Unkarin epäreilu kansanäänestys

Unkari äänesti pääsiäisen alla EU:hun liittymisestä. Kansanäänestyksessä 83,6 % äänesti liittymisen puolesta. Äänestysprosentti oli kuitenkin vain 46 %. 
Puolitoista viikkoa ennen kansanäänestystä poliisi teki ratsian EI-puolen päämajaan ja takavarikoi 9000 kappaletta oheisen kuvan mukaisia julisteita. Ne oli painattanut omin varoin ilman julkista tukea "Vapaan Unkarin kansanliike". Poliisi siis takavarikoi yksityistä omaisuutta. Sen lisäksi kansanliikkeen johtajaa György Budahási pidätettiin. 
Kansanäänestyksessä KYLLÄ-puolella oli käytettävissään julkista rahoitusta 9 miljoonaa euroa (yli 50 miljoonaa mummon markkaa), EI-puolella ei yhtään. 
Tapaus opettaa, että vaadittaessa kansanäänestyksiä on vaadittava myös tasapuolista rahoitusta eri vaihtoehdoille. On vaadittava reilua kansanäänestystä, ei sellaista kuin Unkarissa.

Konventti on myös Vatikaanin postilaatikko

Euroopan unionin kulttuuriseen perimään kuuluvat kirkot. Niiden asema tunnustetaan perustuslain luonnoksessa demokratian, europuolueiden ja muiden vapaiden kansalaisjärjestöjen osastossa. 
Artiklan 37 mukaan "Euroopan unioni kunnioittaa eikä puutu siihen asemaan, joka kirkoilla tai uskonnollisilla yhdistyksillä tai yhdyskunnilla on kansallisen lainsäädännön mukaan jäsenvaltioissa". Samalla tavalla "Euroopan unioni kunnioittaa myös elämänkatsomuksellisten ja ei-tunnuksellisten järjestöjen asemaa." 
Tämä ei riitä Vatikaanille eikä muillekaan kristillisille kirkkokunnille. Ne haluavat EU:sta kristillisen yhteisön. Ne vaativat Jumalan kirjattavaksi EU:n perustuslain arvoperustaan. 
Perustuslaki on maallista oikeutta. Konventissa ovat voitolla mielipiteet, joiden mukaan uskon asioita ei oteta mukaan perustuslain tekstiosaan. Euroopan unionin kansalaisina on paljon muitakin kuin kristittyjä. 
Jumalan ja kirkkojen merkittävä panos Euroopan historialliseen perimään tunnustetaan kirjaamalla siitä juhlallisia lauseita perustuslain johdanto-osaan. Sillä ei ole samaa oikeudellista asemaa kuin artikloilla. Halutaan välttää uuden unionin sisäiset uskonsodat. EU:n tuomioistuimiin ei voida viedä asioita, jotka ovat Jumalasta tai jumalista. 
Uuden liittovaltion perustuslaissa tehdään siis ero kirkon ja valtion välille. Vatikaanin vyörytysyritykset Jumalan puolesta jatkuvat.