Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Sota ja rauha > Pakolaiset > Pakolaisena Suomeen > Ongelmia Suomen turvapaikkamenettelyssä
Ongelmia Suomen turvapaikkamenettelyssä 

Turvapaikkaprosessin yksi suurimpia ongelmia Suomessa on pitkä käsittelyaika. Turvapaikanhakijalla on oikeus tehdä työtä kolmen kuukauden maassa oleskelun jälkeen. Työllisyystilanteen parannuttua yhä useampi turvapaikanhakija käykin töissä.

Ensimmäistä turvapaikkapäätöstä joutuu yleensä odottamaan vuodesta kahteen vuotta ja kaikkine valitusteineen lopullisen päätöksen saaminen voi kestää neljäkin vuotta.

Ilman huoltajaa saapuvat alaikäiset saavat hakemuksensa käsiteltyä hiukan nopeammin kuin aikuiset, mutta käsittelyaika heidänkin kohdallaan lähentelee vuotta. Vuosittain Suomesta hakee turvapaikkaa kymmeniä ilman huoltajaa tullutteita alaikäistä.

Ulkomaalaislaki on osoittautunut vaikeaselkoiseksi, onhan lakia muutettu parisen kymmentä kertaa sen voimaan tulon jälkeen. Ulkomaalaislain kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä.

Oikeusapu

Pakolaisneuvonta ry antaa maksutonta oikeusapua Suomeen tuleville turvapaikanhakijoille ja pakolaisille. Jokaiselle turvapaikanhakijalle järjestetään mahdollisuus henkilökohtaiseen alkuhaastatteluun, jossa hakijalle kerrotaan turvapaikkamenettelystä ja turvapaikkakuulustelun merkityksestä sekä käydään läpi hänen perustelunsa turvapaikkahakemukselle. Hakijalla on myös mahdollisuus saada avustaja mukaan turvapaikkakuulusteluun.

Tämän lisäksi Pakolaisneuvonnan lakimiehet ottavat toimeksiantoja, jotka liittyvät pöytäkirjojen tarkistamisiin, lisätietojen hankkimiseen turvapaikanhakijan tilanteesta ja turvapaikkavalituksiin.

     
Turvapaikanhakija on henkilö, joka anoo kansainvälistä suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta maasta. Turvapaikkahakemus tehdään heti maahan tullessa tai mahdollisimman pian maahantulon jälkeen.
Lue lisää.. 

Turvapaikanhakijan tarina

Emma A.: Olen kansallisuudeltani kamerunilainen ja haluaisin jakaa kokemukseni turvapaikanhakijana Suomessa. Toivon, että muut turvapaikanhakijat tulevat pitämään sitä kiinnostavana, sillä kokemukset ovat lähes samanlaisia ellei samoja meille kaikille. 
Lue lisää..