EU voisi halutessaan lopettaa ylipitkät teuraseläinkuljetukset

Euroopassa on vuosikaudet kohistu eläinkuljetuksista.
Elävien eläinten maantiekuljetukset ovat usein olleet eläinrääkkäystä.
Ne jatkuvat huolimatta kansalaisten vastalauseista, ja EU tukee teuraseläinkuljetuksia vuosittain 500-1800 miljoonalla markalla.

Jos EU lopettaisi nämä tuet, elävien eläinten kuljetukset muualla tapahtuvaa teurastamista eri puolille maanosaamme ja sen ulkopuolelle loppuisivat.

Eläimiä kohdellaan tavaroina

Kun kuljetuksia koskeva direktiivi säädettiin vuonna 1995, se oli alun alkaen pettymys eläinsuojelujärjestöille, mutta edes tätä huonoa direktiiviä ei noudateta. Eläimiä pidetään tavaroina ja hyödykkeinä, joita pitää saada liikutella vapaasti paikasta toiseen niin halvalla kuin mahdollista.

Eläintautien leviämisen ehkäisyn kannalta olisi järkevämpää teurastaa eläimet mahdollisimman lähellä kasvatuspaikkaa ja kuljettaa ruhot ja lihat - tarvittaessa pakastettuina - paikasta toiseen.

Brittiläisen Compassion in World Farming-järjestön mukaan elävien eläinten kuljetukset ovat olleet merkittävä syy suu- ja sorkkatautiepidemian puhkeamiseen ja nopeaan leviämiseen.

Suurin ongelma eläinkuljetuksissa on eläinten kohtelu matkan aikana.

Kuljetusautot ovat huonosti ilmastoituja ja niihin lastataan usein liikaa eläimiä. Eläimiä saattaa kuolla kuumuuteen, hapen puutteeseen, janoon ja puristukseen.

Voimassa olevan direktiivin mukaan eläimiä saa kuljettaa yhteen mittaan ainoastaan kahdeksan tuntia, mutta kuljetusaikoja voidaan pidentää niin löysin ehdoin, että käytännössä ne ovat usein moninkertaiset.

Erityisen kestämättömällä tavalla kohdellaan teuraseläimiä lastausten ja purkamisten aikana. Lastaajat käyttävät apunaan sähköpiiskoja, eläimiä potkitaan, hakataan ja roikotetaan nosturilla etujaloista, niitä kiskotaan hännistä ja korvista ja niiden silmiä puhkotaan.

Suomessakin eläimet joutuvat kestämään yhä pitempiä matkan aiheuttamia rasituksia. Useita pieniä teurastamoja on lopetettu ja teurastukset on keskitetty suurteurastamoihin.

Jäsenmaat maksavat eläinrääkkäyksen

Komissio myönsi raportissaan jo vuonna 1993, että pitkät kuljetukset liian täysissä kulkuneuvoissa - yhdessä eläinten kuivumisen ja nälkiintymisen kanssa - johtavat siihen, että teuraseläimet ovat huonokuntoisia ja että kuolleisuus kuljetusten aikana on suuri. Mikään ei kuitenkaan ole muuttunut.

Raportissaan 6.12.2000 komissio toteaa, että direktiivi, jonka tarkoituksena on taata eläinten hyvinvointi kuljetusten aikana, ei täytä tehtäväänsä. Komissio mainitsee epäkohdiksi mm. eläinten huonon kohtelun ja suoranaisen julmuuden eläimiä kohtaan, loukkaantuneiden eläinten kuljetuksen, kuljetusautojen ylilastaamisen, autojen puutteellisen ilmastoinnin sekä huonosti suunniteltujen, likaisten ja huonokuntoisten autojen käytön.

Komissaari David Byrne vastasi maaliskuussa parlamentissa tehtyyn kysymykseen teuraseläinten hyvinvoinnista niin, että komissiolla ei ole välittömiä suunnitelmia asiantilan parantamiseksi.

Miksi teuraseläinkuljetuksissa ei sitten noudateta säädettyä kahdeksan tunnin enimmäisaikarajaa? Rahan takia.

EU maksaa vuosittain erilaisia teuraseläinten vienti- ja kuljetustukia jopa 1 800 miljoonaa markkaa! Puhelinsoitto komissioon paljastaa, että vuonna 2000 pelkästään elävien nautojen kuljetukseen oli annettu vientitukea yli 600 miljoonaa markkaa.

Teuraseläinkuljetuksia on puolusteltu työllisyyssyilläkin. Italiaan on rakennettu EU:n tuella teurastamoja, joihin ei riitä omia eläimiä vaan joihin puolet teuraskarjasta tuodaan ulkomailta. Niin työllistetään italialaiset teurastajat.

Jos pidettäisiin kiinni kahdeksan tunnin enimmäiskuljetusajasta, se lopettaisi heti esimerkiksi vasikoiden kuljetukset Hollannista Italiaan. Niiden teurastaminen Hollannissa työllistäisi siellä ihan yhtä monta ihmistä kuin Italiassakin, joten työn määrä ei vähenisi, vain kuljetukset vähenisivät.

Kuljetuksia puolustellaan myös kulttuuritekijöin. EU:n alueelta vietiin vuonna 1996 puoli miljoonaa elävää nautaa Lähi-Itään ja Pohjois-Afrikkaan. Siellä eläimien pitää olla eläviä, kun ne teurastetaan uskonnon vaatimin rituaalimenoin.

Euroopasta varmaan löytyisi islaminuskoisia ja juutalaisia valvomaan rituaaliteurastusten aitoutta niin että eläimiä ei tarvitsisi kuljetella tuhansia kilometrejä.

On moraalisesti väärin, että veronmaksajien rahoilla tuetaan kauppaa, joka aiheuttaa eläimille turhaa ja vältettävissä olevaa kärsimystä.