Uusia EU-hokemia

Yksi EU:n nykyhokemia on "kriisinhallinta". Se on asia, johon ja jonka vuoksi tarvitaan "nopean toiminnan joukkoja".

Nämä molemmat ovat nykyisessä EU-Suomessa nopeasti nousseet muotihokemiksi. Itse asiassa niitä ja niitten käyttämistä pitäisi sanoa liturgiaksi, niin kuin nykyään kuuluu sanoa liturgiaksi niitä sanoja, sanaliittoja ja lauseita, joita Paasikiven ja Kekkosen aikana ja johdolla käytettiin Suomen Neuvostoliiton-politiikassa.

Mutta mikä on kriisi?

Itse sana tulee antiikin kreikasta, jossa se tarkoittaa, että jonkin asian tai asiaintilan normaalissa ja tasaisessa kulussa on tapahtunut ratkaiseva, peruuttamaton käänne ja muutos. Nyt tällä termillä näkyy tarkoitettavan, että jossakin maassa, jollakin alueella, ovat jotkut asiat sillä tavalla vialla, sellaisella tavalla ja sellaisessa jamassa, että siihen pitää saada muutos. Pitää lähteä ratkaisemaan kriisi, pitää alkaa kriisinhallintaan. Tilanne pitää "normalisoida" ihan niin kuin Erkki Raatikainen alkoi "normalisoida" Yleisradiota sen jälkeen kun Eino S. Repo – tämä Yleisradion sivistynyt Dubcek – oli syrjäytetty.

Näitten pyöreitten ja yleisten lauseitten takaa paljastuu tärkeitä asioita.Ensinnäkin on tällainen kriisi aina jollakin maantieteellisellä alueella. Mutta se alue ei ole "täällä" vaan "siellä". Kriisiksi jokin asiaintila asetetaan ja määritetään kuitenkin aina "täällä". Täältä "täältä" ilmoitetaan sinne "sielle", että teillä sielläläisillä on kriisi ja että me täältä tulemme sinne kriisinhallintamaan ja muutoinkin avuksi; saatetaan kyllä tulla ilmoittamattakin.

Tyypillistä on, että useimmiten ne ihmiset siellä siellälässä eivät edes tiedä, että heillä on kriisi.

Vuonna 1968 Neuvostoliitto ja sen arvokoalitio Moskovasta ilmoitti Tshekkoslovakialle, että teillä on siellä kriisi ja että meidän on siis pelkästä solidaarisuudesta pakko tulla apuun, kriisinhallintamaan.

Tshekkoslovakialaisethan itse eivät omasta mielestään olleet missään kriisissä lainkaan: heillä oli päinvastoin menossa neuvostoliittolaismallisen ns. sosialismin iloinen, avoin revisiointi, uudistaminen, demokratisoiminen. (Kuvitelkaamme, mitä olisi voinut tapahtua, jos NKP olisi sallinut sen kaikissa ns. sosialistisissa maissa. Eivät ne maat nyt olisi Natossa, ja kylmän sodan olisikin hävinnyt USA.) Mutta Prahassa oli myös tämän uudistusliikkeen vastustajia, fundamentalisteja, jotka NKP helposti painosti pyytämään apua, siis anomaan kriisinhallintaa, ihan niin kuin Saksa talvella1918 sai Svinhufvudin anomaan, että Saksa tulisi Suomeen kriisinhallitsemaan ("vapaussota").

Tapahtuivat siis seuraavat asiat: 1) Tshekkoslovakian kansalaisten suuri enemmistö oli sillä kannalla, että heidän omat asiansa eivät ole hyvin, että heidän pitää päästä itsenäisiksi ja vapaiksi Moskovan määräysvallasta. 2) He alkoivat poliittisiin toimiin ja ryhtyivät itse ajamaan omaa asiaansa. 3) Moskova määräsi, että Tshekkoslovakiassa on siis kriisi. 4) Neuvostoliitto ja sen johtama arvoyhteisö hyökkäsi Tshekkoslovakiaan ja miehitti sen eli suoritti kriisinhallinnan.

Tämän jälkeen 5) alkoikin sitten Tshekkoslovakiassa asiantila, jota ihan oikeasti voidaan sanoa kriisiksi. Se jatkui ja levisi ja tuotti lopulta sen, että Neuvostoliitto romahti ja että sen alusmaat ovat nyt Natossa.

Samanlainen on rakenteeltaan ja tuloksiltaan ensin ns. Afganistanin kriisi ja sitten ns. Irakin kriisi. Syksyllä 2001 USA ilmoitti ja määräsi Afganistaniin, että teillä on siellä kriisi. Arvoyhteisönsä (johon kuuluu myös EU-maita) säestämänä aplodeeraamana, perseennuolemana ja myötäjuoksemana se lähti harjoittamaan kriisinhallintaa Afganistaniin. Sen jälkeen USA arvokoalitioineen määräsi ja ilmoitti Irakille, että teillä on siellä kriisi. Marian päivänä 2003 tämä arvokoalitio sitten aloitti kriisinhallinnan Irakissa.

Tulokset ovat hirvittävät. Afganistanissa ja semminkin Irakissa eivät ihmisten, kansalaisten asiat ole milloinkaan olleet niin kauheassa jamassa kuin ne ovat nyt, kun heitä kriisinhallitaan. Yhä kauheampaan jamaan ne menevät. Samaan aikaan tietysti pikku hiljaa tapahtuu – aivan niin kuin aikanaan Neuvostoliitolle – että varsinaiseen kriisiin ajautuu kriisinhallintaja itse.

Tästä asiasta jatkan seuraavalla kerralla. Nyt ensi alkuun: hokekoot ja hospotipomiloikoot siellä EU:ssa sitä kriisinhallintaansa vaikka kuinka kiivaasti. Suomi pysyköön siitä kuorosta poissa. Se on sekä Suomen etu että niiden etu, joille EU näköjään mielii ilmoittaa, että teillä siellä on kriisi, että me täältä tulemme teille kriisinhallinnoimaan.