Marta Andreasenin menetetty maine Synnit anteeksi demareiden ja vihreiden komissaareille

Euroopan unionin viime vuosien suurimman taloudellisen skandaalin paljasti pääkirjanpitäjä Marta Andreasen
Hän sai palkinnoksi potkut. Hänen erottajansa saivat europarlamentilta palkinnoksi vastuuvapauden.

Marta Andreasenin tapaus 

EU:n taloudenpidon epäkohdat tulivat julkiseen keskusteluun, kun vihreän saksalaiskomissaarin Michele Schreyerin tammikuussa 2002 työhön ottama pääkirjanpitäjä Marta Andreasen vaati heti töihin tultuaan pikaisia uudistuksia EU:n kirjanpitojärjestelmään. Ammattilainen oli tullut amatöörien joukkoon. 
EU:ssa oli 100 miljardin euron budjetille yhdenkertainen kassaperusteinen kirjanpito. Vähintä oli siirtyä kahdenkertaiseen kirjanpitoon, josta selviää, mistä raha tulee ja minne se menee. Sitä olisivat edelleen voineet hoitaa yksinkertaisetkin virkamiehet, jos heillä olisi ollut apunaan ajanmukaiset tietokoneohjelmat (joita Andreasenin taloon tullessa ei ollut). 
Englantilainen demarikomissaari Neil Kinnock ei ottanut Marta Andreasenin kirjelmiä vakavasti, vaan alkoi pitää häntä häirikkönä. Andreasenin työura EU:ssa lopetettiin puolen vuoden kuluttua sen alkamisesta. 
Kun Schreyerin ja Kinnockin puoluetoverit europarlamentissa äänestivät näille komissaareille vastuuvapauden, selvisi, että vastuuvapaus on politiikkaa eikä kirjapitoa.

Järjestelmän ongelmat

EU:n tilien tarkastuksesta vastaa EY-tilintarkastustuomioistuin. Vaikka sen isopalkkaiset tuomarit ovat pääasiassa poliitikkoja, on sen palveluksessa myös ammattilaisia, jotka ovat vuosien ajan kertoneet komissiolle ja europarlamentille järjestelmän heikkouksista. 
Viimeisimmän tilintarkastuskertomuksen mukaan "itse kirjanpitojärjestelmän heikkoudet edellyttävät viipymättä... perusteellisia toimia". 
Euroopan parlamentti myöntää vastuuvapausraportissaan, että "tilintarkastustuomioistuimen kirjanpitojärjestelmästä esittämät huomiot eivät kuuden viime vuoden aikana ole juurikaan johtaneet tuloksiin". Samalla se osoittaa sormella nykyistä komissiota ja katsoo, että "käytännöllisempiin toimiin olisi voitu ja olisi pitänyt ryhtyä... kuluneiden 18 kuukauden aikana, jotta oltaisiin voitu vastata tilintarkastustuomioistuimen tilintarkastusjärjestelmään liittyviin kiireellisiin huolenaiheisiin".

Puutelista

Mietinnössään Euroopan parlamentti on "vakavasti huolestunut nykyisen automaattisen kirjanpitojärjestelmän epäyhtenäisyydestä" ja panee huolestuneena merkille, ettei "ole varmistettu, että vaadittua pääsynvalvontaa noudatettaisiin, eikä sitä, että järjestelmän eri osien tiedonsyöttö olisi luotettavaa". Se myös "on huolissaan... pätevän tilinpito- ja tilintarkastushenkilöstön vajeesta". 
Europarlamentti otti kantaa aataminaikaisen kirjanpitojärjestelmän uudistamiseen katsomalla, että "siirtyminen suoriteperusteiseen kirjanpitoon... on ratkaiseva edistysaskel kohti viimeisimpiä kansainvälisiä suoriteperusteisen kirjanpidon normeja" ja "korostaa, että joka tapauksessa on noudatettava kahdenkertaisen kirjanpidon periaatetta". 
Puutelista paljastuu, kun vaaditaan, että "tulevaan kirjanpitojärjestelmään on sisällytettävä ainakin seuraavat perusominaisuudet: 
- tiedot viedään järjestelmään vain kertaalleen ja ne ovat kaikkien järjestelmien yhteiskäytössä
- yhtenäinen tiedon määritelmä 
- keskeisten ja alakohtaisten järjestelmien yhdenmukaisuus 
- tietueiden ja tiedon johdonmukaisuus eri vuosina 
- täysin suoriteperusteinen kirjanpitotoiminto ja kansainvälisten tilintarkastusstandardien noudattaminen." 
Lisäksi Euroopan parlamentti "panee merkille", että toimimalla epäluotettavasti ja jättämällä julkistamatta laskujen, kuittien ja maksusuoritusten päiväyksiä komissio "on vahingoittanut suuresti Euroopan toimielinten mainetta sekä aiheuttanut vakavia ongelmia vastaanottajille ja lisäksi johtanut suoranaisesti merkittäviin rahallisiin tappioihin". Marta Andreasen, joka käynnisti kaiken tämän keskustelun, on edelleen EU:sta pois potkittavien virkamiesten listalla. 

Parlamentti antoi vastuuvapauden

Huhtikuun täysistunnossaan Euroopan parlamentti myönsi komission jäsenille vastuuvapauden vuoden 2002 tileistä äänin 440 puolesta, 67 vastaan ja 14 tyhjää. Suomalaisista vain Esko Seppänen ja Eija-Riitta Korhola olivat vastuuvapauden epäämisen kannalla. 
Seuraavassa otteita Esko Seppäsen puheenvuorosta täysistunnossa: 
"Tässä vastuuvapauskeskustelussa meillä Euroopan parlamentin jäsenillä on poikkeuksellisen paljon syytä itsekritiikkiin. Entisenä budjetin valvontavaliokunnan jäsenenä olen itsekin syyllinen: en ole vetänyt tilintarkastustuomioistuimen raporttien perusteella oikeita johtopäätöksiä kirjanpitojärjestelmän heikkouksista. Ei ollut uskottavaa, että komission kirjanpito saattoi tässä lähes 100 miljardin euron budjettitaloudessa olla niin surkeasti järjestetty." "Jälkikäteen arvioituna me parlamentin jäsenet olemme saaneet tilintarkastustuomioistuimelta kaikki asianmukaiset tiedot, joiden perusteella meidän olisi pitänyt reagoida järjestelmän heikkouksiin. Me emme ole olleet tehtäviemme tasalla. Me vastaamme valvonnan heikkoudesta. Komissio vastaa järjestelmän heikkouksista." "Europarlamentin jäseninä meidän on syytä hävetä omaa rooliamme. Budjetin valvontavaliokunnan mietinnössä luetellaan lukuisia epäkohtia, jotka antavat synkän kuvauksen sekä komission kirjanpitojärjestelmästä että meistä. Jos meidän pitäisi saada omasta toiminnastamme vastuuvapaus, minä äänestäisin sitä vastaan."