Broilerit pesuun ennen syöntiä!

Suomessa lihansyöjät saavat ruoka-aineensa paljon luonnollisemmalla tavalla kuin USA:n kuluttajat. EU:ssa hormonien käyttö eläinten lihottamiseen on kielletty toisin kuin USA:ssa, jossa lähes jokaisella naudalla on hormoniampulli kehossaan. 

Meillä myös valvotaan antibioottien käyttöä eläintautien ennaltaehkäisyssä toisin kuin USA:ssa, jossa antibiootteja sekoitetaan eläinten juomaveteen. 

USA:n mallin maihinnousu 

EU valmistelee direktiiviä kanojen elämän elävöittämiseksi. Siinä tarkoituksessa häkkikanaloiden on vaihdettava vuoteen 2012 mennessä vanhat häkit uusiin virikehäkkeihin. Toisaalta otetaan sitten taka-askelia, kun markkinat halutaan avata yhdysvaltalaiselle broilerinlihalle. Siipikarjan liha on yleisesti altista salmonella- bakteereille. Sen torjumiseksi USA:ssa kaikki broilerinliha ”pestään” kloori- ja fosforiyhdisteillä. Kysymyksessä on pintakäsittely, eivätkä lihan sisään jossakin tuotantoketjun vaiheessa syntyneet bakteeripesäkkeet kuole sellaisessa käsittelyssä. 

Tuontiliha lisääntyy 

Kaupan hyllyiltä ostettava siipikarjan liha on entistä enemmän tuontitavaraa, ja kotimaisillakin tuotemerkeillä varustetut tuotteet on entistä useammin valmistettu tuontilihasta. Broilereita on tuotu varsinkin Tanskasta, Saksasta ja Ranskasta mutta myös Brasiliasta ja Thaimaasta. Jos EU muuttaa kantaansa sallivammaksi broilerinlihan kemikaalikäsittelylle, on varmaa, että markkinoille alkaa tulla lihaa myös USA:sta.

Sen lisäksi myös EU-maiden omat tuottajat voisivat alkaa paikata käsittelyvirheitään kemikaaleilla, jolloin kuluttajat ostaisivat kaupoista myös mahdollisia lihanpesun myrkkyjäämiä. Ruuan tuotannon kemikalisoituminen on vaaraksi ihmisten terveydelle. 

Hygienia-asetus 

EU:ssa käsiteltävänä olevaan hygienia-asetukseen on kirjattu siipikarjan lihan kemikaalipesun salliminen, mutta sen toimeenpanoliitteestä se on monien maiden vastustuksen takia otettu pois. Asia on kovasti epäselvässä vaiheessa.