Tapahtumatori

Näillä sivuilla julkaisemme tietoja muiden kuin Suomi-Venäjä-Seuran järjestämistä tapahtumista. Tapahtumien toteutumisesta vastaa niiden järjestäjä, jonka yhteystiedot löytyvät myös täältä!

8.6.Balalaikat soivat Espalla
17.- 18.6.IV suomalais-karjalainen naisfoorumi Kuopiossa
17.6.Daimohk-yhtye Tshetsheniasta jälleen täällä!
5.- 10.7.Karjalan kieltä opiskelemaan Viipuriin
5.- 10.7.Viipurissa ja Karjalassa tapahtuu!
1.6.-21.8.Nikolai II - Viimeisten keisareiden esineistöä -näyttely
10.-15.8.36. Tampereen teatterikesä
1/2004Idäntutkimus-lehti on ilmestynyt
 Balalaikkamusiikin ystäville uusi levy


Nikolai II - Viimeisten keisareiden esineistöä

Nikolai II - Viimeisten keisareiden esineistöä -näyttely on avoinna Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannan Linnoituksessa 1.6.-29.8. ma-pe klo 10-18 ja la-su klo 11-17.

Liput 5€ ja 4,50€, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisätietoja antavat projektipäällikkö Satu Eiskonen, puh. 05-616 2274 ja tiedottaja Päivi Partanen 05 -616 2254.

Lue näyttelystä lisää tästä! >>


Balalaikat soivat Espalla

Helsingin Balalaikkaorkesteri konsertoi tiistaina 8. kesäkuuta klo 18.30 Espan lavalla.
Laulusolistina on Heli Jormanainen ja taiteellisena johtajana toimii Olli Knuth.

Vapaa pääsy.



Rauhan lähettiläät raunioituneesta Groznyista jälleen Suomeen!

DAIMOHK!

Viime vuonna suomalaiset hurmannut tanssiryhmä saapuu taas kesäkuussa iloksemme yleisön pyynnöstä. Tanssivien tshetsheenilasten ja -nuorten energinen tanssiryhmä Daimohk esittää loistavan tanssi- ja musiikkiesityksensä kokonaisuudessaan Savoy-teatterissa.

Akrobaattisista hypyistä, veitsitanssista, hurjasta vauhdista ja sulokkaista liikkeistä koostuva ohjelma on hurmannut katsojat ympäri Eurooppaa. Lapset tanssivat vuosisataisia kaukasialaisia perinteitä noudattaen, ylväinä ja taidokkaina. Ja tämä taidokkuus on hankittu sodan keskellä.

Daimohkin Euroopan kiertue toteutetaan talkoovoimin ja hyväntekeväisyydellä. Mahdollinen tuotto menee lyhentämättömänä Daimohkin majoitus- ja matkakuluihin sekä esityspalkkioihin.

Daimohkin ainoa täyspitkä esitys Suomessa! Katso tästä!>>

Savoy-teatteri torstaina 17.6.2004 klo 19.00
Liput 10/8 e (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja alle 16-vuotiaat)
Esityksen kesto n. 1,5 tuntia

Ennakko 18.5. alkaen
Helsingissä: Savoy-teatteri (Kasarmikatu 46–48), Liken Kiasma-kauppa (Mannerheiminaukio), Like (Vuorikatu 5) ja Reilun kaupan Tähti (Hämeentie 48).

Myynti muualle Suomeen ja lisätiedot: Anu Harju, Rauhanpuolustajat, puh. (09) 7744 3116, anuharju@kaapeli.fi


Viipurissa ja Karjalassa tapahtuu

Karjalan Liitto järjestää tänäkin vuonna useita matkoja. Vielä ehtii ilmoittautua 28.6.-1.7. olevalle Kirkot kautta Karjalan -arkkitehtuurimatkalle sekä matkoille Novgorodiin, Tihvinään ja Zabelinoon sekä Tverin Karjalaan, joissa tutustutaan karjalaisten vaiheisiin ja nykyelämään karjalaiskylissä. Matkojen tarkemmat tiedot saat tästä >>>.

