Ihmiskokeita GMO-kasveilla

Kasvien geenejä muuttelemalla ja niiden paikkoja vaihtelemalla luodaan uusia lajikkeita, joita ei ole luonnossa itsestään syntynyt eikä aikaisemmin ollut. 

Sellainen toiminta asettaa ihmisen itsensä luonnon luojan asemaan. Meille halutaan syöttää yhä enemmän geenimanipuloitua GMO-ruokaa. 

GMO-viljely lisääntyy 

Maapallon peltoalasta jo 5 % käytetään GMO-kasvien viljelyyn. Niitä viljeltiin kaupalliseen myyntiin 17 maassa. Eniten, kuinka ollakaan, niitä viljeltiin maapallon vilja-aitoissa USA:ssa, Argentiinassa, Kanadassa ja Brasiliassa. Yleisin on GMO-soija, ja sen lisäksi paljon GMO-lajikkeita on myös maissista, rypsistä ja rapsista. Monet lajikkeet kestävät luonnonkasveja paremmin tuhohyönteisiä ja tarvitaan vähemmän kasvinsuojeluaineita. Toisaalta monet uudet lajikkeet kestävät paremmin kasvinsuojeluaineita - joita voidaan vastaavasti käyttää entistä enemmän. 

EU:ssa sekava tilanne 

EU sallii kasvien geenimanipuloinnin, jos ne täyttävät tietyt ehdot eli ne voidaan osoittaa vaarattomiksi ihmisille ja luonnolle. Kansainvälisen kauppajärjestön (WTO) kiistoissa USA haluaa kääntää todistustaakan niin päin, että on osoitettava GMO-tuotteiden vaarallisuus ihmisille tai luonnolle. Joissakin EU-maissa on niin voimakas kansalaismielipide GMO-teollisuutta vastaan, että GMO-tuotteiden käyttö on kielletty kansallisella lainsäädännöllä.

Sen lisäksi niiden käytölle vaaditaan kaikissa EU-maissa pakkausmerkintä: tuote sisältää GMO-ainesosia. 

Suomi GMO-kehityksen vetureita 

Suomi on yksi liberaalisimpia GMO-maita Ruotsin, Hollannin ja Englannin kanssa. Tiukalla linjalla sen sijaan ovat Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg ja Tanska, jotka kieltävät GMO-tuotteiden myynnin. Myös GMO-maiden sisällä monet alueet ovat julistaneet itse itsensä muuntogeenittömiksi alueiksi. Milloinkahan Suomessa ensimmäinen maakunta lupaa kuluttajille GMO-vapaata ruuan alkutuotantoa? Jos asia on kiinni rehutehtaista, halpa GMO-soija valtaa Suomessa piakkoin rehumarkkinat. Ja sen perässä muu halparuoka. Kotimaiseen halparuokateollisuuteenkaan emme voi näissä asioissa luottaa. 

Europarlamentin kotitantereille Strasbourgin seudun viinimaille on istutettu ensimmäiset geenimanipuloidut viiniköynnökset. Vastustajien mukaan Australian koetulokset todistavat, että geenimanipuloidun viinin maku heikkenee!