Lipposelta informaatiopäästö vaalien alla Elintarvikevirasto jäänee Brysseliin?

Elintarvikkeiden terveys ja turvallisuus ovat kuuma poliittinen asiakysymys Euroopan  unionissa. Ruokakriisit ovat seuranneet toisiaan. 
Yhteismarkkinoilla niiden estäminen kuuluu EU:n toimialaan, ja niissä merkeissä on päätetty perustaa erityinen elintarviketurvallisuusvirasto.

Laekenin huippukokouksessa joulukuussa 2001 ei syntynyt sopua viraston sijoituspaikasta. Mitä ilmeisimmin 14 jäsenmaata olisi ollut valmis sijoittamaan sen Helsinkiin, mutta Italian pääministeri Silvio Berlusconi halusi sen Parmaan. Hän esti päätöksen viraston sijaintipaikasta. Suomella on hyvät perusteet vaatia virasto sijoitettavaksi Helsinkiin. EU:ssa on sovittu siitä, että unionin toimielimiä sijoitetaan eri jäsenmaihin, eikä Suomessa ole vielä yhtään EU:n instituutiota.

Vaalihätäpaska

Perjantaina 14.3.2003, kaksi päivää ennen eduskuntavaalia, pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti paikalla olleen Ruotsin pääministerin Göran Perssonin yllätykseksi, että hän oli sopinut Italian pääministerin Silvio Berlusconin kanssa elintarviketurvallisuusviraston sijoittamista Suomeen. Hänen mukaansa Italia tyytyisi siihen, että Parmaan perustettaisiin (huomattavasti pienempi) ruokakulttuurivirasto. 
Varsinkin Yleisradion demaritoimittajat monistivat vaalien aluspäivinä ansiokkaasti tätä vaalitäkyä. Se oli kuitenkin vain vaalipäästö. 
Ensiksikin EU-virastojen sijoittaminen ei ole kahden maan pääministereiden sovittavissa. Niistä päättävät valtioiden johtajat EU:n huippukokouksissa. Vaalien jälkeen pidetyssä Brysselin huippukokouksessa ei asia noussut lainkaan esille. 
Toiseksi Lipponen ja Berlusconi näyttävät "sopineen" asiasta, johon heillä ei ole ollut toimivaltaa.

Elintarviketurvallisuus ja ruokakulttuuri

Siltä osin, että oli päätetty perustaa elintarviketurvallisuusvirasto, asia oli muodollisesti kunnossa. 
Siltä osin taas asia ei ollut kunnossa, että herrat olivat sopineet kokonaan uuden viraston perustamisesta. Uusien virastojen perustamisesta on EU:ssa erittäin vaikea sopia. Yleensä sidotaan paketteja, joissa mahdollisimman monet saavat jotakin, ja virastojonossa on monta muuta virastoa omine sijoituspaikkoineen ruokakulttuuriviraston edellä. 
Ei ole lainkaan varmaa, että EU:ssa päätetään perustaa mainittu uusi virasto saati että se sijoitetaan Parmaan.

Sijoituspaikaksi Bryssel?

Elintarviketurvallisuusviraston toiminta on aloitettu tilapäisluonteisesti Brysselissä. 
Tänään näyttää siltä, että se on sen lopullinenkin sijaintipaikka. Euroopan parlamentti päätti tämän vuoden budjettia käsitellessään painostaa neuvostoa päättämään viraston sijaintipaikasta. Siinä tarkoituksessa se pani virastolle varatut määrärahat ns. varauksiin. Ne oli tarkoitus vapauttaa viraston käynnistämistä varten, kun neuvosto päättäisi sijainnista. 
Europarlamentin budjettivaliokunta vapautti kuitenkin kokouksessaan (25.3.2003) kuluvan vuoden määrärahat varauksista viraston toiminnan käynnistämiseksi Brysselissä. 
Valiokunnan kanta sisälsi piilokannanoton sen puolesta, että viraston lopulliseksi sijaintipaikaksi tulee Bryssel. Toimintansa aloittanutta virastoa on vaikea siirtää uusilla päätöksillä toiseen sijaintipaikkaan (Helsinkiin) varsinkin, kun koko eurokratia toimii sellaista päätöstä vastaan. Virasto voi vielä tulla Helsinkiin, mutta se ei tule sinne vaalien aluspäivinä julkistetun epämääräisen "sopimuksen" perusteella. 
Olisi oikein ja kohtuullista, että se tulisi Helsinkiin, mutta todennäköisempää on, että se jää Brysseliin.