Hakaristi Parolan panssarimuseossa

Uusi Vasemmisto -lehden numerossa 3/2004 ollut kuva hakaristein koristellusta panssarivaunusta on herättänyt kysymyksiä merkin alkuperästä.

Parolassa Hämeenlinnan lähellä sijaitseva Panssarimuseo  vahvistaa kuvatekstin oikeellisuuden.  Merkki otettiin käyttöön panssarivaunuissa vasta talvisodan jälkeen.  Museon oma esite kertoo, että suomalaisissa panssarivaunuissa ei ollut varsinaisia kansallistunnuksia 1919-1940.  Talvisodassa käytiin vain yksi panssaritaistelu, jossa suomalaiset vaunut oli merkitty sinivalkoisin raidoin.

Vasta vuonna 1941 suomalaisiin panssarivaunuihin maalattiin hakaristit.  Tätä perusteltiin virallisesti sinivalkoisen merkin liian hyvällä näkymisellä kesäsodassa.  Hakaristimerkki oli kuitenkin tällöin jo kaikkialla maailmassa nimenomaan fasismin symboli ja natsi-Saksan virallinen ikoni.  Merkki symboloi siksi myös aseveljeyttä ja Suomen halua taistella Hitlerin johtaman Saksan rinnalla.

Talvisodan aikainen englantilainen Vickers-panssari.  Museon selitysteksti isonnettuna alla.

Samanlainen englantilaisvalmisteinen Vickers-panssari jatkosodan ajalta.  Sinivalkoinen raidoitus on poistettu ja tilalle maalattu hakaristi.

Saksalaisvalmisteinen Suomen jatkosodassa käytetty Sturmgeschütz -panssari vm. 1940.

Saksalaisten aseveljien lahjoja suomalaiselle panssarimajuri Karl Hugo Erik Salvénille.

Teksti ja kuvat: Jorma Mäntylä, Parolan Panssarimuseo (13.9.2004).