Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > KP oikeudet > Oikeudenmukainen oikeudenkäynti 
Oikeudenmukainen oikeudenkäynti

Ihmisoikeudet voivat toteutua vain oikeusvaltiossa. Ilman tehokkaita oikeussuojakeinoja kansainvälisiin sopimuksiin tai valtioiden perustuslakeihin kirjatut ylevät ihmisoikeusperiaatteet uhkaavat jäädä hurskaiksi toivomuksiksi.

Moniin ihmisoikeussopimuksiin on sisällytetty nimenomainen määräys, jonka mukaan sopimukseen liittyvän valtion on turvattava tehokkaat kansalliset oikeussuojakeinot kaikissa tapauksissa, joissa esitetään väite sopimukseen perustuvan oikeuden loukkauksesta.

Velvoitteen täyttämisen vähimmäisvaatimuksena on se, että asia on mahdollista saada käsiteltäväksi toimielimessä, joka on riippumaton alkuperäisen päätöksen tekijästä tai muusta ihmisoikeuksien loukkaajaksi väitetystä tahosta. Esimerkiksi ulkomaalaisen oleskelulupaa tai maasta karkottamista koskevissa asioissa on oikeussuojan vähimmäisvaatimuksena tapauksen yksilöllinen käsittely alkuperäisestä ratkaisijasta riippumattomassa toimielimessä.

Monissa asioissa ihmisoikeussopimukset esittävät vielä pitemmälle meneviä oikeussuojavaatimuksia. Vapaudenriisto on aina voitava saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Sekä rikosasioissa että päätettäessä yksilön oikeuksista ja velvollisuuksista edellytetään oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Se tarkoittaa paitsi oikeutta saada asia riippumattoman ja puolueettoman tuomioistuimen käsiteltäväksi myös tietynlaista oikeudenkäyntimenettelyä. Menettelyyn kuuluvat muun muassa käsittelyn joutuisuus, oikeudenkäynnin osapuolten tasavertaisuus esimerkiksi todisteiden esittämisessä, suullinen käsittely, oikeus tarvittaessa maksuttomaan oikeudenkäyntiin ja usein myös oikeus hakea muutosta ylemmästä tuomioistuimesta.

Erityisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen kansainvälisessä valvonnassa oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin on ehkä kaikkein yleisimmin käsitelty sopimusvelvoite. Voidaankin sanoa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta on tullut eräänlainen yleiseurooppalainen valtiosääntötuomioistuin. Yksilön ihmisoikeuksien ohella se valvoo myös oikeusvaltion toteutumista Euroopan neuvoston jäsenmaissa.

     
 
Jokaisella ihmisellä on kaikkialla oikeus siihen, että hänet henkilönä tunnustetaan lain edessä.  
 
Jokaisella on oikeus tehokkaaseen hyvitykseen asianomaisessa kansallisessa tuomioistuimessa häneen kohdistuneista teoista, jotka loukkaavat hänelle valtiosäännöllä tai lailla turvattuja perusoikeuksia.
 
Jokaisella on täysin tasa-arvoisesti oikeus siihen, että häntä oikeudenmukaisesti ja julkisesti kuullaan riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa hänen oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan määrättäessä tai häntä vastaan nostettua rikossyytettä selvitettäessä.
 
Kesäkuussa 1999 Turkki tuomitsi kuolemaan pitkään ulkomailla maanpaossa asuneen kurdijohtaja Abdullah Öcalanin. Kansainvälinen yhteisö on kantanut huolta sekä tuomion ankaruudesta että siitä, toteutuuko Öcalanin oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.
Lue lisää..