Tiedote 8.8.2001

Historiallisen matala maailmanmarkkinahinta heikentää laatua

Alhainen kahvinhinta johtanut ruokapulaan ja köyhyyteen

Arabica-kahvin maailmanmarkkinahinta on laskenut 50 US senttiin paunalta (syyskuun futuuri 7.8. 50,40). Pääosin Afrikassa ja Aasiassa viljeltävän robusta-kahvin hinnat ovat myös olleet alhaisimmalla tasolla 30 vuoteen. Alhaiset hinnat merkitsevät monille pienviljelijöille sitä, että korvaus ei enää kata tuotantokustannuksia eikä kahvia kannata poimia lainkaan. Työttömyys on kasvanut rajusti kahvintuotantoalueilla. Monet kahvinsa elantonsa saanet perheet Latinalaisessa Amerikassa ovat joutuneet rahan ja ruuan puutteen takia jättämään kotinsa.

Kahvin laatu kärsii matalista hinnoista; viljelijöillä ei ole aina mahdollisuutta poimia satoa talteen tai palkata tarpeeksi työvoimaa tiloille, koska ihmiset joutuvat lähtemään ruuan perässä muihin töihin. Vain kohtuullinen korvaus viljelijöille takaa hyvälaatuista kahvia ja kestävän tuotannon jatkumisen kehitysmaissa.

Alhaisten maailmanmarkkinahintojen vallitessa Reilun kaupan järjestelmän merkitys korostuu entisestään. Järjestelmä takaa tuottajayhteisöille korvauksen, joka aina kattaa tuotantokustannukset ja mahdollistaa ruuan ostamisen perheelle ja lasten laittamisen kouluun. Reilun kaupan merkkijärjestelmän takaama korvaus on Reilun kaupan kahville 126 US senttiä / pauna, luomukahville takuuhinta on 141 US senttiä. Se on lähes kolminkertainen korvaus verrattuna maailmanmarkkinahintaan. Reilun kaupan kahvia myydään kaikkien kaupparyhmien liikkeissä.

- Kun kahvista maksetaan kunnon korvaus, kuten Reilun kaupan järjestelmässä, taataan kahvin korkea laatu. Oikeudenmukainen korvaus takaa myös ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin kehitysmaissa, sanoo toiminnanjohtaja Lasse Kosonen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä.

Esimerkiksi Nicaraguassa kahvinkasvattajat ovat ottaneet lainoja rahoittaakseen kahviviljelmien uudistamista ja muuta tuotantoa. Alhaisten hintojen vuoksi viljelijät eivät pysty maksamaan lainojaan takaisin.

Kansainvälisen Solidaarisuussäätiön Nicaraguan kenttätyöntekijä Jukka Pakkala kertoo, että kahvintuottajat eivät saa pankeilta uusia lainoja ja rästiin jääneitä maksuja peritään niin pontevasti, että kahvitilat huutokaupataan, mikäli omistaja ei kykene maksamaan velkojaan. Nicaraguan tärkeimmillä kahvinviljelyalueella Matagalpan ja Jinotegan seudulla tilanne on kärjistynyt niin, että monet kahviviljelmät ovat keskeyttäneet tuotantonsa ja irtisanoneet lähes kaikki työntekijänsä. Kahvilla on suuri merkitys alueiden työllisyydessä. Tänä vuonna kahvin korjuussa käytettiin vähemmän työvoimaa kuin ennen ja kahviviljelmien hoitotyöt ovat melkein kokonaan pysähdyksissä. Monta sataa ihmistä on jo lähtenyt kodeistaan ja asettunut Matagalpan keskuspuistoon elämään almujen ja ruoka-avun varassa.

Matagalpan ja Jinotegan alueen kriisin odotetaan leviävän myös Boacon ja Carazon alueelle sekä Nicaraguan pohjoisosien kahvinviljelyalueille. Kriisi koskettaa kaiken kaikkiaan kymmeniä tuhansia perheitä. Maanlaajuista tarkkaa tilastoa kahvipelloilta työttömäksi jääneiden määrästä ei ole vielä kenelläkään. Tärkeimmän kahvintuotanto alueen Matagalpan Kahvintuottajien liiton puheenjohtaja Joaqúin Solórzano arvioi jo kuukausi sitten, että noin 80 000 kahvintuotannosta elantonsa saavaa jää työttömäksi ainoastaan Matagalpan seudulla. Costa Rican poliisi on asettanut erityisvartioinnin maan rajoille, jotta kymmenet tuhannet nicaragualaiset eivät rynnistäisi rajan yli naapurimaahan.

Lisätiedot
Reilun kaupan edistämisyhdistys
Tiedottaja Tuulia Syvänen puhelin (09) 72686630 / (040) 5256954
Toiminnanjohtaja Lasse Kosonen puhelin (09) 72686650 / (040) 5583577


Alkuun  Ajankohtaista  Yhdistys  Lehdistö  Tuotteet  Lisätietoa  Kuvia  Linkkejä  Palaute