Maailman johtavia geenimanipuloidun (GMO) ruuan
tuottajia ovat USA, Argentiina ja Kanada. EU:ssa
tunnetaan epäluuloja GMO-lajikkeita kohtaan.
Presidentti George W.Bushin mukaan nämä
eurooppalaisten perusteettomat ja epätieteelliset pelot
vahingoittavat Amerikan kaupallisia etuja.
Vapaakauppaa GMO-ruualla
Syyskuun
alussa Meksikon Cancunissa neuvotellaan maailmankaupan
vapauttamisesta eli siitä, että valtiot eivät saa
suojata omalla politiikalla omia tuottajiaan. Maailman
kauppajärjestössä (WTO) yritetään luoda sellaiset
vapaakaupan maailmanpelisäännöt. Monet globalisaation
vastustajat kokevat neuvottelut ongelmallisiksi:
pelätään, että privatisoidaan ja monikansallistetaan
yleishyödyllisiä palveluja ja pannaan kaikki kaupan:
vesi, ilma ja monimuotoisuus luonnon myötäjäisinä
ihmiskunnalle. USA nostaa neuvotteluissa esille
kysymyksen GMO-ruuasta. Se on valmis viemään asian
WTO:n riitojenratkaisumenettelyyn, jossa EU:n on
osoitettava, että GMO-tuontikiellon perusteeksi löytyy
tieteellistä näyttöä mahdollisista sen aiheuttamista
vahingoista. Muuten edessä ovat sakkotullit
EU-tuotteille. Näyttöä ei ehkä ole mahdollista saada
lyhyellä aikavälillä, kun ongelmat syntyvät
pitkällä aikavälillä.
Geenimanipuloinnin edut ja haitat
Eniten viljellään geenimanipuloitua soijaa, maissia,
puuvillaa ja rapsia. Sallittua se on 16 maassa. EU:hun
tuodaan varsinkin soijaa rehuksi. Kaksi
geenimanipuloinnin menetelmää hallitsee markkinoita
99-prosenttisesti. Bt on bakteerista otettu geeni, joka
istutetaan kasveihin. Se tuottaa vastustuskyvyn
tietyille hyönteisille. Toinen kaupallinen geeni
otetaan niin ikään bakteerista, ja se lisää
vastustuskykyä kasvinsuojeluaineille, kuten
glyfostaatille. Rikkaruohojen hävitys voidaan niin
tehdä vähemmillä torjunta-aineilla. Pelätään
riskejä, jotka uudet luonnottomat lajikkeet aiheuttavat
ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Pelätään
ihmistekoisten lajikkeiden sekoittuvan luonnon
lajikkeisiin ja aiheuttavan epätoivottuja mutaatiota.
Pelätään, että syntyy uusia hyönteislajikkeita,
jotka tulevat vastustuskykyisiksi torjunta-aineille.
Pelätään vaikutuksia pölyttäjiin ja luonnon
monimuotoisuuteen.
GMO-ruoka on globalisaatiobisnes
Geeniruoka on suurten ylikansallisten (amerikkalaisten)
yhtiöiden bisnes. Monsanton ja Syngentan tapaiset
suuryhtiöt myyvät siemenet joka kerta uudelleen
kalliilla ja asettavat niiden käytölle tiukat ehdot:
siemeniä ei saa säilöä uuden sadon kylvöihin.
Viljelijöille geeniruuasta saattaa koitua tilapäisiä
etuja. Muuten ei kai ole selitettävissä se, että
Brasiliassa, jossa GMO-lajikkeiden viljely on
kiellettyä, kolmannes soijasta on GMO-soijaa.
Tutkimusten mukaan maanviljelijöiden hyödyt eivät ole
erityisen suuria. Niiden hinta maksetaan ekologiassa:
kukaan ei tiedä, miten luonnon valinnan
läpikäymättömät lajikkeet muuttavat aitoa luontoa.
On osoitettu, että kuluttajille asti ei hyötyjä tule,
vaan ne jäävät tuotantoketjuun.
EU:n merkintäpakko
Kun USA on pyytämässä WTO-järjestöä kumoamaan
viisi vuotta vanhan kiellon GMO-tuotteiden tuomisesta
EU:n alueelle, kielto koskee 30 amerikkalaisvalmisteista
bioteknistä tuotetta (viljalajikin voi olla tuote!).
USA:n ohella Argentiina ja Kanada pitävät
tuontikieltoja laittomina. EU:n kielto ei kuitenkaan
suuntaudu tuontia ja vapaakauppaa vastaan: ei
eurooppalaistakaan geenimanipuloitua ruokaa saa myydä
vapaasti. Kuluttajien ajattelutapaa EU:n alueella voisi
yleisesti kuvata niin, että ”päätöksiä siitä,
mitä syömme, ei pidä tehdä Valkoisessa Talossa,
WTO:ssa tai Monsanton ja muiden monikansallisten
yhtiöiden pääkonttoreissa. Me teemme ne itse.” EU
on varautunut antamaan periksi tuontikieltoasiassa. Sen
vastaus on, että geenimanipulointi pitää merkitä
tuoteselostuksiin. Jos tuotteessa on geenimanipuloitua
lajiketta yli 0,9 % jostakin ainesosasta, siihen pitää
tulla merkintä, jonka mukaan tuote sisältää
GMO-ainesosia. Siitä päätti Euroopan parlamentti
kesällä yhdessä ministerineuvoston kanssa.
Mielipidetutkimusten mukaan 92 % amerikkalaisista
kuluttajista haluaisi omiin ruokiinsa vastaavan
merkinnän!