Suomalaiset eivät halua omaamme ylempää perustuslakia

Suomalainen vastaa, kun ei kysytä, ja kysyy, kun ei vastata.  Kun on kysytty, hyväksyvätkö suomalaiset EU:n uuden perustuslain, on saatu erilaisia vastauksia. Lienee niin, että suurin osa vastaajista ei ole tiennyt, millainen perustuslaki pitäisi hyväksyä. Mutta kun kysyttiin, hyväksyvätkö suomalaiset EU:n perustuslain, joka on omaamme ylempi, saatiin vastaus: suurin osa haluaa pitää oman perustuslakimme ensisijaisena. 

Jos suomalainen vastaa kysymykseen, vastaus riippuu kysymyksestä. 

Perustuslaki hyväksytään /ei hyväksytä 

Keväällä 2003 EU:n ja Suomen valtion rahoittama Eurooppalainen Suomi-yhdistys teetätti Taloustutkimuksella kyselyn «tulisiko Euroopan unionille säätää perustuslaki, jossa määriteltäisiin unionin, jäsenvaltioiden ja sen alueiden toimivalta». Suomalaisista vain 35 prosenttia vastasi myöntävästi. Kun samaan kysymykseen oli edellisenä vuonna vastannut myöntävästi 57 % suomalaisista, yhdistys oli pakotettu vetämään johtopäätöksen, jonka mukaan "EU:n perustuslain kannatus kääntynyt laskuun".

Perustuslaki hyväksytään 

Kesällä 2003 EU:n komissio puolestaan kysyi ns. eurobarometrissa, hyväksyvätkö suomalaiset EU:n perustuslain. Vastaajilla ei varmaankaan ollut silloin - eikä ole vieläkään - valistunutta käsitystä siitä, millainen perustuslaki EU:lle on tulossa. Siltä pohjalta 57 % suomalaisista ilmoitti hyväksyvänsä EU:n perustuslain ja 37 % oli sitä vastaan. Keväällä 2004 asiaa kysyttiin uudelleen uudessa eurobarometrissa. Helmikuussa näytti siltä, että perustuslain kannatus oli kääntynyt Suomessa nousuun: 68 % oli valmis hyväksymään ja vain 20 % ei. Muissa mielipidetutkimuksissa on mitattu paljon kielteisempää suhtautumista. Niin on ollut varsinkin silloin, kun ei ole kysytty vain perustuslaista vaan myös sen sisällöstä.

Perustuslakia ei hyväksytä 

Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto tilasi kesällä 2003 Suomen Gallupilta tutkimuksen. Sillä kertaa kysyttiin, pitäisikö Suomen estää perustuslaki, joka ei ole sisällön kannalta Suomen hyväksyttävissä. Vastaajista 78 % sanoi että kyllä pitäisi estää. Tällainen kansalaismielipide on kova pala Suomen hallitukselle, joka oli kirjannut eduskunnalle antamaansa selontekoon yli 60 kohtaa, joissa se halusi muutoksia konventin perustuslakiluonnokseen. Juuri yhtäkään Vanhasen hallitus ei saanut niistä läpi hallitusten välisessä konferenssissa (HVK). Suomelle on tulossa perustuslaki, joka on sisällön kannalta epäkelpo. Tässä kyselyssä muuten 55 % suomalaisista halusi asian kansanäänestykseen.

Sisältö ratkaisee 

Suomalaisille ja muidenkin maiden EU-kansalaisille lienee epäselvää, millainen perustuslaki EU:lle on tulossa. Pitäisi tietää, että se on omaamme ylempi, että sillä jaetaan valtaa uudelleen isojen maiden hyväksi ja että EU:n militarisoinnilla murennetaan Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus. Saadaksemme lisäselvyyttä siihen, kuvaako eurobarometriin kirjattu EU:n perustuslaille myötämielinen kanta todella suomalaisten kantaa sen sisältöön, lehtemme tilasi Suomen Gallupin mielipidetutkimuksesta kysymyksen:

"Hyväksyttekö Euroopan unionille perustuslain, joka on Suomen perustuslain yläpuolella?"

Vastaus helmikuun puolivälin jälkeen tehdyssä tutkimuksessa oli se, että 63 % suomalaisista ei hyväksy EU:n perustuslakia, joka on omaamme ylempi ja että 18 % sen hyväksyy siitä huolimatta että se on ensisijainen Suomen omaan perustuslakiin nähden. Kyselyn tulokset esitellään oheen liitetyssä taulukossa.