Venäjällä on väärä arvio euroarmeijasta

Kirjassaan Karhun naapurista Naton kainaloon Pekka Ervasti ja Jaakko Laakso toteavat, että "Suomen kaksoisstrategia - se, että toisaalta vakuutetaan liittoutumattomuutta mutta toisaalta syvennetään poliittista ja sotilaallista yhteistyötä Naton kanssa - on toistaiseksi nielty vähin protestein Venäjällä." Venäjää ajetaan kaikilla rintamilla tapahtuneiden tosiasioiden eteen. Mauno Koivisto esitti uudessa kirjassaan, että Suomi on Eurooppa-innossaan laiminlyönyt suhteen Venäjään.
Venäjän suurlähettiläs Aleksander Patsev vastasi hänelle Helsingin Sanomissa, että "Venäjän johdossa ollaan todella sitä mieltä, että sen jälkeen kun Suomi liittyi EU:hun meidän välisemme suhteet eivät ole muuttuneet." Lehdessä Patsev kumosi Koiviston näkemyksen lainaamalla ministeri Kimmo Sasia (kok): Sasinkaan mielestä suhteet eivät ole liittymisen jälkeen tulleet vähemmän intensiivisiksi.
Tehtaankatu yrittää kasvattaa Sasista ja muista vanhoista vihollisistaan uudenlaisia kotibryssiä?
Venäjällä suhtaudutaan myönteisesti EU:n militarisoimiseen. Siellä uskotaan, että on Venäjän etu, jos EU:lle tulee oma euroarmeija ja siitä kehittyy Natosta riippumaton uusi superliittovaltio. Venäjä haluaa heikentää USA:n johtamaa Natoa.
Venäjän arvio on väärä.
Euroarmeija ei heikennä Natoa vaan on sen tukeva
eurooppalainen pilari.
Kun Suomi osallistuu euroarmeijan toimintaan, Suomi natottuu.
Venäjän kaksoisstrategia Suomen suhteen onkin omituinen: Suomen pitäisi olla mukana natottuvan EU:n sotilasoperaatioissa, mutta samaan aikaan Suomi ei saisi itse natottua. Venäjä ei halua Suomea Natoon, mutta sotilaallinen Nato-yhteensopivuus sille tuntuu sopivan. Kun EU liittovaltioituu, Suomi on Lipposen johdolla rynnännyt sen kehityksen kärkeen. Kun Koivisto puhuu rehellisyysvajeesta, hän on oikeassa. Siksi Koivisto vaietaan - tai häntä lyödään naapurin toimesta sasilla päähän.