Kokoomus valmis liittovaltioon:

"Me olemme eurooppalaisia federalisteja"

Euroopan unionissa on jo europuolueita. Ne ovat puolueiden puolueita. Liittovaltiossa on liittovaltiopuolueet.
Euroopan kansanpuolue (PPE) on kokoomuksen europuolue. Kokoomuslaiset ovat europarlamentissa PPE:n ryhmässä.

PPE:n puoluekokouksessa 13.1 Berliinissä kokoomuslaiset hyväksyivät europuolueelleen tavoitteen, jonka mukaan Euroopan unionista tulee tehdä liittovaltio.

Epäisänmaallinen kokoomus

Kokoomus pelaa kaksilla korteilla.
Kotimaassa puolue on muka isänmaan asialla. Ulkomailla puolue sen sijaan on antanut toisenlaisia sitoumuksia.
Estatyyy.jpg (22361 bytes) Berliinissä päätettiin tarkalleen niin, että oikeistopuolueet ilmaisivat yhteisen halunsa "perustaa federaalinen Euroopan unioni vapaiden kansojen ja vastuistaan tietoisten kansalaisten liitoksi".
"Federaalinen Euroopan unioni" on sama asia kuin liittovaltio. Liittovaltion asian ajajia kutsutaan yleisesti federalisteiksi.
PPE:n europarlamenttiryhmän puheenjohtaja, saksalainen Hans-Gert Pöttering sanoi puhuessaan Euroopan komission asemasta osana yhteisöllistä päätöksentekoa, että "me olemme eurooppalaisia federalisteja". Yhteisölliseen, liittovaltionomaiseen päätöksentekoon kuuluu, että "me emme koskaan salli Euroopan komission asemaa heikennettävän".
Federalistit pitävät neuvostoa, jolla on pääasiallinen institutionaalinen valmisteluvastuu hallitusten välisissä konferensseissa (HVK), heikoimpana linkkinä liittovaltion tulemisen ketjussa. Kansallisvaltioiden näkökulmasta se taas on vahva linkki. HVK:ssa jäsenmailla on veto-oikeus. Hallitusten välisen metodin sijasta federalistit haluavat valmistella asioita yhteisöllisemmin.
Pöttering halusi hallitusten avaavan neuvoston ovet EU:n liittovaltioitumiselle, joka on PPE:n oh-jelmallinen tavoite. Sen eteenpäinviemiseksi asioiden valmisteluun hän halusi kutsua mukaan myös kansalliset parlamentit sekä yhteisölliset elimet: Euroopan parlamentin ja komission.
Pöttering vaatii näin epäsuorasti konventtimetodia asioiden valmistelun välineeksi.

Britit vastustavat liittovaltiota

Sasi.jpg (17607 bytes)Englannin konservatiivit, joilla on europarlamentissa 36 jäsentä (koko Suomella vain 16), eivät ole mukana konservatiivien europuolueessa.
He eivät halua liittovaltiota.
Sen sijaan Suomen kokoomuslaiset haluavat. Heillä ei ollut mitään sitä vastaan, kun se asetettiin heidän europuolueensa PPE:n tavoitteeksi.
Kokoomuslaiset ovat Suomessa vaienneet asiasta. Jotkut puolustautuvat sanomalla, että kyseessä oli vain vanhan ohjelman tarkistus. Edellisessä ohjelmassa tavoitteena oli ollut Euroopan Yhdysvallat. Sen modernimpi versio on sitten tämä liittovaltio.
Jos kokoomuslaisilla olisi ollut halu puhua kokouksessa isänmaiden Euroopasta tai itsenäisten valtioiden liitosta, sekin olisi kai ollut mahdollista. Ongelma on, että europuolueyhteistyö on samanlaistavaa ja yhdenmukaistavaa, eikä pienen maan edustajilla useinkaan riitä rohkeus erottua joukosta.
Brittien rohkeus riittää. He eivät pelkää, vaikka Pöttering sanoi Berliinissä, että "me emme PPE:n meppeinä koskaan tee myönnytyksiä brittiläisille konservatiiveille, kun kyseessä on meidän Eurooppamme puolustaminen".
"Meidän Euroopamme" on liittovaltio.

Kokoomus on asettanut europuolueessaan tavoitteeksi liittovaltion. Kokoomuslainen ministeri Kimmo Sasi iloitsi Nizzan kokouksen jälkeen siitä, että kauppapoliittiset ratkaisut (uuden artikla 133 mukaan) saatiin siirretyksi Suomen eduskunnalta EU:n komissiolle.