Echelon, elektronista vakoilua.

4.9.2001

Euroopan parlamentti hyväksyi syyskuun alussa väliaikaisen valiokuntansa mietinnön Echelon-sieppausjärjestelmästä.

Virallisesti on väitetty, ettei kyseistä maailmanlaajuista elektronisen vakoilun järjestelmää ole olemassa; että meitä ei salakuunnella.

Valiokunta on kuitenkin päätynyt uskomaan, että kaikkea teleliikennettämme vakoilee USA:n salainen palvelu National Security Agency (NSA). Se ei saa kuunnella salaa oman maansa kansalaisia, vaan heitä kuuntelee liittovaltiopoliisi FBI.

Euroopan parlamentti toteaa, että viestinnän sieppaaminen on tiedustelupalvelujen yleisesti käyttämä vakoilukeino. Maailman mitassa merkittävin toimija on NSA, jolla on kuunteluasemia myös Englannissa ja Saksassa. Sen lisäksi ranskalaisilla on oma järjestelmä, joka toimii läheisessä yhteistyössä NSA:n ja saksalaisten kanssa.

Europarlamentti vaatii EU:n jäsenmaita asettamaan maaperällään toimivien kuunteluasemien käytön ehdoksi sen, että USA sitoutuu noudattamaan Euroopan ihmisoikeussopimusta ja erityisesti sen yksityisyyttä suojaavaa artiklaa 8.

Kun kyseessä on vakoilu, se on valtioiden yksinomaisessa toimivallassa, eikä Euroopan parlamentilla - tai EU:lla - ole asiassa toimivaltaa. Siksi on hurskastelua esittää vaatimus vakoilu- ja vastavakoiluelinten laillisista toimintamenetelmistä: "Jäsenvaltioiden tiedustelupalveluja kehotetaan ottamaan tietoja vastaan toisilta tiedustelupalveluilta vain, jos voidaan todeta oman kansallisen lainsäädännön määrittämät edellytykset, koska jäsenvaltiot eivät voi vapauttaa itseään Euroopan ihmisoikeussopimuksesta aiheutuvista velvoitteista käyttämällä muita tiedustelupalveluja." NSA tarjoaa näitä tietoja Englannille ja Saksalle Echelonin kautta, eikä niiden tarvitse harjoittaa - kallista - elektronista vakoilua itse.

Amerikkalaiset valikoivat itse sen, mitä antavat. Eiväthän he esimerkiksi ole palauttaneet saksalaisille vieläkään sitä heille yksinoikeudella myytyä STASI:in arkiston koodiluetteloa, josta selviää DDR:n puolesta vakoilleiden ulkomaanagenttien nimet. USA paljastaa liittolaisilleen vanhoja vakoilijoita valikoiden, ja on selvää, että osa DDR:n vakoilijoista on tänään CIA:n palkkalistoilla.

Europarlamentti esittää selkeän vaatimuksen kunkin maan salaisen poliisin kansallisesta valvonnasta: "On Euroopan kansalaisten pääetujen mukaista, että kansallisilla parlamenteilla on virallisesti organisoitu erityinen valvontavaliokunta, joka valvoo tiedustelupalvelujen toimintaa. Sielläkin, missä valvontaelimiä on, niillä on suuri houkutus huolehtia enemmän kotimaantiedustelupalvelujen kuin ulkomaantiedustelupalvelujen toiminnasta, koska yleensä vain ensin mainitut koskevat omia kansalaisia."

Tätä valvontaa, jota varten Suomen eduskunnan pitäisi perustaa suojelupoliisin valvontalein, korostaa myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Europarlamentin kanta on yksiselitteinen: "Tuntuu arveluttavalta, ettei kaikissa jäsenvaltioissa ole omia parlamentaarisia tiedustelupalvelujen valvontaelimiä."

