 |
Geneettisesti
muunnellut organismit tulevatIhmisille
syötetään GMO-peräisiä tuotteita heidän
tietämättään
Ihminen tekee geneettisesti muunnettuja organismeja (GMO),
kun hän siirtää luonnon kasveista, bakteereista ja
viruksista geenejä toisiin lajikkeisiin.
GMO-kasveja ei ole - vielä - tehty Suomen ilmastoon
eikä pohjoisen luonnon oloihin. Meillä viljellään
vain luonnonlajikkeita ja syödään luonnon ruokaa.
Mutta kun Suomen sikoja ja kanoja
ruokitaan GMO-peräisellä soijarehulla, sitä kautta
myös ihmisille syötetään geenimanipulointiperäistä
ruokaa.
Onpa Suomessa myyty - muka vahingossa! -
maanviljelijöille kanadalaista rapsinsiementäkin, jota
ylikansallinen siemenmonopoli Advanta oli - jälleen
vahingossa - toimittanut vapaille EU-markkinoille.
Talonpojan tappolinja
Bioteknologia on päivän muotisana.
Pörsseissä alan yhtiöt saattavat kokea lähivuosina
samanlaisen nousun kuin oli vastikään puhjennut
IT-kupla.
Toisaalta GMO-tuotteet voivat aiheuttaa alan yhtiöille
taloudellisia riskejä, kun kyseessä eivät ole
mitkään luonnonvalinnan läpikäyneet luomutuotteet
vaan synteettiset agrotuotteet. Sen takia alan
huonomaineisin yhtiö Monsanto on yhtiöittänyt
GMO-bisneksen irti pääyhtiöstä. Niin se varautuu
siihen, että tulee odottamattomia korvauksia.
Tytäryhtiörönsyn voi sitten tarvittaessa panna vaikka
konkurssiin muun toiminnan kärsimättä.
Maailman suurimpia kasvinsuojeluaineiden tuottajia ovat Du
Pont, Monsanto ja Novartis, jotka ovat
huomanneet trendin ja siirtyneet kemian teollisuudesta
siemenbisnekseen. Ne valtaavat omiin nimiinsä koko
ruokaketjun siemenistä supermarkettien myyntihyllyjen
tuotetarjontaan.
Agrobisneksen monopoliyhtiöillä on aivan uudenlaiset
toimintatavat. Ne ovat patentoineet kasvilajikkeensa ja
perivät niistä erityisiä teknologiamaksuja. Niinpä
talonpoika ei enää saa kylvää omasta sadosta
säästettyjä siemeniä seuraavan vuoden sadoksi. Kun
yhtiöiden uudet siemenet ovat kalliimpia kuin vanhat,
entistä suurempi osuus sadosta virtaa suuryhtiöiden
laareihin. Näin maatalouden globalisaatiolla on
sosiaalis-taloudellisia vaikutuksia, jotka muuttavat
monissa maissa maatalouden rakenteen ja maaseudun
elämänmuodon.
Suuryhtiöiden toiminta vaikuttaa myös geneettiseen
eroosioon: Merkkituoteviljelyn lisääntyessä ja
lajikkeiden yksipuolistuessa jäljelle jää vähemmän
sellaisia lajikkeita, jotka edustavat lajirikkautta.
Kasvinsuojeluaine- ja hyönteiskestävyys
Eniten viljellään soijaa ja
maissia.
Puolessakymmenessä vuodessa GMO-kasvien viljelyalat
maailmalla ovat kasvaneet 50 miljoonaan hehtaariin. Se
on 20-kertaa suurempi peltoala kuin kaikki Suomen pellot
yhteensä.
GMO-kasveja viljellään eniten USA:ssa, jossa soijan
viljelyalasta yli puolet ja maissialasta yli kolmannes
on GMO-lajikkeilla. Argentiinassa GMO-soijan osuus on 75
%. Sieltä siemeniä salakuljetetaan naapuriin
Brasiliaan, jossa GMO-lajikkeiden viljely on kielletty,
mutta siitä eivät kaikki välitä.
GMO-soijan perusominaisuus on kasvinsuojeluainekestävyys.
Soijaan siirretään myrkynkestävä glyfosfaatti-geeni,
ja myrkkyruiskutuksilla tapetaan sitten kaikki muut (rikka)kasvit
paitsi nämä.
GMO-maissiin taas lisätään sellaista geneettistä
materiaalia Bacillus thurinhienesis-bakteerista, joka
saa uuden Bt-maissin tuottamaan itse myrkkyä
maissikoisi-toukkia vastaan. Tavoitteena on parempi hyönteiskestävyys.
Kiinassa tuotetaan viruksenkestävää
GMO-tupakkaa vastaavalla menetelmällä.
