Tanssiteatteri Hurjaruuth

Hurjaruuth perustettiin 1981 Helsingissä. Perustajajäseniä olivat mm. Soile Lahdenperä,Tuula Lento, Hannele Niiranen, Arja Pettersson ja Riku Virtanen.

Hurjaruuth toimi aluksi ainoastaan kiertueteatterina vuodet 1981-93. Kiertueiden esitysmäärä oli alkuvuosina suuri, keskimäärin n. 150-200 näytöstä/vuosi. Laajinta kiertuetoiminta oli 90-luvun taitteessa, jolloin tehtiin myös laajimmat ulkomaankiertueet Iso-Britanniaan, Saksaan, Tansaniaan, Yhdysvaltoihin ja Taiwanille. Teatterin periaatteena oli mennä yleisön luo. Katuteatterin osuus oli näinä vuosina suuri, esiinnyttiin kaduilla, rautatieasemilla sekä taidemuseoissa , gallerioissa ja kirjastoissa. Yleisöltä saatu välitön palaute vaikutti teatterin kehittymiseen ja loi perustan Hurjaruuthin pyrkimyksille uudistaa lasten- ja nuortenteatteria sekä laajentaa teatterin yleisöpohjaa.

Hurjaruuthin kaltaiselle teatterille ei ollut valmista esikuvaa. Teatterin produktioissa on nykytanssi yhdistynyt kuvataiteeseen, sirkukseen ja musiikkiin. Valtaosaan teoksista on sävelletty musiikki. Hurjaruuthin tanssijoiden tunnusmerkki on monitaitoisuus. He ovat musikaalisia, näytteleviä, akrobaattisia tanssijoita, jotka tekevät näyttämöllä saumatonta yhteistyötä muusikkojen, näyttelijöiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa.

Teatterin esityksistä vuosina 1981 - 1995 valtaosa oli suunnattu aikuisille. Vuodesta -95 alkaen on Hurjaruuth tehnyt esityksiä ainoastaan lapsille joskin Talvisirkuksen myötä aikuisyleisön määrä on jatkuvasti kasvanut. Vuonna 2003 teatterilla oli yhteensä 50 765 katsojaa.

Oma kiinteä teatteritila saatiin Kaapelitehtaalle 1993, jonka jälkeen keskityttiin luomaan omalle näyttämölle soveltuvaa ohjelmistoa. 1990-luvulla Hurjaruuth vakiinnutti asemansa helsinkiläisenä teatterina, mutta kiertuetoiminta jatkui edelleen säännöllisenä ulottuen Utsjoelta Hankoon.

Hurjaruuth käynnisti yhteistyön suomalaisten sirkustaiteilijoiden kanssa 1994. Tämän jälkeen vuosittain tuotetut uuden sirkuksen esitykset ovat muodostuneet tärkeäksi osaksi teatterin toimintaa. Talvisirkus täytti vuonna 2003 kymmenen vuotta ja siitä on muodostunut joulunajan traditio helsinkiläisille lapsille ja perheille. Vuonna 2003 Talvisirkuksen näki 23 515 katsojaa.

Hurjaruuth on tuottanut 100 ensi-iltaa vuodesta 1981. Vuosittain Hurjaruuth työllistää n. 10 vakituista työntekijää, ja n.100 eri alojen freelancetaiteilijaa.

Tanssiteatteri Hurjaruuth on järjestänyt useita erilaisia työpajaprojekteja päiväkotien, koulujen ja eri yhteisöjen kanssa. Vaihtoehtomahdollisuuksina ovat olleet Hurjaruuthin esitysten ja harjoitusprosessin seuraaminen, ryhmien kouluttaminen ja ohjaaminen sekä luennot teatterityöstä, tanssista ja sirkustaiteesta. Kuhunkin projektiin kuuluu ryhmän käynti Tanssiteatteri Hurjaruuthin esityksissä taiteilijatapaamisineen sekä tutustuminen teatterin tekemisen eri osa-alueisiin.

Hurjaruuth on tuottanut omien esitystensä lisäksi eri festivaaleja, joista Ruutia! -tanssifestivaali lapsille ja nuorille on ollut ohjelmistossa vuodesta 1997 aluksi yhteistyössä Teatterikeskuksen kanssa. Kansainvälinen uuden ja kokeellisen jongleerauksen festivaali 5-3-1 toteutettiin yhteistyössä uuden ja kokeellisen jongleerauksen yhdistyksen kanssa vuosina 2001 ja 2002. Indie-ilta- tapahtuma vuonna 2003 oli itsenäisten, kokeellisten ja pienimuotoisten esitysten foorumi. Eri taiteen alojen, tyylien ja kulttuurien sulatusuuni. Hurjaruuth toimii myös vierailuteatterina nuorille kokeileville ryhmille sekä pyrkii kehittämään uusia yhteistyömalleja eri tuottajatahojen, festivaalien ja freelancetaiteilijoiden kanssa.