Projekti 2007:Minä hallitukseen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi- Anne Siimes on eurooppalaisen vasemmiston näkökulmasta eriseurainen henkilö. Muiden EU-maiden vasemmistopuolueissa vallitsee nimittäin lähes yksimielisyys siitä, että EU:lle valmisteltu perustuslaki on federalistinen, epäsosiaalinen ja militaristinen ja pitää niistä syistä hylätä.
Suomen vasemmistoliiton puheenjohtaja on sen sijaan perustuslakinaisia. Hän on valmis hyväksymään. Muistionsa mukaan hän haluaa hyväksyttää puolueella "Suomen EU-jäsenyyden ja muutamat sen seuraukset lopullisesti". Niihin kuuluu hänen mukaansa "EU:n turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön osallistuminen ja Suomen Nato-option säilyttäminen", jotka molemmat "hyväksyttiin Lipposen hallituksen turvallisuuspolitiikassa". 
"Siksi myös vasemmistoliiton pitää hyväksyä nämä kulmakivet paitsi nyt, myös vuoden 2007 vaalien jälkeen", kirjoittaa puheenjohtaja.
Siimes on eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsen. Valiokunta otti maaliskuun puolivälissä väkeväsanaisesti kantaa ns. transatlanttisten suhteiden puolesta. 
Se on koodinimi sellaiselle USA:n politiikan yksipuoliselle tukemiselle, joka on ominaista USA:n läheisille liittolaismaille. "Valiokunta pitää tärkeänä, että EU kehittää transatlanttisia suhteita määrätietoisella tavalla. Suomen tulee pyrkiä aktiivisesti unionin toimintaedellytysten kohentamiseen tällä alueella."
On asioita, jotka ovat Suomelle tärkeämpiä kuin toiset. Niihin eivät kuulu Suomen suhteet Yhdysvaltoihin, jotka tulee hoitaa asiallisesti. 
Suomen suhteet Venäjään ovat meille elintärkeät, ja itse asiassa Suomi tarvitsee ulkopolitiikkaa vain Venäjä-suhteidensa hoitamiseen. Muuhun ei ulkopolitiikalla ole erilliskäyttöä.
Nyt ollaan luopumassa omasta ulkopolitiikasta, ja myös vasemmistoliiton pitää se puheenjohtajansa mukaan hyväksyä. Lipposen hallituksen perintönä nykyinen poliittinen eliittimme, mukaan lukien Siimes, haluaa hoitaa Venäjä-suhteemme osana EU:n yhteistä politiikkaa. "On tavattoman tärkeää, että EU:lla on yksi ääni", sanoo presidenttikin, ja on meidän osaltamme väärässä. EU:n ääni on päivä päivältä enemmän revanssia halajavien uusien jäsenmaiden (ja entisten reaalisosialismin maiden) ääni. 
Olen eri mieltä Tarja Halosen kanssa myös siitä, mistä hän puhui Ranskassa: Suomi ei käynyt toisessa maailmansodassa erillissotaa Neuvostoliittoa vastaan. Venäjä-suhteet eivät ole koskaan olleet sosialidemokraattien vahvan osaamisen alue. Vain talvisota, jossa puolustauduttiin, oli erillissota. Sen sijaan jatkosodassa, jossa hyökättiin, oltiin liitossa natsien kanssa. Porvaristo ja sotasosialidemokraatit olivat, mutta haluavat nyt kirjoittaa historian niiltä osin uudelleen ja unohtaa natsimenneisyyden. Jos oltiin tosissaan hyvien naapurisuhteiden kannalla kommunistien hallitseman Neuvostoliiton kanssa, on nyt syytä olla hyvien naapurisuhteiden kannalla myös porvarien hallitseman Venäjän kanssa. Muuten hukataan arvokas kansallinen perintö. Sitä luulisi tuettavan myös kokoomuksessa, jonka veljespuolue Putinin valtapuolue on.
Vahvaan liittoutumattomuusperinteeseen kiinnittyvän puolueen puheenjohtajan ei pidä liittyä hallituskiimassa
historian uustulkitsijoiden joukkoon eikä hyväksyä taistelujoukkojen varustamista ulkomaisiin sotiin. Koko muu eurooppalainen vasemmisto ei voi olla väärässä, kun määritellään sitä, mitä on tämän päivän vasemmistolainen internationalismi.
Se on ehdoton ei Natolle ja EU:n militarisoimiselle.

Esko Seppänen
Meppi, Vasemmistoliitto