Vasemmistonuorten puheenjohtaja Paavo Arhinmäki: "Suomen nato-jäsenyys ja EU:n liittovaltiokehitys torjuttava"

Paavo Arhinmäki on toiminut vuoden Vasemmistonuorten puheenjohtajana. Tänä aikana Vasemmistonuorten ulkoinen kuva on melkoisesti muuttunut. Siitä on tullut kantaa ottavampi, ärhäkkäämpi.

Arhinmäki ei itse halua muutosta korostaa. Hänestä hänen edeltäjänsä ovat tehneet hyvää työtä luomalla Vasemmistonuorille vaikutuskanavat myös Vasemmistoliiton suuntaan. 
- Minusta nuorisojärjestön pitää olla radikaali. Erityisen tärkeää, että nuorisojärjestöllä on myös kansalaisjärjestön rooli. Pitää toimia sekä kadulla että kabineteissa. Tässä suhteessa ollaan menty eteenpäin, sanoo Arhinmäki. 
- Vasemmistonuorilla on tulevissa eduskuntavaaleissa lähes 40 ehdokasta. Tämä on paljon enemmän kuin millään muulla puolueella. Tämä osoittaa, että Vasemmistonuorilla on toimiva suhde kansalaisjärjestöihin niin, että toiminta kansalaisjärjestöissä luontevasti yhdistyy toimintaan poliittisessa järjestössä. 
Arhimäen mukaan yhteiskunnassa näkyy selvästi uuden puna-vihreän vasemmistolaisuuden nousu. Tämä muutos on tapahtunut nuorten keskuudessa. Nuoret toimivat kansalaisjärjestöissä, marssivat kadulla aivan toisin kuin muutama vuosi sitten. He ovat kiinnostuneita ottamaan asioista selvää. Nämä nuoret on saatava äänestämään myös vaaleissa, jotta saisimme uuden punavihreän ajattelun edustajia eduskuntaan.

Nato-jäsenyys torjuttava 

Kysymykseen, mikä on nyt tärkein poliittinen kysymys, Arhinmäellä on vastaus valmiina: Suomen Nato-jäsenyyden torjuminen. Vasemmistonuorten ohjelmassa on tämä myös asetettu ykköskysymykseksi. Vasemmistonuorilla on vaaleihin asti ulottuva kampanja Nato-kysymyksestä. 
- Suomen pitäminen Naton ulkopuolella on tärkeä monestakin syystä. Suomi puolueettomana maana on monin tavoin voinut auttaa konfliktien ratkaisemisessa muita maita. Jos liitymme Natoon, Suomi muuttuu välittäjästä osapuoleksi erityisesti siksi, että Nato yhä enemmän ja enemmän ottaa itselleen maailmanpoliisin roolia. Näin meidät vedettäisiin mukaan konflikteihin, joista pitää pysyä erossa. Vaikka esimerkiksi Ahtisaari yrittää kaupata Natoa rauhan järjestönä, niin tosi asiassa Nato on edelleen sotilasliitto. Sotilasliitto, jossa Yhdysvallat määrää. YK on minusta järjestö, jonka kautta pitää toteuttaa kansainvälinen rauhan turvaaminen. Ei rauhaa luoda sotilasliittojen ja aseiden avulla. 
- Nato-jäsenyys merkitsee myös sitä, että puolustusmenoja pitää entisestään nostaa. Kun kaikkea muuta on 90-luvulla tasaisesti leikattu, niin puolustusbudjettia on tasaisesti kasvatettu. Kaikki mitä laitetaan asevarusteluun on pois jostain muualta. Käytännössä se on pois koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaaliturvasta. 
- On ensiarvoisen tärkeätä, että Nato-kysymys nousee esille ennen vaaleja. Jokainen puolue ja jokainen ehdokas on pakotettava sanomaan ovatko he valmiit viemään Suomen Naton jäseneksi vai ovatko he jäsenyyttä vastaan. Jollei tästä tule eduskuntavaalien suurta teemaa, niin koko asiassa käy huonosti. Minusta myös Vasemmistoliiton tulee ottaa tämä asia vakavasti.

Vasemmiston muistettava solidaarisuus 

Vasemmistonuoret ovat olleet mukana myös EU:n tulevaisuutta pohtivan konventin ns. nuorisokonventissa. Arhinmäki ei ole kovin innostunut saaduista kokemuksista. 
- Näyttää siltä, että konventti oli kokoonpantu niin, että tarkoituksena on rakentaa EU:sta liittovaltio. Minun ja Vasemmistonuorten lähtökohta on, että EU pitää säilyä itsenäisten valtioiden liitona. Päätöksenteko pitäisi olla mahdollisimman lähellä ihmisiä. Tämä on ongelma jo Suomessa. Jos päätöksentekoa viedään yhä enemmän Brysseliin, niin ihmiset eivät tiedä mitä siellä päätetään. Se on erittäin haitallista demokratian kannalta. 
- Tietenkään Nato-jäsenyys tai EU:n liittovaltiokehitys eivät ole ainoita asioita politiikassa. Minusta jatkuvasti tärkeä ja keskeinen kysymys niin Suomessa kuin kansainvälisestikin on yhteiskunnallinen solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus. Vasemmiston pitää huolehtia niistä, joilla ei mene hyvin. Tässä Vasemmistoliiton roolia pitää vahvistaa. 
- Nuorille tärkeä ja ajankohtainen kysymys on opintotuki. Opintotuen arvo on laskenut reaalisesti, koska sitä ei ole kymmeneen vuoteen korotettu. Opintotukeen pitää tehdä tasokorotus ja se tulee sitoa indeksiin. Nousukauden ulkopuolelle ovat opiskelijoiden ohella jääneet työttömät ja sairaat. 
- Erityisesti Helsingissä on asuntokysymys edelleen polttava. Asuntokysymys nousee esille melkein jokaisessa valtuuston kokouksessa. Oikeisto lähtee siitä, että Helsinkiin tarvitaan vain ns. hyviä veronmaksajia. Minusta pitää lähteä siitä, että jokaiselle ihmiselle turvataan kunnollinen asunto. Yhteiskunnassa on niin paljon varallisuutta, että tämän toteuttaminen on vain halusta kiinni.

Teksti ja kuvat: Matti Tohka