Katso demari loikkaa!

Europarlamentin GUE/NGL-vasemmistoryhmä on konfederaalinen. Se tarkoittaa, että jokainen kansallinen puolueryhmä ja sen jäsen saa säilyttää oman identiteettinsä. Ei ole pakkoja eikä ryhmäkuria. On mielipiteen vapaus.

Äänestäjiä ei pidä pettää 

Pohjoismaisten vasemmistopuolueiden edustajat ovat perustaneet GUE-ryhmän sisälle oman vihreän vasemmiston (NGL) ja käyttäytyvät ikään kuin olisivat samaa puoluetta. Se on lisännyt pohjoisen painoarvoa eteläisessä ryhmässä.

Viime vuoden lopussa ryhmään vaihtoi demareista tanskalainen Freddy Blak.

Muissa EU-maissa on Suomesta poikkeava vaalijärjestelmä. Muualla on pääasiassa listavaaleja. Niissä puolueet asettavat ehdokkaat listalle siihen järjestykseen, jossa heidät valitaan, ja äänestäjät voivat äänestää vain puolueiden listoja.

Lipponen on ilmaissut halunsa ottaa Suomessakin käyttöön listavaali ja riistää äänestäjiltämme oikeus valita itse edustajansa.

Tanskassa on sekajärjestelmä: äänestetään pääsääntöisesti listoja, mutta voi myös antaa henkilökohtaisia ääniä, joilla muutetaan ehdokkaiden järjestystä listoilla.

Viime eurovaalissa Freddy Blak, joka on ollut yli 30 vuotta puolueen jäsen, oli demareiden listalla neljäntenä. Siltä sijalta hän ei olisi tullut valituksi europarlamenttiin, mutta äänestäjät hoitivat homman: hän nousi henkilökohtaisilla äänillään listalla toiseksi ja valittiin mepiksi.

Freddyn 45 000 asukkaan kotikaupungissa Naestvedissa demarit tarvitsivat hänen kansansuosiotaan kaupunginvaltuuston vaalissa. Demareiden piti saada kaikki mahdolliset äänet, jotta puolueella säilyi kaupunginjohtajan paikka. Freddy Blak suostuteltiin asettumaan ehdolle, ja hänen ansiostaan puolue sai valtuustoon yksinkertaisen enemmistön.

Se, että kansanedustaja asettuu ehdokkaaksi kunnanvaltuuston vaalissa, on kielletty Tanskan demaripuolueen säännöissä. Freddylle kuitenkin sanottiin vaalien alla, ettei tästä aiheudu ongelmaa.

Heti, kun demarit olivat saaneet säilytetyksi kaupunginjohtajan viran, alkoivat kuitenkin vaikeudet. Unohdettiin, että Freddy oli toiminut kunnallisvaalissa kuin puolueen soturi, ja hänet pantiin (ne, jotka hän oli ohittanut listavaalissa, panivat?) valitsemaan kahden tehtävän välillä. Oli valittava joko Euroopan parlamentin tai kaupunginvaltuuston jäsenyys.

Freddy ei halunnut pettää äänestäjiään, vaan valitsi molemmat. Sitä varten hänen piti siirtyä europarlamentissa GUE-ryhmään, jossa hänellä on täysi toimintavapaus demarina.

Tehtävien uusjako 

Parlamenttikauden puolivälissä tammikuun alussa kaikki europarlamentin paikat jaettiin uudelleen.

Kun englantilainen demari Richard Balfe asettui - vastoin demariryhmän kantaa - ehdolle kvestorin toimeen (joka on eräänlainen kansliatoimikunnan jäsenyys ja jota Balfe oli hoitanut menestyksellisesti edellisestä kaudesta lähtien), hänetkin savustettiin eroamaan europarlamentin demariryhmästä. Salaisessa vaalissa hänet valittiin yhdeksi viidestä kvestorista puolueisiin kuulumattomana ehdokkaana.

Ryhmäkuri puri demareita omaan nilkkaan. Parlamentin henkilöresursseja nimittäin jaetaan ryhmille niin, että tietyt etuudet myönnetään kutakin kolmeakymmentä (30) parlamentin jäsentä kohden.

Näiden kahden erottamisen jälkeen demareiden paikkaluku aleni 181:stä 179:ään. Näin demarit kärsivät suuria taloudellisia menetyksiä, kun heidän edustuksensa aleni alle 30:llä jaollisen luvun (180).

Usko tiukkaan ryhmäkuriin tuli demareille kalliiksi tilanteessa, jossa kumpikaan ”loikkareista” ei vaihtanut ryhmää ideologisista syistä.