Kreikka ja Italia väärensivät taloustilastojaan

Monilla EU-mailla on yhteinen raha: euro.  Tarkoitus oli, että siitä ei tulisi mikään "makaronivaluutta".  Niissä merkeissä jäsenmaiden piti täyttää ns. EMU-kriteerit.

On tehty EMU-syntiä

EMU-kriteerien täyttämisessä esiintynyt kahdenlaisia syntejä: jäsenmailla on ollut liikaa velkaa tai liikaa budjettivajetta.

Velkasynnit annettiin anteeksi, kun maita otettiin EMU:un niistä huolimatta. Yhteisön perustajamaihin kuuluneet Belgia ja Italia piti saada mukaan "poliittisista syistä". Niiden velka oli yli 120 % BKT:sta, kun oli sallittu vain 60 %. Kriteerejä tulkittiin luovasti: velalla katsottiin olevan aleneva suunta.

Budjettivajesynnit ovat olleet ongelmallisempia.

Kreikka sekä Italia ovat synnyttäneet suurempia budjettialijäämiä kuin on sallittu: julkisen vallan budjetin alijäämäisyys ei saanut olla valuutan vahvuuden turvaamiseksi laaditun kasvu- ja vakaussopimuksen mukaan yli 3 %.

Kreikka väärensi tilastonsa

On käynyt ilmi, että Kreikan liittyessä muita myöhemmin EMU:un se oli tietoisesti väärentänyt kansalliset tilastonsa. EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan budjettivaje oli ollut vuodesta 1997 alkaen keskimäärin 2,1 prosenttia sallittua suurempi.

Oikeilla tiedoilla Kreikka ei olisi päässyt EMU:un.

Italian valtiokin on nykytietojen mukaan lainannut enemmän kuin on ollut sallittua, ja sielläkin on tilastoille annettu "valohoitoa".

Kaikki tämä peittyy sen suuren kokonaisuuden alle, jonka suojassa Saksa ja Ranska rikkovat budjettivakauteen vaadittavan 3 prosentin kriteerin.

EU:n komissio päätti joulukuussa, että Saksa ja Ranska saavat lisäaikaa vajeen korjaamisessa vuoden 2005 loppuun saakka. Sopimuksen mukaan niitä olisi pitänyt rangaista (mahdollisesti suurilla sakoilla). Se, että ei rangaistu, että EU:ssa säännöt eivät ole samat kaikille: suuret saavat etuoikeuksia.

Siitä hyötyi myös tilastojaan väärentänyt Kreikka: sekin sai lisäaikaa panna "talonsa" kuntoon.

Kova euro

Vakaussopimuksen rikkomiset eivät ole aiheuttaneet mitään yleistä taloudellista ongelmaa oloissa, joissa euron arvo ei määräydy taloudellisilla perusteilla.

USA:n dollari devalvoituu suhteessa euroon, ja se on politiikkaa: USA devalvoi korjatakseen omia budjetti- ja vaihtotasealijäämiään. Nykyoloissa euro kestää kaikenlaiset EMU-synnit, kun dollarin arvon alenee riippumatta siitä, mitä muut tekevät.

USA maksattaa sillä tavalla Irakin sotaa muiden maiden kansantalouksilla.

Samalla mitataan Suomen EMU:un liittymisen todellinen hinta. Jos työttömyys kasvaa, se on sitä itseään.