Rönsyrölli leviää kuin tauti

Geenimuunnellut organismit (GMO) eli ihmistekoiset kasvilajit ovat päivän sana. Geenimanipuloituja tuotteita käytetään mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Eniten huolettaa GMO-ruoka, mutta se on  vain yksi ongelman osa.

Rönsyrölli

USA:n rikkaat haluavat pelata golfiaan sileällä nurmikolla. Siihen tarkoitukseen on geenimanipuloinnin ykkösyhtiö Monsanto kehittänyt uuden nurmilajikkeen: rönsyröllin.

Sen leviäminen muuhun luontoon kertoo, mistä geenimanipuloinnissa on viime kädessä kysymys: uudet lajikkeet sekoittuvat luonnonvaraisiin jopa 21 kilometrin päässä siitä paikasta, mihin ne on istutettu.

Tämän perusteella voidaan todeta, ettei ole mahdollista tietää ennalta geenimanipuloitujen lajikkeiden vaikutusta muuhun luontoon. Siksi pitäisi noudattaa erityistä varovaisuusperiaatetta: myyntiluvat eivät saisi olla niin herkässä kuin ne nykyisin ovat varsinkin USA:ssa. Myös Euroopassa GMO-tuotteet ovat tulossa markkinoille.

Ei vain ruoka

EU:ssa geenimanipulointi pitää merkitä elintarvikepakkauksiin, jos niiden pitoisuus on yli 0,9 % sisällöstä. Merkintäpakko avaa markkinoita GMO-tuotteille: niitä saa tuoda myyntiin, jos tekee asianmukaiset merkinnät ja siirtää sillä tavalla vastuun kuluttajille.

Sen sijaan vaatteissa ei vaadita vastaavaa merkintää, vaikka yhä suurempi osuus puuvillasta tuotetaan GMO-lajikkeista varsinkin USA:ssa ja Kiinassa.

Lisääntyy myös energiakasvien, esimerkiksi sokerijuurikkaan ja -ruokon geenimanipulointi.

Vaikka nämä tuotteet eivät kuulu ihmisten ravintoketjuun, ongelma on sama kuin GMO-ruuassakin: ei tiedetä keinotekoisesti tuotettujen lajien vaikutusta ympäristönsä muihin lajeihin sekä bakteereihin ja hyönteisiin.

Suomi on EU:ssa geenimanipuloinnin sallimisen etujoukossa.