Suomessa lihansyöjät saavat ruoka-aineensa
paljon luonnollisemmalla tavalla kuin USA:n kuluttajat.
EU:ssa hormonien käyttö eläinten lihottamiseen on
kielletty toisin kuin USA:ssa, jossa lähes jokaisella
naudalla on hormoniampulli kehossaan.
Meillä myös valvotaan antibioottien käyttöä
eläintautien ennaltaehkäisyssä toisin kuin USA:ssa,
jossa antibiootteja sekoitetaan eläinten
juomaveteen.
USA:n
mallin maihinnousu
EU valmistelee direktiiviä kanojen elämän
elävöittämiseksi. Siinä tarkoituksessa
häkkikanaloiden on vaihdettava vuoteen 2012 mennessä
vanhat häkit uusiin virikehäkkeihin. Toisaalta otetaan
sitten taka-askelia, kun markkinat halutaan avata
yhdysvaltalaiselle broilerinlihalle. Siipikarjan liha on
yleisesti altista salmonella- bakteereille. Sen
torjumiseksi USA:ssa kaikki broilerinliha ”pestään”
kloori- ja fosforiyhdisteillä. Kysymyksessä on
pintakäsittely, eivätkä lihan sisään jossakin
tuotantoketjun vaiheessa syntyneet bakteeripesäkkeet
kuole sellaisessa käsittelyssä.
Tuontiliha lisääntyy
Kaupan hyllyiltä ostettava siipikarjan liha on entistä
enemmän tuontitavaraa, ja kotimaisillakin
tuotemerkeillä varustetut tuotteet on entistä useammin
valmistettu tuontilihasta. Broilereita on tuotu
varsinkin Tanskasta, Saksasta ja Ranskasta mutta myös
Brasiliasta ja Thaimaasta. Jos EU muuttaa kantaansa
sallivammaksi broilerinlihan kemikaalikäsittelylle, on
varmaa, että markkinoille alkaa tulla lihaa myös
USA:sta.
Sen lisäksi myös EU-maiden omat tuottajat voisivat
alkaa paikata käsittelyvirheitään kemikaaleilla,
jolloin kuluttajat ostaisivat kaupoista myös
mahdollisia lihanpesun myrkkyjäämiä. Ruuan tuotannon
kemikalisoituminen on vaaraksi ihmisten
terveydelle.
Hygienia-asetus
EU:ssa käsiteltävänä olevaan hygienia-asetukseen on
kirjattu siipikarjan lihan kemikaalipesun salliminen,
mutta sen toimeenpanoliitteestä se on monien maiden
vastustuksen takia otettu pois. Asia on kovasti
epäselvässä vaiheessa.