Lisäksi tietoja Viipuri-keskuksen kesän teemaretkistä Karjalankannakselle; 6-8.7. Hugo Simberg –taidekurssi, 28.-29.7. Perinneruoka- ja säilöntäkurssi Viipurissa, Kannaksen kartanoiden historia 7.-8.8. Tarkemmat ohjelmat ovat ohessa >>>.

Tervetuloa mukaan!

Tiedustelut:
Mervi Piipponen
kulttuuri- ja tiedotussihteeri
Karjalan Liitto
p. (09) 7288 1714
mervi.piipponen@karjalanliitto.fi


Karjalan kielen kurssi Viipurissa 5.-10.7.

Karjalan Liiton ja Viipuri-keskuksen järjestämä karjalan kielen kurssi pidetään Viipurissa 5. - 10.7.2004. Tule kurssille verestämään karjalan kielen taitoja tai aloita opinnot aivan alusta. Kurssit järjestetään erikseen vasta-alkajille ja pitemmälle ehtineille. Järjestelyissä on mukana myös Vaasan Venäjä-seura ry., jonka kotisivuilta saatte lisätietoja kurssista: http://kotisivu.mtv3.fi/vaasanvenajaseura/karjalankielenkurssi.htm.


Turgenevia ja Solzhenitsynia Tampereen teatterikesässä

Tampereen Teatterikesä järjestetään tänä kesänä 10. - 15.8., nyt jo 36. kerran. Tänäkin vuonna tarjontamme on kattava katsaus niin kotimaiseen kuin kansainväliseenkin teatteriin. Kotimaisten esitysten lisäksi yleisöllä on mahdollisuus nähdä teatteria Ukrainasta, Saksasta Ruotsista, Virosta (yhteistyössä Suomen kanssa) ja Hollannista.

Teatterikesä tarjoaa tänä kesänä visuaalisesti näyttävää ukrainalaista teatteria; Ivan Turgenevin "Kuukausi maalla" ja Aleksander Solzenitzyn "Ivan Denisovitsin päivä". Nämä kaksi näytelmää tarjoavat mielenkiintoisen katsauksen venäläiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin.

Näytelmien ohjaaja, Andryi Zholdak, ohjaa visuaalisesti vahvoja esityksiä, jollaisia Suomessa harvoin näkee. Hänen näytelmänsä ovat täynnä kuvia ja niiden maailma on lähes hypnoottinen. Zholdak riisuu esitykset sanoista, ja nostaa pääosaan jatkuvassa liikkeessä olevan ensemblen, musiikin ja nerokkaan kekseliään lavastuksen. Samalla katsoja viedään läpi Venäjän historian. Kyseessä on kiperä läpileikkaus vahvan kulttuurin omaavasta kansasta 1800-luvulta aina tähän päivään saakka.

Tunnelma Pakkahuoneella on osa "Ivan Denisovitsin päivä" -näytelmän estetiikkaa, sillä katsomo on rakennettu vankien tekemistä puisista penkeistä. Esitykset tuo Suomeen 40 näyttelijää ja noin 30 tekniikan ammattilaista, siis lähes koko Kharkiv State Akademic Drama Theatre Named T.Shevchencan -teatterin henkilökunnan.

Muu ohjelmistomme löytyy internetsivuiltamme, osoitteesta www.teatterikesa.fi

Lippuja voi varata numerosta (03) 223 1066 tai lippumyymälästämme, osoitteesta Tullikamarinaukio 2. (Tullikamarin 2. kerros) Kysy myös ryhmäalennuksia!

Lisätietoja esityksistä antaa Sanni Hokkanen p.(03) 314 66 958


Taru Venäjästä - kaihoisaa balalaikkamusiikkia rakkaudella

Helsingin Balalaikkaorkesterin uusi levy Taru Venäjästä sisältää kauneimpia kansanlaulusovituksista ja balalaikkaorkesterille sävellettyä musiikkia osaavasti soitettuna. Tunteikasta venäläistä laulua tulkitsee Heli Jormanainen sekä orkesterin balalaikka-, domra-, harmonikka- ja pianosolistit esittäytyvät. Helsingin Balalaikkaorkesterin taiteellinen johtaja on Olli Knuth.