Siksi "jäsenvaltioita pyydetään varmistamaan, että parlamentti ja oikeusviranomaiset valvovat tiedustelupalvelujen toimintaa asianmukaisesti. Ellei kansallisilla parlamenteilla ole vielä omaa tiedustelupalveluja valvovaa parlamentaarista valvontaelintä, niihin vedotaan, jotta ne perustaisivat sellaisen."

Europarlamentti ei kuitenkaan aseta kyseenalaiseksi vakoilua, ainoastaan laittoman vakoilun. Se myös haluaa yhteisöllistää salaisten palvelujen toimintaa, ja silloin tulossa olisi eurosupo!

Parlamentti kehottaa jäsenvaltioita ottamaan käyttöön järjestelmän, jolla huolehditaan kunkin itsenäisen eurooppalaisen tiedustelukapasiteetin sekä muun, niihin liittyvän ja Euroopan tasolla toteutettavan tiedustelutoiminnan demokraattisesta valvonnasta. Eurosupoa valvoisi europarlamentti: "Euroopan parlamentin on oltava merkittävässä asemassa tämän valvontajärjestelmän yhteydessä."

"Jäsenvaltioita pyydetään yhdistämään sieppausjärjestelmänsä, jotta YUTP:n tehokkuus tiedustelupalvelutoiminnan sekä terrorismin, ydinaseiden leviämisen ja kansainvälisen huumekaupan torjumisen aloilla kasvaisi samalla kun kansalaisten yksityisyyden suojaa ja yritysviestinnän luottamuksellisuutta kunnioitetaan Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission harjoittaman valvonnan alaisuudessa."

Yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyen "tarvittavan tiedustelukapasiteetin kehittäminen aloitettiin jo WEU:n ja pysyvän turvallisuuspoliittisen komitean yhteydessä. EU:ssa toimivien tiedustelupalvelujen yhteistyö on välttämätöntä, koska ensinnäkin yhteinen turvallisuuspolitiikka, johon ei sisällytettäisi tiedustelupalveluja, olisi järjenvastaista, ja toiseksi yhteistyöllä saavutettaisiin monia ammatillisia, taloudellisia ja poliittisia etuja." Näin näytetään vihreää valoa EU:n yhteisölliselle sotilaalliselle vakoilulle.

Valiokunnan mietinnössä on hyviä ja tarpeellisia vaatimuksia: "Kaikkia jäsenvaltioita kehotetaan painokkaasti tarkastamaan oman tiedustelupalveluja koskevan lainsäädäntönsä yhteensopivuus perusoikeuksien kanssa, sellaisina kuin ne on vahvistettu Euroopan ihmisoikeusyleissopimuksessa sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä, sekä antamaan tarvittaessa vastaavia säädöksiä. Jäsenvaltioita pyydetään varmistamaan kaikille Euroopan kansalaisille samanlainen lakisääteinen yksityisyyden ja kirjesalaisuuden suoja. Jos tiedustelupalvelujen valvontavaltuuksia koskevat lait ovat syrjiviä, ne on lakkautettava."

Kokonaisuutena arvioituna saksalaisen sosialidemokraatin Gerhard Schmidin mietintö lieventää ja pimittää niitä tietoja, joita saa lukea mistä tahansa asiaa käsittelevästä kirjallisuudesta. Sitä voidaan pitää USA-ystävällisenä, Englantia suosivana, Ranskasta vaikenevana ja Saksan roolia vähättelevänä. Siksi pohjoismaiset vasemmistomepit äänestivät mietinnön hyväksymistä vastaan: kansalaisten yksityisyyden suojaa siinä ei vaadita eikä luvata tulevaisuudessakaan.

Parlamentin mietintö Echelonista löytyy web-osoitteesta: www.europarl.eu.int/tempcom/echelon/pdf/rapport_echelon_fi.pdf
sekä tästä 
linkistä.
- Huom! Lukemiseen tarvitset Adoben Acrobat Reader -ohjelman, joka on vapaasti imuroitavissa Adoben sivulta http://www.adobe.com/