"Vain luomu pelastaa Suomen EU-maatalouden"

Luomuviljelijä Klaus Peurla huolissaan maanviljelyn näköaloista

Euroopan Unioni on vienyt suomalaisen maatalouden katastrofin partaalle. Maaseutu autioituu, pellot menettävät viljavuutensa. Kuluttajat eivät enää voi luottaa ruoan puhtauteen. Ainoa pelastus voi olla siirtyminen koko maassa luomutuotantoon, sanoo pienviljelijä Klaus Peurla.

Kevät on viljelijöille kiireistä aikaa. Klaus Peurla viljelee biodynaamisesti varhaisperunaa, kaalia, tomaatteja, mansikoita jne. Biodynaaminen viljely on luomuviljelyn alue, jossa viljelyn puhtauteen ja ympäristövaikutusten pienuuteen kiinnitetään vielä enemmän huomiota kuin tavallisessa luomuviljelyssä. Ennen kaikkea torjuntaaineita ei käytetä ja kaikki lannoitteet annetaan kompostoitoituina. Näin ravinteet eivät voi huuhtoutua vesistöihin. Peurlan mukaan puhtaus maistuu sitten tuotteissa.

EU:n maatalouspolitiikka katastrofi Suomelle

Peurlan mukaan maatalous on mennyt EU:n aikana huonoon suuntaan. Nyt vaaditaan esimerkiksi viljanviljelyssä vähintään 100 - 200 hehtaaria, jotta siitä saisi toimeentulonsa. Silloinkin toimeentulon pääosa muodostuu pinta alakohtaisista tuista. Tällaisten tilojen muodustuminen on mahdotonta suuressa osassa Suomea. Meillä pitäisi palata takaisin perheviljelmiin. Ainoa mahdollisuuden tähän antaa luomuviljely. Pieniin kiviseen peltoihin, joita maamme pelloista on valtaosa, luomu on ainoa mahdollisuus.

- Vaikka Suomessa olisi erinomaiset mahdollisuudet luomuviljelyssä, se on jäämässä pahasti jälkeen Ruotsista. Saksalla on tavoite saada 20 prosenttia pelloista luomulle. Tällaisia tavoitteita Suomella ei ole. Me kyllä nukumme onnemme ohi, sanoo Peurla.

- Jos koko Suomi muutettaisiin luomuvil jelylle suomalaisesta maataloustuotannosta voitaisiin tehdä merkkituote, jolla olisi markkinoita kaikkialla maailmassa. Suomen korkealuokkainen teollisuustuotanto ja puhdas luonto antaisivat hyvän pohjan tämän luomutuotannon markkinoinnille.

- EU:n maatouspolitiikan ongelma on siinä, että se suuntautuu maailmanlaajuisille markkinoille. Kun EU yrittää maailmanmarkkinoilla taistella amerikkalaisia vastaan, se on johtanut Euroopassa valtavaan tukiviidakkoon. Kaikki viljelijät eivät sitä tunne. Maataloudessa pärjäävät vain ne, jotka tämän tukiviidakon tuntevat ja osaavat käyttää sen hyödykseen.

- Maatalouspolitiikassa pitäisi siirtyä glo baaleista markkinoista paikallisiin markkinoihin. Tässä olisi myös kotimaisilla kauppaketjuilla paljon parannettavaa. Kun Uudenkaupungin luomuviljelijät tarjoavat tuotteitaan paikallisiin marketeihin vastaanotto on varsin tyly: kaupan edustajat sanovat, että he hankkivat tuotteet keskitetysti koko maata varten. Siinä on paikallisen pientuottajan vaikeata saada tuotteensa myyntiin paikalliseen markettiin. Tässä voisi kuluttajilla ja pientuottajilla olla yhteinen intressi ajettavanaan.

- Paikallistuotannossa päästäisiin eroon myös ruoan turvallisuusriskeistä. Kun tuottajat olisivat kuluttajille tuttuja, tapahtuisi laadunvalvonta itsestään ilman valtaisaa viranomaiskoneistoa, joka ei kuitenkaan voi ruoan laatua tai edes turvallisuutta taata. Paikallisilla markinoilla palaute tulee heti, täsmentää Peurla.  Koko Suomen muuttaminen luomutuotannolle myös karjataloudessa ratkaisisi lihantuotannon terveysriskit. Kun tuotanto perustuu tilan sisäiseen kiertoon, esimerkiksi BSE-tauti (hullun lehmän tauti) olisi mahdottomuus. 

MTK tehoviljelijöiden asialla

Suomalaisen maatalouspolitiikan ongelma on Peurlan mielestä MTK. Koko EUsopimus ei olisi mennyt läpi, jollei sen ajajaksi olisi pestattu MTK:n puheenjohtajaa, suurviljelijä Haavistoa. MTK ajaa vain suur ja tehoviljelijöiden asiaa, sanoo Klaus Peurla.

- Jos tehoviljely kehittyy nykyiseen malliin - konekoko suurenee suurenemistaan, myrkyt kovenevat ja niiden käyttö kasvamistaan kasvaa - meillä ei enää kahdenkymmenen vuoden päästä viljellä suurilla peltolakeuksilla viljaa tai sokerijuurikasta. Maa sotketaan ja myrkytetään niin pilalle, että siellä ei kasva mitään. Jo nyt näkee omin silmin miten viljelysmaa on monin paikoin pilaantunut. Kaikkea ei voi lukea kuitenkaan EU:n viaksi. Asiat maataloudessa alkoivat kulkea väärään suuntaan silloin kun maanviljelijästä tehtiin yrittäjä. Silloin siirryttiin hehtaariperusteisesta verotuksesta tuloperusteiseen, jossa kaluston poistooikeudet olivat rajattomat. Tämä johti valtavaan tuhlaukseen. Esimerkiksi suhteellinen konekanta on Suomessa kolminkertainen muihin pohjoismaihin verrattuna. Suomalainen maanviljelijä antoi mieluummin koko markan konekauppiaalle kuin 30 penniä verottajalle ja piti 70 penniä itse.

Teksti ja kuvat: Matti Tohka