Jyrki Yrttiaho: 
"Muut EU-maat tukevat laivanrakennusta" 
Suomen valtio passiivinen telakoiden kehittämisessä

Jyrki Yrttiaho on Metalli 49:n toimitsija. Metalli 49 on Suomen suurin ammattiosasto. Jäseniä on kaikkiaan 8 530. Yhtä paljon kuin pienessä ammattiliitossa. Ikääkin ammattiosastolle on kertynyt. Vuonna 2004 on osaston 110-vuotisjuhlat.

Crichton-Vulcan telakan levysepät

Laivanrakennus on edelleen tärkeä ammattiosaston jäsenille. Noin puolet heistä työskentelee telakoilla tai niiden alihankkijoilla. Tästä syystä suurin huoli ammattiosastossa onkin telakoiden tilausten hiipuminen. Jyrki Yrttiaho on tyytymätön valtiovallan toimintaan telakkakriisissä. 
- Meriteollisuuden konkurssin jälkeen valtiolla on ollut telakkojen suhteen ”antaa mennä” -politiikka, niin omistusjärjestelyissä kuin telakoiden kehittämisessäkin. Nyt meriteollisuustoimikunta on esittänyt suurehkoja takuupanostuksia laivojen rakennusaikaisen rahoituksen ja ennakkomaksujen vaatimien takuiden järjestämiseen. EU:n sallimat suorat tukipäätökset koskisivat meillä vain kaasutankkereita, eivät muita meille tärkeitä laivatyyppejä. 
- Valtion takuujärjestelyt rakennusajan lainoitukseen ovat erittäin tärkeitä. Monia tilauksia on menetetty, koska rahoitusta ei ole pystytty järjestämään. Useissa EU- maissa valtion suhtautuminen on ollut tässä suhteessa myönteisempää. Osaltaan tämä johtuu siitä, että valtio on esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa merkittävä telakoiden omistaja. 
- Turun telakan osalta tilanne on vakava. Viimeinen tilauksessa oleva ristelijä luovutetaan syksyllä 2003. Tässä tilanteessa myös valtion suorat tilaukset olisivat enemmän kuin paikallaan.

Tupoilla alennettu palkkojen osuutta kansantulosta 

Tulopoliittinen teatteri on tänä syksynä käynnistynyt uudenlaisella ensimmäisellä näytöksellä. Työntekijöiden keskusjärjestöt haluavat tulopoliittisen kokonaisratkaisun pikaisesti. Työnantajajärjestöt sen sijaan ovat esittäneet neuvotteluhalutonta. Yrttiaho pitää syytä näytelmän juoneen selvänä: Sdp on antanut keskusjärjestöille tehtäväksi sopimusten teon hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja. 
- Pidempi selitys keskusjärjestöjen innokkuudelle tulopoliittisiin sopimuksiin on siinä, että keskusjärjestöjen arvovalta, jopa olemassaolo, vaatii tulopoliittisia sopimuksia. Tätä työnantajapuoli on käyttänyt häikäilemättä hyväkseen. Tulopoliittiset sopimukset on tehty hyvin alhaisella tasolla. Talouskasvun hyöty on virrannut hyvätuloisille. Koko yhdeksänkymmentäluvun ajan palkkojen osuus suhteessa pääomatuloihin on merkittävästi pienentynyt, EU:n vertailussa Suomessa kaikkein voimakkaimmin. 
- Tulopoliittiset ratkaisut syntyvät ylhäältä käsin. Jäseniä niissä ei kuulla. Työehtosopimuspolitiikka on temmatu jäsenistöltä tulopolitiikan herrakerhon käsiin. Jopa kokonaisia liitoja sivuutetaan. Liittojen päättävisssä elimissä toimivat ovat käytännössä sivussa ratkaisujen tekemisessä. Se, että näissä elimissä toimivat tähän suostuvat, johtuu puolestaan siitä, että ammattiyhditysura katkeaa niiltä, jotka eivät suostu äänettömään statistin rooliinsa tulopoliittisessa teatterissa. Tyypillistä on, ettei Metalli 49:n toimikunnan asettamilla ehdokkailla ole vuosikymmeniin ollut asiaa Metalliliiton liittotoimikuntaan. Jäsenet eivät enää valitse edustajiaan, vaan edustajat valitaan käytännössä ammattiyhdistysliikkeen johdon toimesta.

Vasemmistoliiton palattava ajamaan kannattajiensa etuja 

Yrttiaho on tyytymätön myös Vasemmistoliiton politiikkaan. 
- Vasemmistoliiton kannalta on ollut hyvin itsetuhoisaa, että se on sitoutunut nykyisen hallituksen politiikkaan. Voi sanoa, että se on korvannut oman ohjelmansa Lipposen-Niinistön hallitusten ohjelmilla. 
- Vasemmistoliiton ongelma on, että siltä puuttuu rehellinen, todellinen arvio yhdeksänkymmentäluvusta. Niin suomalaisen yhteiskunnan hallitsemisesta kuin taloudestakin. Ministerivasemmistossa ei ehkä vielä rohjeta eritellä hallituspolitikan sisältöä, koska samalla joudutaan nimeämään EU- ja kilpailupolitiikan hyötyjät ja häviäjät sekä perustelemaan mukanaolo köyhyyttä kasvattaneen leikkauspolitiikan toteuttamisessa ja Suomen Nato-lähentymisessä. 
- Tästä huolimatta Vasemmistoliiton kannalta on elintärkeää jatkaa avointa keskustelua suomalaisen yhteiskunnan tilasta ja kysyä, miten vasemmiston kannattajat sen itse kokevat. Vasemmistoliitolta odotetaan politiikkaa, joka aktivoi perinteisiä ja uusia kannattajaryhmiä ja perustuu heidän etuihinsa. Politiikka on jatkuvaa etujen muotoilua ja arkista taistelua. Nuo edut ovat aina perustoiltaan toimeentuloon ja turvallisuuteen liittyviä mutta yhtä hyvin kulttuurisia ja moraalisia. 
- Hyvä vasemmistopolitiikka on laaja-alaista etupolitiikkaa, joka palauttaa politiikan kansalaisten käsiin. Vain se tekee liikkeestä uskottavan, Yrttiaho sanoo. 

Teksti ja kuva: Matti Tohka