Suomen markan EMU-pakkodevalvaatio on lisännyt valtion velkaa

Puolenkymmentä vuotta sitten syksyllä 1996 Suomen markka kiinnitettiin muiden EU-maiden valuuttojen arvoon.
Mainittu ERM-kytkentä oli ensimmäinen askel kohti omasta markasta luopumista. Markka tuli kohtalonyhteyteen muiden eurovaluuttojen kanssa.
Kun Suomi sitten vuonna 1999 meni virallisesti mukaan EMU:un (toisin kuin muut pohjoismaat), omasta rahasta luovuttiin peruuttamattomasti. Sen tilalle tulee ensi maaliskuussa liittovaltioraha: euro.

Devalvaatiovoitot yrityksille

EMU-kytköksen seurauksena Suomen markka on devalvoitunut suhteessa USA:n dollariin. Se on meille ollut pakkodevalvaatio. Me emme ole sitä itse tahtoneet, mutta EMU:n kautta se on annettu meille ulkoa, eikä vastaan ole voinut panna.

Muistatte kai, miten meille sanottiin, että nyt ei sitten koskaan enää devalvoida!

Markan pakkodevalvaation seurauksena ovat monet vientiyritykset saaneet perusteettomia voittoja. Ne on jaettu omistajille verottomina osinkoina. Voittoja ei ole käytetty investointeina uusiin työpaikkoihin tai annettu palkankorotuksina työttömyyden torjumiseen kulutuskysyntää kasvattamalla. Omistajat ottavat nykyisin kaiken.

Tänä vuonna yritysten osingot ovat 32 miljardia markkaa, kun taas kaikkien palkansaajien kaikki palkankorotukset ovat yhteensä vain 9 miljardia.

Valtionvelka kasvuun

Veronmaksajat palkansaajat ovat joutuneet pakkodevalvaation maksumiehiksi ja -naisiksi. Valtion velka on kasvanut markan devalvoitumisen seurauksena ilman että on otettu uutta velkaa.

Maaliskuun lopussa 2001 Suomen valtion ulkomainen velka oli 380 miljardia markkaa. Suhteessa kansantuotteeseen (BKT) se oli pieni velka, EU-maiden neljänneksi pienin. EU-maissa velan BKT-osuus oli seuraavanlainen: Belgia 110,9 %, Italia 110,2 %, Kreikka 103,9 %, Ruotsi 65,5 %, Itävalta 62,8 %, Espanja 60,6 %, Saksa 60, 2%, Ranska 58,0 %, Hollanti 56,3 %, Portugali 53,8 %, Tanska 46,5 %, Suomi 44,0 %, Englanti 42,9 %, Irlanti 39,1 % ja Luxemburg 5,3 %.

Luvut osoittavat, että Suomessa on velkaantuminen hallinnassa.

Valtionvelasta ollaan noin 55 miljardia markkaa velkaa EMU:un kuulumattomien maiden USA:n, Sveitsin, Japanin ja Englannin valuutoissa.

Kun suhteessa USA:n dollariin markka on devalvoitunut ERM-kytkennän jälkeen lähes puolella ja EMU-päätöksen jälkeen lähes neljänneksellä, valtion dollarimääräinen velka on vastaavasti kasvanut.

EMU-pakkodevalvaation hinta on dollarivelan osalta noin 9 miljardia.

Virallisesti on valtion velan määrä lisääntynyt valuuttakurssimuutosten seurauksena vuonna 1999 noin 10 miljardia ja vuonna 2000 vielä puolitoista miljardia.

Markka olisi devalvoitunut, vaikka ei olisi oltu EMU:ssa, mutta ei ehkä näin paljon. Ruotsin kruunukin on devalvoitunut, mutta nelisen prosenttia vähemmän kuin markka.

Koolla on merkitystä

Se, että valtion velka kasvaa, tulee veronmaksajille maksuun korkojen ja velkojen kuoletusten yhteydessä.

On mahdollista, että lähikuukausina tai -vuosina euro alkaa vahvistua suhteessa dollariin. USA:n talouden tila on sellainen, että se ei ehkä pitkän päälle kestä näin vahvaa dollaria.

Dollarin arvo ei ehkä heikkene - eikä euron arvo vahvistu - ennen kuin nähdään, mitä EMU:n käyttöönotto merkitsee jäsenmaiden talouksille. On epävarmuutta siitä, voidaanko uuden rahan liikkeelleenlaskun yhteydessä välttyä täydeltä kaaokselta.

EMU:un kuulumattomissa maissa ei luoteta yhteisen liittovaltiorahan häiriöttömään käyttööntuloon, ja siksi irtonaiset rahat vaihdetaan eurovaluutoista dollareiksi. Näin dollarin arvo vahvistuu, vaikka USA:n taloustilanteen perusteella sen pitäisi heiketä.

Liittovaltioraha nostaa hintoja

Valtion velan kasvun ohella veronmaksajat joutuvat maksamaan euron käyttöönoton kuluttajina. On vaara, että hinnat nousevat perusteettomasti, kun rahasummia aletaan pyöristää ylöspäin.

Tuoreita esimerkkejä siitä, että näin tapahtuu ennakolta - siis jo nyt niin ettei muka voida sanoa että hinnankorotukset johtuvat eurosta - tarjoavat iltapäivälehtien hinnannousu 5 markasta 6 markkaan (= 1 euro) tai Tampereen liikennelaitoksen hinnankorotukset.

Liittovaltiorahaan siirtymisellä on hintansa, jota ei maksa poliittinen eliittimme vaan myös se Suomen kansan enemmistö, joka halusi pitää - muiden pohjoismaiden malliin - oman rahan.