Levyllä Helsingin Balalaikkaorkesteria johtaa Pietarin kulttuuri- ja taideyliopiston professori Viktor Akulovitsh. Hän on työskennellyt Venäjän merkittävimpien solistien kanssa sekä vieraillut johtajana pietarilaisessa Vasili Andrejevin ja moskovalaisessa Nikolai Osipovin mukaan nimetyssä orkesterissa. Kotikaupungissaan Akulovitsh johtaa vuonna 1969 perustamaansa Skomorohi-yhtyettä. Helsingin Balalaikkaorkesterin vierailevana kapellimestarina hän on toiminut vuodesta 2001 lähtien.

Helsingin Balalaikkaorkesteri

Maailman toiseksi vanhin balalaikkaorkesteri, Helsingin Balalaikkaorkesteri perustettiin rakkaudesta venäläisillä kansansoittimilla soitettuun musiikkiin vuonna 1910. Ensimmäisen venäläisten kansansoitinten orkesterin perusti vuonna 1888 Pietarissa Vasili Andrejev (1861-1918), joka kehitti balalaikasta ja domrasta konserttisoittimia.

Helsingin Balalaikkaorkesterin soittimina ovat kolmikulmainen balalaikka ja pyöreä domra, jotka molemmat ovat kolmikielisiä. Erikokoiset balalaikat ja domrat pikkuisesta primasta jättiläismäiseen kontrabassoon muodostavat orkesterin soitinryhmät. Lisäksi orkesteriin kuuluu harmonikkoja sekä lyömäsoittimia ja piano.

Helsingin Balalaikkaorkesterissa on kolmekymmentä soittajaa. Kotimaan lisäksi orkesteri on esiintynyt festivaaleilla Venäjällä, Ruotsissa ja Virossa. Tulevana kesänä Helsingin Balalaikkaorkesteri lähtee konserttimatkalle Portugaliin.

Lisätietoja kotisivuilta www.siba.fi/balalaika ja Olli Knuthilta gsm 050-3877303 tai olli.knuth@siba.fi

Helsingin Balalaikkaorkesterin cd Taru Venäjästä, hinta 20 euroa
Jakelu Fg-Naxos, musiikkiliikkeet kautta maan.
Yksittäiskappaleiden tilaukset postiennakolla Eila Hatakalta:
gsm 050-3499 119
eila.hatakka@mbnet.fi"
http://koti.mbnet.fi/~ehatakka


Idäntutkimus 1/2004

IDÄNTUTKIMUS 1/2004

teema: Kaupunki

Sisällys:

Markku Kangaspuro: Kaupunkisuunnittelu
Veli-Pekka Tynkkynen: Venäläisessä kaupunkisuunnittelussa tuulee lännestä
Mikko Ylikangas: Magnitogorsk - ensimmäinen sosialistinen kaupunki
Harri Veivo: Modernin reunoilla
Heikki Eskelinen & Juha Kotilainen: Imatra-Svetogorsk: kaupunkiparista kaksoiskaupungiksi
Grigori Dudarev & Paavo Suni: Pietari - Venäjän talouden kasvukeskus
Martti Puukko: Tuokiokuvia Lublinista
Silvia Burini: Kaupunki ja kabaree (Kuvitus: Georgi Jakulov)
Tomi Huttunen: Imaginistinen kaupunki
Runoja: Anatoli Mariengof, Sergei Jesenin, Vadim Shershenevitsh
Muuttuva Venäjä -tutkimusohjelma
Keskustelua
Arvosteluja
Ajankohtaista

100s.

Lehteä myyvät Akateeminen ja Suomalainen kirjakauppa sekä Tiedekirja
Irtonumero 7 e

Tilaukset:
Vuositilaus 24 e, opiskelijat 15 e
Ulkomaille 27 e

Idäntutkimus
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura ry.
Annankatu 44
00100 HELSINKI
puh. 09-2285 4443
fax 09-2285 4431
email:
viets@rusin.fi
www.helsinki.fi/idantutkimus


Suomi-Venäjä-Seura *** Palaute