Kansalaisjärjestöaktiivi Teemu Matinpuro: 
Nato-jäsenyys on torjuttava

"Euroarmeija johtaa meilläkin palkka-armeijaan"

Suomen Rauhanpuolustajain toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro hämmästelee Suomen hallituksen täyttä tukea Afganistanin pommituksille." Ikävä tulee Kekkosen ajan linjakasta puolueettomuuspolitiikkaa", hän sanoo.

- En ymmärrä myöskään miksi hallitus kiirehti sallimaan etukäteen pyytämättä Yhdysvaltojen ylilennot, vaikka kysymys olisikin vain ns humanitaarisista lennoista. Humanitaarista apua varten on olemassa toimivat kanavat. Korkealta pudotettavassa ruoka-avussa on kysymyksessä vain sotapropaganda. Yhdysvaltojen ajama vaatimus, "jollet ole meidän puolellamme olet meitä vastaan", on virheellinen. Sitä ajatusmallia ei pidä hyväksyä.
Heti pommitusten alettua järjestettiin Suomessa vastalausemielenosoitukset ainakin Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Helsingissä mielenosoitukseen osallistui 1500 ihmistä ja Tampereella 300. Valtamedia, Helsingin Sanomat ja televisio, etunenässä on pyrkinyt vaikenemalla sivuuttamaan nämä Suomessa poikkeuksellisen laajat mielenilmaisut.
Nyt valmistaudutaan 24.10. pidettäviin rauhanmarsseihin.
- Ennakkokiinnostuksen laajuus viittaa siihen, että niistä tulee laajemmat kuin pitkään, pitkään aikaan, sanoo Teemu Matinpuro.


Terrori lisää terrorismia

Huolestuttavaa on, että mikään eduskuntapuolue ei ole tuominnut Yhdysvaltojen iskuja. Tällaisen kannanoton ovat ottaneet vain Vasemmistonuoret sekä Vihreiden nuorisojärjestö.
- Terrorismin vastustamisessa siviiliväestön pommittaminen on väärä keino. Se vain lisää terrorismin käyttövoimaa. Terrorismin vastustamisessa on kaksi keinoa toimivia. Ensinnäkin tulee vahvistaa kansainvälistä oikeutta niin, että perustetaan kansainvälinen rikostuomioistuin. Tätä on Yhdysvallat aikaisemmin agressiivisesti vastustanut.
- Tärkeintä on kuitenkin puuttua niihin syihin, jotka ovat terrorismin käyttövoimana. Lähi-idän konfliktin ratkaiseminen poistaisi tärkeältä osaltaan syitä terrorismiin. Toinen tekijä on globaalitalouden kasvattama syrjäytyneiden, äärimmäiseen köyhyyteen sysättyjen ihmisten ryhmä, joka antaa kasvupohjan äärimmäisille liikkeille ja keinoille.
- Terrorismin vastaisen allianssin avulla lakaistaan monet ongelmat maton alle. Venäjä on saanut hiljaisen hyväksynnän sotatoimilleem Tshetseniassa, Kiinan ihmisoikeusrikkomukset ovat poispyyhityt. Terrorismin vastaisen taistelun varjolla Yhdysvallat pyrkii myös sellaisiin rakenteellisiin ratkaisuihin, jotka sementoisivat sen ylivallan maailmassa.
Naton rooli on myös ratkaisevasti muuttumassa. Liitoutuma, joka on alun perin perustettu Neuvostoliiton ja myöhemmin Varsovan liiton vastaiseksi sotilasjärjestöksi, on muuttumassa lännen etujen puolustajaksi kaikkialla maailmassa eli lännen nyrkiksi kolmatta maailmaa vastaan. Tähän liittyen myös euroarmeijasta on tulossa globaali toimija, sanoo Matinpuro.


Suomea runnataan sotaliitto-Natoon

- Tähän prosessiin liittyy myös Suomen lähentäminen Natoon. Kalustohankinnoin ja yhteisharjoituksin ollaan kehittämässä armeijan osaa, joka ei olekaan tarkoitettu tämän maan puolustamiseen, vaan aivan muualla tapahtuvaan sotilaalliseen toimintaan.
- Uskon myös, että tähän kehitykseen kuuluu vähittäinen siirtyminen palkka-armeijaan. Tähän on yksinkertainen syy. Asevelvollisarmeijan lähettäminen kansainvälisiin sotatoimiin ei onnistu. Tarvitaan palkkasotureita, jotka ovat tähän sitoutuneet, sanoo Matinpuro.
- Suomalaisten suuri enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä. Silti suuri enemmistö uskoo, että Suomi Natoon viedään. Tämä kuvastaa demokratian kriisiä, ihmiset eivät usko voivansa vaikuttaa Suomen ratkaisuihin. Kansa ei usko poliittisen eliitin liturgiaan, jonka mukaan Nato-jäsenyys ei nyt ole ajankohtainen. Kansa näkee tämän askel askeleelta toteutetun lähentämisen.
- Itse asiassa on kuitenkin niin, että nopean liittoutumisen estää tämä kansan enemmistön hiljainen vastustus. Pohjimmiltaan kansa arvioi tilannetta oikein. Sotilaallinen liittoutuminen ei lisää vaan vähentää kansallista turvallisuutta.
- Suomessa eletään nyt tärkeätä aikaa. On pystyttävä luomaan kansalaisia yhdistävä rintama poliittisen eliitin ja muutamien kenraalien visioimaa Nato-tulevaisuutta vastaan, Teemu Matinpuro tiivistää.
 

Teksti ja kuvat: Matti Tohka