Ihmisoikeudet.net - etusivulle
Teemat Sanasto Haku Tutkimus Opettajalle På svenska
  Etusivu > Meillä ja muualla > KP oikeudet > Oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe 
Oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe

Asenteet avioliittoa kohtaan vaihtelevat, ja perhelait perustuvat usein uskonnollisiin, kulttuurisiin tai yhteiskunnallisiin malleihin. 

Artiklassa 16 todetaan, että avioliiton tulee tapahtua vain molempien osapuolten vapaasta ja täydestä suostumuksesta. Tämä aiheuttaa erityisongelmia joissakin kulttuureissa, ja siihen liittyvät säännöt onkin määritelty tarkemmin suostumusta avioliittoon, vähimmäisavioikää ja avioliittojen kirjaamista koskevassa yleissopimuksessa (1962) sekä samaa asiaa koskevassa YK:n yleiskokouksen vuonna 1965 hyväksymässä suosituksessa. 

Perheen käsite vaihtelee laajalti länsimaisesta ydinperheestä ja yksinhuoltajaperheestä monissa maailman osissa vallitsevaan laajennettuun perheeseen. Perhe muodostaa kuitenkin missä tahansa yhteiskunnassa perusyksikön, ja valtioilla on velvollisuus suojella sitä.

Homoseksuaalisten parien on toistaiseksi katsottu jäävän yksityiselämän suojaan kuuluvan perhe-elämän suojan ulkopuolelle. Myöskään oikeudesta avioliittoon ei myöskään ole katsottu seuraavan velvollisuutta taata homo- ja lesbopareille oikeutta rekisteröidä parisuhteensa. 

Lue lisää homo-ja lesboparien oikeuksista.. 

Perustuu tekstiin Levin: Ihmisoikeudet - Kysymyksiä ja vastauksia. 

   
 
1. Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen. 
2. Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta. 
3. Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan.