Nyt on kansalaiset ja nuoriso kuultu! Konventille haetaan yleistä hyväksyttävyyttä

EU:lle sanellaan konventissa perustuslakia ylhäältä alas, pieneltä federalistiselta etujoukolta kansoille.

Konventti tarvitsee työlleen yleistä hyväksyntää (legitimiteettiä). Siinä tarkoituksessa se on toteuttanut pari ns. kvasikuulemista. Parissa päivässä on kuultu kansalaiset ja sitten vielä erikseen Euroopan nuoriso.
Kansalaisyhteiskunnan kuulemiseksi oli perustettu 8 ns. kontaktiryhmää, joiden puheenjohtajina toimivat konventin presidiumin edustajat. Kansalaisjärjestöinä kuultiin (niin että tulkkaus oli vain englanniksi ja ranskaksi) 1) alueiden ja paikallisyhteisöjen, 2) kulttuurin, 3) "yhteiskunnan", 4) tieteen, 5) ihmisoikeusliikkeiden, 6) ympäristöliikkeiden ja 7) kehitysalan järjestöjen edustajia sekä vielä 8) kansalaisten ja toimielinten suhteesta kiinnostuneiden järjestöjen edustajia.
Kansalaisjärjestöistä kuultiin vain ”eurooppalaisia" järjestöjä, joista monet ovat EU:n itsensä rahoittamia ja sen äänen kuljettajia. Niiden kansalaisjärjestöjen ääni ei kuulunut, joilla ei ole ylikansallista äänitorvea Brysselissä. 
Kansalaisfoorumissa eli konventin täysistunnossa (24-25.6) kuultiin kontaktiryhmien valitsemat puhujat. 
Sen jälkeen oli virallisesti kuultu EU:n monisatamiljoonaisen väestön vapaan kansalaistoiminnan edustajien kanta EU:n perustuslakiin, eikä heitä tarvitse enää kuulla. 

Nuorisokonventti

Toinen vastaava kvasikuuleminen oli nuorisokonventti, joka järjestettiin heinäkuun toisella viikolla. Sen jälkeen oli kuultu myös lähes satamiljoonainen eurooppalainen nuoriso.
Nuorisoedustajien valinnassa oli sama hegemoninen ylivalta kuin valittaessa varsinaisen konventin jäseniä, ja niin ollen myös nuorisokonventti oli epäedustava. Se ei antanut oikeaa kuvaa nuorten EU-kansalaisten mielipiteistä.
Kuulemisen metodi ei tee mahdolliseksi aitoa vuorovaikutusta. Mutta perustuslain legitimisoimistarpeisiin riittää vähäisempikin vuorovaikutus.

Konventin omat työryhmät

Kaikkinainen perustuslain valmistelu on tiukasti politbyroon käsissä. Presidiumin edustajat johtavat myös konventin työryhmiä perustuslain yksittäisten osien valmistelemiseksi. 
Niitä on perustettu kuusi, ja syksyllä neljä lisää. 
Niiden työstä raportoidaan, että hakijamaiden, hallitusten ja kansallisten parlamenttien edustajat eivät käytä paljon puheenvuoroja. He ovat joutuneet pelaamaan liittovaltiopeliä niin että on siirrytty pienestä kaukalosta isoon, eivätkä he - ainakaan tässä vaiheessa - hallitse "eurooppalaista" kokoustelumetodia. 
Kun työryhmien puheita ei tulkita kaikille kielille, EU:lle valmistellaan perustuslakia ilman että valmistelijoilla on tilaisuus käyttää äidinkieltään. Juridisten tekstien kyseessä ollen se on monille ylivoimainen tehtävä.