  3. ÖB s. 10: Presensböjning i singularis av wohnen (DK)
  4. Eleverna gör övn. 7 skriftligt följt av genomgång (DK).
  5. Eleverna övar muntligt övn. 8.
  6. Lyssna på Dialog I och II (kassettbandspelare i klassen/GL), genomgång av texten. Eleverna upprepar replikerna i kör (så att de blir varma i kläderna), varefter de får öva dialogerna i par och byta roller. (Läraren kan här ev. avlägsna sig ett par minuter från tv-rutan så att eleverna inte känner sig så iakttagna så här i början.)
  7. Räkneord (ÖB s. 8); läraren räknar, eleverna upprepar
    * eleverna övar muntligt övn. 5 a-b
    * var och en skriver ner en egen lottorad som de får läsa upp i tur och ordning, de andra skriver ner siffrorna och kontrollerar att det blev rätt, lärarens lottorad är den sista.
  8. Eleverna räknar tillsammans till 20 utan att titta i boken.
  9. Bingo på orden ur Kapitel 1; eleverna ritar ett rutfält med 3x3 rutor och fyller i tyska ord (titta i ordlistan), läraren säger ord på svenska, den som först kommer på ordet på tyska säger det högt och tydligt, alla kontrollerar om de har ordet och sätter i så fall ett kryss, den som först får tre kryss i rad ropar Bingo! och har vunnit.
  10. Frågor från eleverna.
  11. Läxa: TB s. 11 Aufgaben D + ÖB s. 11 övn. 9-10
  12. Instruktioner för studiecirkeln:
    a) Lyssna på Meine Damen und Herren (TB s. 12) och gör uppgifterna på s. 13.
    b) Sänk fartyg (rutfält på 10x10 rutor, siffrorna 1-10 vågrätt och 11-20 lodrätt).

Lektion 3

Videokonferens

  1. Dialogen på s. 15 som textpussel (GL delar ut), lyssna på dialogen (GL/bandspelare) och sätt replikerna i rätt ordning (eleverna arbetar i par och kontrollerar själva i boken att det blev rätt).
  2. Gemensam genomläsning + förklaringar
  3. Eleverna läser i par (i tur och ordning).
  4. Läraren ger svenska ord ur första halvan av Kapitel 2 (DK). Eleverna söker de tyska motsvarigheterna, de flesta kan de gissa sig till. Genomgång (DK). Lyssna + läs.
  5. Eleverna gör muntligt Aufgaben A på s. 16, antingen i par eller alla tillsammans beroende på gruppens storlek. Läraren låter dem jobba ostört. Därefter genomgång tillsammans med läraren, eleverna ställer frågorna till varandra.
  6. Eleverna delar upp replikerna ur textpusslet (mer levande än att läsa direkt ur boken) och övar två och två tills dialogen börjar löpa. Eleverna spelar upp dialogen för varandra.
  7. Läraren kommenterar övn. 2 på s. 13 i ÖB. Eleverna övar muntligt och varierar dialogen enligt instruktionerna.
  8. Presens av spielen (DK). Eleverna skriver ner böjningen av wohnen och kommen samt övn. 3 s. 14 i ÖB. Genomgång (DK).
  9. Frågor från eleverna.
  10. Läxa: ÖB s. 18 övn. 8
  11. Instruktioner för studiecirkeln:
    * Gör övn. 1 s. 12 i ÖB (GL har facit)
    * Spela presensspelet (som spelfigurer kan ni t.ex. använda radergummin och slantar, flytta så många steg tärningen visar, slå en gång till för att bestämma i vilken form spelaren ska böja verbet - 1=1:a pers.sg, 2=2:a pers.sg osv. - den som kommer på en stjärna böjer valbart verb i alla personer)

Lektion 4

Videokonferens

  1. Entschuldigen, ist der Platz hier frei? (Eleverna känner förhoppningsvis igen frågan från föreg. lektion och reagerar: Ja, bitte, der ist frei.) Danke. Übrigens,mein Name ist ... Und Sie? - till alla elever i tur och ordning
  2. Repetition av presensböjningen. Eleverna gör övn. 4-5 i ÖB s. 15. Genomgång (DK). Eleverna övar ännu ett par gånger dialogerna i övn. 5.
  3. Eleverna pusslar i par ihop textpusslet från förra lektionen + lyssnar att det blev rätt.
  4. Eleverna gör i par övn. 7a i ÖB s. 17 muntligt, 7b skriftligt och muntligt. Först ostört, sedan spelar de upp dialogen för varandra (och läraren).
  5. TB s. 17: Läraren ger några nya viktiga ord innan eleverna får lyssna på texten och själva läsa + öva olika varianter av mikrodialogen på samma sida.
    6.ÖB s. 18: Räkneord 20- , läs tillsammans. Gemensam genomgång av de muntliga övningarna 9 a & b samt övn. 11 s. 19
  6. "Heute war es warm - 15 Grad glaube ich. Wie warm ist es wohl in Spanien?" Introduktion till övn. 12 s. 20 (ÖB). Eleverna fortsätter i par.
  7. Frågor från eleverna.
  8. Läxa: ÖB s. 16 övn. a, c & d
  9. Instruktioner för studiecirkeln:
    Matematiklek. GL delar ut alla kort. Var och en räknar ut vad resultaten blir. Någon börjar med att läsa upp det som står på ett av sina kort (66+14=80). Den som har ett kort, vars första siffra börjar på 80 fortsätter med sin räknetransaktion, tills alla kort har gåtts igenom). Försök träna upp hastigheten!

Resurser

FRANSKA
RYSKA
SPANSKA
TYSKA