Nuoriso äänesti EI EU:n perustuslaille

Meitä on yritetty totuttaa ajatukseen, että EU on nuorisoprojekti; että EU aukaisee taivaan portit maanosamme nuorille. Nuoriso ei kuitenkaan usko siihen, että liittovaltio tai supervalta EU olisi vastaus aikamme ongelmiin. Niissä maissa, joissa EU:n perustuslaista järjestettiin kansanäänestys, nuorimmat ikäluokat äänestivät EI. 

Jos nuoriso olisi saanut päättää, perustuslaki olisi hylätty myös Luxemburgin kansanäänestyksessä heinäkuussa. Siellä nuoret ja työläiset äänestivät EI, kun taas eläkeläiset ja byrokraatit äänestivät KYLLÄpuolen voittoon. Jos Suomessa olisi ollut kansanäänestys, myös Suomen nuoriso olisi äänestänyt EI!

EU:n perustuslaki olisi vaatinut voimaan tullakseen kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän. Yksimielisyyttä ei nyt ole, eikä perustuslakia tule. Niissä maissa (paitsi EU-myönteisessä Luxemburgissa), joissa oli suunniteltu kansanäänestystä, tosiasia tunnustettiin ja äänestys peruttiin. Mielipidetutkimukset kertoivat, että Ranskan ja Hollannin EI:n jälkeen kansat olivat siirtyneet selvästi EI:n kannalle. Ylikansalliseen perustuslakiin sitoutunut Suomen hallituskin päätti keskeyttää perustuslain ratifi oinnin Suomen eduskunnassa. Se antaa asiasta hallituksen tiedonannon, josta keskustellaan eduskunnassa lokakuussa. Suomessakin selviteltiin kansalaismielipidettä EI-maiden kansanäänestysten jälkeen. Helsingin Sanomien (19.6.2005) Suomen Gallupilta tilaaman tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista olisi äänestänyt EI, jos meillä olisi äänestetty.

Alle 25-vuotiaat selkeimmin vastaan 

Selkeimmin perustuslakia vastaan olisi ollut gallupin mukaan nuorin ikäluokka eli alle 25-vuotiaat. Ilta-Sanomien mukaan (11.6.2005) mukaan 60 % suomalaista oli sitä mieltä, että EU:n perustuslakiprosessia ei ollut mitään syytä enää jatkaa. Vain kaikkein kiihkeimmät liittovaltiomiehet ja -naiset eivät osaa antaa todellisuudelle periksi.