Liittovaltio on polkupyörä

Pääkirjoitus - Maaliskuu 2001

EU:ta on verrattu polkupyörään. Se pysyy pystyssä vain, jos se on liikkeessä.
EU on jatkuvassa liikkeessä kohden liittovaltiota.
Eskopyora.jpg (15546 bytes) Lipposen hallituksen ohjelmassa on jo varauduttu liittovaltion tuloon.
Ennen Suomen kanta oli, että EU:ta on kehitettävä itsenäisten valtioiden yhteenliittymänä. Tämä lause poistettiin nykyisen hallituksen ohjelmasta. EU siis voi Suomen nykyisen hallituksen puolesta kehittyä vapaasti liittovaltion suuntaan.
Muutos hallitusohjelmaan oli mietitty juttu, ja tässä tapauksessa sen oli miettinyt maamme pääfederalisti Paavo Lipponen. Hän saneli hallituspuoluekandidaateille hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspolitiikan osuuden. Se oli joko hyväksyttävä sellaisenaan tai hylättävä. Nykyiset hallituspuolueet hyväksyivät, ja niin ne ovat hallituksessa Lipposen ehdoilla.
Keskustan hampaattomuus EU-asioissa on - sen kannattajien EU-kriittisyydestä huolimatta - selitettävissä sillä, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa puolue valmistautuu hyväksymään EU:n liittovaltioitumisen meille ulkoa annettuna asiana.
Keskustakin on EU-asioissa hallituspuolue. Suomessa ei ole todellista oppositiopuoluetta eikä -politiikkaa.
Niiden kansanedustajien, jotka eivät halua Suomea osavaltioksi liittovaltioon, uuden keskusvallan alaisuuteen ja alamaisuuteen, tulisi äänestää Nizzan sopimusta vastaan. Poliittinen eliittimme, joka on kokoontunut eduskuntaan valtiopäivilleen, taitaa kuitenkin hyväksyä sopimuksen lähes yksimielisesti.
Suomessa on epänormaali poliittinen tilanne: politiikassa ei ole vaihtoehtoja, ei mitään aatteellisuutta. Kaikki haluavat olla samanlaisen politiikan toimitsijoita.
Miksi liittovaltiolle - ja Nizzan sopimukselle - pitäisi sanoa ei?
Liittovaltio-ongelma on ylikansallinen päätöksenteko, joka jatkuvasti lisääntyy. Kun päätöksiä tehdään maiden väkilukujen suhteessa, isot maat sanelevat tahtonsa pienemmille maille. EU:ssa itsenäiset valtiot eivät ole tasavertaisia.
On tarjolla parempikin demokratia. Se, että me päätämme itse omista asioistamme Suomen eduskunnassa. Silloin kansanedustajat ovat kansan edustajia.
Suomen kansa ei halua liittovaltioon, eivät edes sen aktiivisimmat toimihenkilöt.
Niin voidaan sanoa ainakin sen tutkimuksen perusteella, jonka MTV3 teki kolmen suuren puolueen kenttäväen mielipiteistä. EU:n kehittymistä liittovaltion suuntaan vastustavat lähes kaikki keskustalaiset puolueaktiivit (96 %), ja selkeä enemmistö sekä kokoomuslaisista (74 %) että demareista (66 %).
Poliittinen eliittimme puhuu EU-kieltä, jonka lauseenparsiin se kätkee kansalta sen, mitä se sanoo. Kun Paavo Lipponen vaatii EU-asioiden valmistelussa lisää yhteisöllisyyttä, hän haluaa lisää liittovaltiota. Sitä tehdään konventtimetodilla. Valtaa siirretään sitä kautta pois Suomesta.
Itsenäisyyden näkökulmasta Lipposen aika on pahempi kuin Kekkosen aika.
Pitäisi äänestää sen puolesta, mitä haluaa, vaikka sitä ei saisikaan, sen sijasta että äänestää sen puolesta, mitä ei halua, mutta joka tulee.
Jos tämä meno jatkuu, nukkuvien yhteiskunnassa vallan kaappaa nukkuvien puolue. Se on markkinavoimien diktatuuria.

Esko Seppänen meppi, Vasemmistoliitto