Ylilääkäri Antti Holopainen: Huumeongelma syntyy sekasorrosta
Irakin sota saattaa johtaa uuteen huumeboomiin

Sotien aiheuttamaan yhteiskunnalliseen kaaokseen ja epäjärjestykseen liittyvät nykyisin lähes aina huumetuotannon voimistuminen ja huumeita aktiivisesti markkinoimaan ryhtyvien verkostojen synty. Irakin sodan aiheuttama kaaos tulee kaikella todennäköisyydellä aiheuttamaan uuden huumeiden tarjousboomin maailman maksukykyisille markkinoille.

Näin arvioi Antti Holopainen, joka on toiminut yli kaksikymmentä vuotta huumeisiin ja päihdehuoltoon erikoistuneena lääkärinä. Nykyisin Antti Holopainen toimii Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkärinä.
Psyykeen vaikuttavien aineiden listaaminen laittomaksi alkoi 1900-luvun alussa. Morfinismi levisi Yhdysvaltojen sisällissodan aikana epidemiana. Sen aiheuttamat ongelmat johtivat lainsäädäntötoimiin. Huumekieltolaki säädettiin samanaikaisesti alkoholin kieltolain kanssa. Alkoholin kieltolaki kumottiin varsin pikaisesti, mutta huumeiden kieltolaki jäi voimaan.
Toisen maailmansodan jälkeen YK otti tehtäväkseen kansainvälisen huumevalvonnan. YK:n huumausaineiden yleissopimus säätelee, mitä katsotaan huumausaineeksi. Osa huumeista on sellaisia, että ne ovat myös lääkinnällisessä käytössä. Tyypillinen tällainen aine on morfiini. Myös heroiini oli alunperin Byern-lääketehtaan kehittämä lääke. Esimerkiksi Suomessa sen käyttö oli sallittu vuoteen 1957 lääkeaineena tavallisissa särky- ja yskänlääkkeissä.
Holopaisen mukaan aineiden julistaminen kielletyksi, ennen kaikkea niiden käytön kriminalisointi tuo mukanaan myös ongelmia. Käyttäjät eivät voi käytöstään puhua ja aineen käyttö vie yhteiskunnan ulkopuolelle, rikolliseen kulttuuriin. Jos arvioidaan eri nautintoaineiden aiheuttamaa kansanterveydellistä vaaraa, niin vaarallisin on tupakka, sitten alkoholi ja vasta sen jälkeen muut huumeet. Vaarallisuusjärjestys on sama Suomessa ja kansainvälisesti.

Yhdysvallat torjuu sotatoimilla huumeita

Yhdysvallat julisti sodan huumeita vastaan 1960-luvulla. Tällöin Yhdysvallat alkoi suurvaltana toteuttaa sotilaallisesti niitä päämääriä, joita se oli ajanut YK:n päätöksiksi. Yhdysvallat aloitti kommandoiskut Kolumbiaan. Iskuissa tuhottiin kokaiiniviljelmiä ja ajattiin vaikeuksiin kolumbialaisia maanviljeljöitä. Tuhottiin, muttei rakennettu mitään tilalle.
- Syntyi mielenkiintoinen tilanne. Viranomaiset olivat estävinään huumausaineiden leviämistä, mutta kokaiinin jalostuslaitokset säilyivät. Kun isku oli tulossa Kolumbiaan, niin siitä toimitetiin tieto tavalla tai toisella välitysportaille, jotka hallitsivat viidakossa olevia jalostuslaitoksia. Niinpä kommandojoukot löysivät vain tyhjilleen jätetyn huumetehtaan, tuotanto oli jo siirtynyt muualle. Kokaainin tuotanto on pitkälle järjestäynyt. Tuotantoa hallitsevat amerikkalaiset liikemiehet, jotka ovat niin merkittävässä asemassa, ettei sinne yllä mikään valvonta.
Koska toiminta on laitonta, huumeiden hinta erittäin korkea ja huumeet hyvä business. On arvioitu, että laittomassa huumekaupassa liikkuu rahaa yhtä paljon kuin on maailman koko aseteollisuuden liikevaihto (noin 400 miljardia euroa). Voitot ovat vain vielä korkeammat, arvioi Antti Holopainen.

Sota ja sekasorto on huumetuotannon kasvualusta

Vietnamin sota toi heroiinin Yhdysvaltoihin, mutta Englantiin se tuli ennen muuta Persian islamilaisen vallankumouksen sivutuotteena. Shaahin kaatumisen myötä menetti asemansa hänen virkakoneistonsa ja siihen liittyneet liikemiehet. He löysivät uuden toimintakentän laittoman huumeiden kaupan organisoimisesta Englantiin.
Hollannin huumeongelma taas sai alkunsa Surinamin itsenäistymisestä. Surinamissa asui kiinalainen vähemmistö, joka muutti itsenäistymisen yhteydessä emämaahan Hollantiin ja organisoi siellä huumevälitysverkoston. Kolonialismin luhistumien on yleisimminkin tuonut entisiin siirtomaavaltoihin siirtomaista asukkaita, jotka ovat emämaassa joutuneet yhteiskunnan marginaaliin. Heille on huumekaupasta muodostunut elämässä selvitymisen keino.
- Näyttää siltä, että sota ja kaaos, ihmisten kurjistuminen ja hallitsemattomat muuttoliikkeet, joissa syntyy suuria pakolaisjoukkoja, joiden toimeentulosta ei huolehdita, ovat kasvupohja huumekaupan kasvulle. Huumeiden välitys on osalle heistä keino selvitä. Äärimmäisen hädän keskellä ei kunnioiteta YK:n huumausaineyleissopimusta. Huumeet toimivat näissä ryhmissä myös itselääkintänä sietämättömän tilanteen kestämiseksi.
- Afganistan on esimerkki edellisestä. Afganistanin sodan aikana Neuvostoliittoa vastaan taistelleet klaanit rahoittivat toimintansa pääosin huumekaupalla. Pahimmillaan maailman heroiinin tuotannosta 70 prosenttia oli Afganistanissa. Talebanien hallintokaudella tuotanto ajettiin alas, mutta nyt talebanien kukistuttua on Afganistan ottanut takaisin asemaansa yhtenä maailman tärkeimmistä heroiinin tuottajista.
- Seuraava sysäys kansainväliseen huumekauppaan on odotettavissa Irakin sodan aiheuttaman kaaoksen tuloksena, päättelee Antti Holopainen.

Teksti ja kuva:
Matti Tohka