Kansalaispalkkaa myös EU-maahanmuuttajille?

Moldovassa, joka on Euroopan köyhimpiä maita, kommunistinen puolue saavutti vapaissa vaaleissa murskavoiton, yli puolet äänistä.
Amerikkalainen Newsweek-lehti tietää kertoa Moldovasta, että kaksi naista jäi siellä kiinni varastetun lihan kaupittelusta. Ihan tavallisesta lihasta ei ollut kysymys. Kaupustelun kohteena oli ihmislihaa,
joka oli varastettu paikallisen sairaalan syöpäosaston jäteastiasta.
Moldovassa demokratia on Newsweekin mukaan likainen sana. Lehdessä haastateltu Sveta Mraga sanoo, että kommunismin aikaan hänellä oli vaatteita lapsille ja lämmin asunto. Hänelle se oli
vapautta. "Me tahdomme osan siitä vapaudesta takaisin."
Maalaiskylän asukas Ivan Sekiera taas sanoo, että hän äänesti kommunisteja, koska hän halusi panna viralta vanhan hallituksen.
Hän ei ollut huolestunut vanhan kommunistisen alistamis- ja sortovallan paluusta. "Mikä voisi olla vielä huonompi asia kuin demokratia?"
On vapautta ja vapautta, demokratiaa ja demokratiaa. Suomessa on itsestään selvää, että pitää vaatia vapautta ja demokratiaa.
Moldovalaiset ovat kuitenkin kokeneet saaneensa sitä kautta sellaisen yliannoksen korruptiota, mafiaa ja pahoinvointia, että monet haikailevat paluuta reaalisosialismiin.
Kapitalismi ei turvaa pelkällä olemassaololla demokratiaa tai kansalaisvapauksia ja -oikeuksia. Se on tänään markkinoiden diktatuuria: omistajille muka kuuluu kaikki. Vaihtoehtoväestä sosialidemokraatit haluavat demokraattista kapitalismia ja vasemmistolaiset demokraattista sosialismia.
Mitä on sosialismi?
Vapautta ja demokratiaa. Näissä suhteissa se eroaa muinaisesta reaalisosialismista. Suomalaisessa reaalikapitalismissa
tuloerot ovat räjähtäneet poliitikkojen silmille. Se edustaa vasemmistovajetta.
Huikeimman esityksen vasemmistovajeen poistamiseksi on tehnyt pankinjohtaja Björn Wahlroos. Yksikään poliitikko ei taatusti pane paremmaksi, kun miljardööri vaatii annettavaksi kaikille 5000-6000 markkaa kuukaudessa puhtaana käteen. Wahlroos kutsuu sitä kansalaispalkaksi.
Ehdotus on liian hyvä ollakseen totta. Taustalla lienee pyrkimys valtiollisten hyvinvointipalvelujen ja hoivan privatisoimiseen. Kansalaispalkalla jokainen pannaan ostamaan itse itselleen lastenhoitonsa, terveyspalvelunsa ja eläkkeensä. Wahlroos myy niitä varten Sammon vakuutuksia.
Kansalaispalkalla on myös oma EU-ulottuvuutensa. EU-oloissa Suomen pitää taata sama sosiaaliturva (lue: kansalaispalkka) kaikille maahan vapaasti muuttaville EU-kansalaisille.
Jos EU laajenee lähivuosina maihin, joissa palkkataso on keskimäärin 14 % EU:n tasosta, maahanmuuttajia riittää kansalaispalkkamaahan.
Ei ole epäilystäkään siitä, että kansalaispalkka-ajatus on pohjimmiltaan marxilainen käsitys onnen auvolasta, mutta se on filosofinen utopia, ei poliittista todellisuutta. Todellisuutta tosin voi - ja pitää – aina yrittää muuttaa. On suhtauduttava vaihtoehtoisiin esityksiin ennakkoluulottomasti.
Mutta mistä me saamme kansalaispalkalle maksajat? Vasemmiston ei pitäisi panna erikoistarjoukseen sellaista vaihtoehtoa, että terveet, työkykyiset ihmiset vapautettaisiin työnteosta kansalaispalkan nautintaan niin että
muut joutuisivat sekä tekemään epämieluisat työt että maksamaan näiden muiden kansalaispalkan. EU vapauttaa yhtiöt säätelystä mutta asettaa kansalaisten toiminnalle uusia rajoja. Ihmiset on vapautettava näistä uusista kahleista, mutta esitetyn kansalaispalkan avulla tämä ongelma ei – valitettavasti - ratkea.

Esko Seppänen meppi, vasemmistoliitto