Suomea natotetaan EU:n turvatakuiden kautta.Suomi Natoon Halosen-Tuomiojan No jaa -linjalla.

Unionin perustuslain mukaan tavoite on yhteinen puolustus.  Sen (artikla I-40.2) mukaan asteittain määriteltävä yhteinen puolustuspolitiikka “johtaa yhteiseen puolustukseen, kun Eurooppa-neuvosto yksimielisesti niin päättää”.  Se, että unionista tulee sotaliitto, on vain yksimielisen päätöksenteon päässä.

100 % Nato-yhteensopiva Nykyisistä EU:n jäsenmaista 19 (25:stä) hoitaa puolustuksensa Naton kautta ja toimii niissä merkeissä läheisessä yhteistyössä USA:n kanssa. EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka on (artikla I-40.2) Nato-yhteensopivaa:

Unionin politiikka ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen, se kunnioittaa niitä velvoitteita, joita Pohjois-Atlantin sopimuksen (lue: Nato) perusteella on tietyillä jäsenvaltioilla, jotka katsovat yhteisen puolustuksensa toteutuvan Pohjois-Atlantin liitossa, ja se on sopusoinnussa tuossa yhteydessä määritettävän yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kanssa.

Naton kautta EU:n Nato-maat ovat antaneet ja saavat ns. turvatakuut. Turvatakuut, jotka on kirjattu Naton perustamissopimuksen 5. artiklaan, tekevät Natosta erityislaatuisen kansainvälisen järjestön: sotilasliiton. Naton kautta EU-maiden antamat ja saamat turvatakuut tulevat automaattisesti myös USA:n lunastettaviksi. Kun USA ei anna omia turvatakuitaan ja täsmäaseitaan muiden suojaksi ilman että sen suojatit kuuluvat Natoon, EU:n perustuslain turvatakuuartikla natottaa Natoon kuulumattomia EU-maita, Suomen tapauksessa Suomea. Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden uskottavuuden näkökulmasta mahdollisesti sitäkin ongelmallisempi on perustuslakiin kirjattu hyökkäysartikla (I-40.6), jota käsitellään lehdessämme.

Automaattisen avunannon pykälä 

Suomi ei esittänyt perustuslakineuvotteluissa minkäänlaisia varauksia perustuslain hyökkäysartiklaan. Sen sijasta nostettiin esille kysymys pakollisesta avunantovelollisuudesta puolustusyhteistyössä artiklan I-40.7 mukaan:

Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan määräysten mukaisesti. Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen. Tämän alan sitoumusten ja yhteistyön on oltava Naton puitteissa tehtyjen sitoumusten mukaisia, ja Nato on jäseninään oleville valtioille edelleen niiden yhteisen puolustuksen perusta ja sitä toteuttava elin.

Käytännössä tämä artikla oli EU-maiden enemmistön muodostaman Länsi-Euroopan unionin (WEU) kollektiivisen puolustuksen lauseke. Siihen oli kirjattu sama sota-automatiikka kuin Naton perussopimuksen 5. artiklaan: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Suomen selittelyt 

Suomen hallitus tulkitsee artiklaa kotimaisessa keskustelussa niin, että on velvollisuus on antaa apua, mutta ei sotilaallista apua. Niinkin asia voidaan tulkita, mutta käytännössä ei apu voi rajoittua pelkkien villasukkien lähettämiseen. Edelleen Suomen hallitus tulkitsee artiklaa niin, että sanamuoto Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan määräysten mukaisesti rajoittaa avunantovelvollisuuden niihin tilanteisiin, joissa puolustaudutaan ulkopuolista hyökkääjää vastaan. Samalla tavalla on asia ilmaistu myös Naton perussopimuksen 5. artiklassa. Kun toisaalla puhutaan hyökkäämisestä muihin maihin EU:n rajojen ulkopuolelle, sama sanamuoto ei enää päde. EU:n perustuslakiin ei saatu määräystä, jonka mukaan EU operoi aina vain YK:n mandaatilla kansainvälisoikeudellisesti laillisissa operaatioissa. Toimitaan kuin Nato: hyökätään myös omilla päätöksillä ilman YK:n lupaa. Sanamuodon ”tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen” Suomen hallitus katsoo tunnustavan Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden erityisluonteen. Toisaalta samassa artiklassa sanotaan, että ”tämän alan sitoumusten ja yhteistyön on oltava Naton puitteissa tehtyjen sitoumusten mukaisia, ja Nato on jäseninään oleville valtioille edelleen niiden yhteisen puolustuksen perusta ja sitä toteuttava elin”. EU:ssa ei rakenneta omaa Nato-vapaata puolustusta.

Epäsuora tie Natoon 

Suomea ollaan viemässä Natoon, mutta kansalaismielipide torjuu suoran tien. Siksi on valittu epäsuora reitti, joka johtaa asteittain lisääntyvään sotilaalliseen liittoutumiseen EU:n kautta eli yhteiseen puolustukseen, ”kun Eurooppa-neuvosto yksimielisesti niin päättää”. Perustuslaissa suositellaan, ”että kukin jäsenvaltio tekee tätä koskevan päätöksen valtiosääntönsä asettamien vaatimusten mukaisesti”, mutta siihen ei ole kirjattu, että niin pitää tehdä. Juridisesti yhteisestä puolustuksesta voidaan päättää peruuttamattomalla tavalla pelkästään valtionpäämiesten ja -naisten kokouksessa, jossa on EU:n presidentin johdolla läsnä vain yksi edustaja maata kohden.

Nato-keskustelu mutkistuu 

Sotilaallisen liittoutumattomuutemme uskottavuutta murentaa sitoutuminen EU:n turvatakuisiin. Konventin luonnoksessa perustuslaiksi ne oli kirjattu erilliseen julistukseen, jonka jäsenmaa olisi voinut myös jättää hyväksymättä ja jolla ei olisi ollut perustuslain sitovuutta. Jo siinä vaiheessa viime vuoden syksyllä Suomen puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala sanoi, että EU:n turvatakuut edellyttävät Suomelta Nato-jäsenyyttä. Sen jälkeen perustuslakiin tehtiin radikaali uusi linjaus: HVK:ssa turvatakuut kirjattiin itse perustuslain tekstiin. Jos hyväksyy perustuslain, hyväksyy Nato-yhteensopivat turvatakuutkin (jotka edellyttävät ennemmin tai myöhemmin Suomelta Nato-jäsenyyttä). Suomen hallitus ei onnistunut tältä osin puolustamaan Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta. Meitä natotetaan turvatakuilla. Vaikka ne olisivatkin turvatakuut (light) niin kuin hallitus kansallemme uskottelee, ne ovat sotilaalliset turvatakuut. Muu on tosipaikan tullen saivartelua. Ollaan Halosen-Tuomiojan No jaa -linjalla.