Voidaan myös yrittää lisätä joidenkin kasvien
"hyödyllisiä" ominaisuuksia
geenimanipuloinnilla. Voidaan esimerkiksi yrittää
löytää allergianaiheuttajageenit ja leikata ne pois
kasvien DNA:sta. Voidaan myös yrittää löytää
jonkun kasvin rautapitoisuutta lisäävä geeni tai
muuten parantaa kasvin "laatua".
Satomääriä ei tällä tavalla saada merkittävästi
lisätyksi. Mahdolliset hyödyt syntyvät ennen muuta
GMO-kasvien uusista, ihmisen synnyttämistä
ominaisuuksista: kasvimyrkkykestävyydestä ja
hyönteismyrkyn itsetuotannosta.
Riskit
GMO-tuotteiden tuominen markkinoille
on luvanvaraista. Lupaehdoissa on saatettu säätää,
että tiettyjä lajikkeita saa syöttää vain
eläimille. On kuitenkin näyttöä siitä, että niitä
on myyty myös ihmisravinnoksi. Syömme GMO-ruokaa
enemmän kuin arvaammekaan?
Kun uudet GMO-lajikkeet eivät ole aikojen kuluessa
läpäisseet luonnonvalinnan seulaa, ei tiedetä, ovatko
ne pitkän päälle elinkelpoisia ja mitä tapahtuu
viljeltäessä samaa lajiketta pitkään samalla
paikalla.
On selvää, että siitepölyä karkaa ja sekoittuu
luonnonkasveihin, ja sillä tavalla syntyvien
mutaatioiden luonnonkestävyyttä ei tiedetä.
Yllättäviä mutaatioita syntyy myös ekosysteemien
muissa osissa. On mahdollista, että sopivissa
olosuhteissa syntyy uusia tuhoeläinlajeja, joihin
eivät vanhat myrkyt enää tehoa, ja se saattaa
edelleen lisätä maanviljelyn kemikalisoitumista.
Ihmisten terveyden näkökulmasta ei riitä, että
GMO-tuotteilla on tehty eläinkokeita. Uudet ruuat
saattavat synnyttää sellaisia aineita ja tuottaa
sellaisia sivuvaikutuksia, joita ei ole aikaisemmin
tunnettu. Viisainta on olla näissä asioissa erittäin
varovaisia, eikä uusia tuotteita pidä saattaa nopeasti
markkinoille vain jotta yhtiöt saisivat nopeasti
tutkimusrahansa pois maanviljelijöiltä ja
kuluttajilta.
Monet ihmiset ovat luontaisesti epäluuloisia
luonnottomia asioita kohtaan. USA:ssa ja EU-alueella
tehtyjen mielipidetutkimusten mukaan puolet
kansalaisista vastustaa GMO-ruokaa, ja
geenimanipuloitujen ainesosien merkitsemistä
tuoteselostuksiin vaativat melkein kaikki.
Merkinnät
Valintatilanteissa monet haluavat
sekä tietää elintarvikkeiden GMO-sisällön että
ostaa sen sijasta luonnontuotteista valmistettua ruokaa.
Se saa jopa maksaa enemmän, ja usein se maksaakin.
On syntynyt tilanteita niin että luonnonlajikkeilla
tuotettu soija on ollut loppumassa varastoista samaan
aikaan kun ne ovat täynnä GMO-soijaa, jota ei haluta
ostaa. Sellaisessa tilanteessa on vaikea uskoa, että
myyjät eivät sekoita lajikkeita keskenään. Ilman
tarkkoja tutkimuksia ei eroja huomata, eikä pieniä
pitoisuuksia huomata lainkaan.
Tuotemerkinnät ovat tärkeitä, mutta tärkeää on
myös niiden luotettavuus. Sen takia EU:ssa ollaan
ottamassa käyttöön järjestelmä, jonka mukaan
tuottajat vastaavat siitä, että GMO-tuote voidaan
jäljittää ketjussa taaksepäin aina kasvupaikalle
saakka. Näin varaudutaan joidenkin tuotteiden
myynnistä poistamiseen niiden arvaamattomuuden takia.
Lopputuotemerkinnät eivät ratkaise ongelmaa
GMO-peräisistä eläinrehuista, irtotavarasta ja
tuontituotteista, joiden osalta valvonta helpoiten
pettää.
EU valmistautuu selvästi siihen, että markkinoilla
tehdään tilaa GMO-uuselintarvikkeille. Sellainen ei
vastaa Euroopan kuluttajien tai kuluttajaliikkeiden
tavoitteita.
Meppi Esko Seppänen laatii europarlamentin
ITRE-valiokunnalle lausunnon GMO-tuotteiden
jäljitettävyysasetuksesta.
| |
|