REILUN NORSUN RESEPTIT










                                           JUOMIA


Marokkolainen minttutee

- 1 l  vettä
- 2 rkl Reilun kaupan vihreää teetä (esim. Simon Leveltin Green Tea)
- kourallinen tuoreita tai puolikas kourallinen kuivattuja piparmintunlehtiä
- Reilun kaupan raakaruokosokeria

Kiehauta vesi ja kaada sitä hieman teekannussa olevan teen päälle.
Kastele tee heiluttamalla kannua ja kaada vesi pois.
Kaada loput vedestä kannuun, lisää minttu ja raakaruokosokeri ja anna juoman hautua kuutisen minuuttia.
Tarjoa pienistä teelaseista.


Virkistävä kylmä sitruunamelissatee

- 1 l  kylmää vettä
- 2 rkl kuivattuja tai 4 rkl tuoreita sitruunamelissanlehtiä
- sitruunamehua
- Reilun kaupan hunajaa
- jääpaloja

Mittaa sitruunamelissa kylmällä vedellä täytettyyn kannuun ja anna liota kylmässä yön yli. Siivilöi juoma aamulla ja mausta se sitruunalla sekä hunajalla. Lisää jääpalat.


Maitokahvi

- Puolet vahvaa Reilun kaupan kahvia (esim. Robert's Coffee: Espresso)
- Puolet lämmitettyä maitoa.

Valmista vahvaa kahvia espressokeittimellä tai suodattamalla 2 mitallista kahvia/ kuppi.  Lämmitä maito kiehumispisteeseen ja kaada suureen kuppiin kahvin kanssa.


Jääkahvi

- Puolet vahvaa Reilun kaupan kahvia jääkuutioina (esim. Robert's Coffee:
  Espresso tai Simon Levelt: Cafe Beneficio Arabica)
- Puolet vahvaa kuumaa kahvia
- Reilun kaupan raakaruokosokeria

Makeuta kuuma kahvi raakaruokosokerilla. Laita jääkuutiot korkean lasin pohjalle ja kaada päälle kuuma kahvi. Mausta haluttaessa rommilla tai konjakilla.


Suklaakahvi
 
- Puolet maitoa
- Puolet vahvaa Reilun kaupan kahvia (esim. Simon Levelt: Cafe Benefisio
  Arabica tai Robert's Coffee: Espresso)
- Reilun kaupan tummaa suklaata 3-5 palaa kupillista kohden

Sulata suklaapalat kuumennetun maidon joukkoon. Yhdistä maito ja kahvi.
Voit myös maustaa suklaakahvin mielesi mukaan esimerkiksi ripauksella muskottia ja kanelia.


Kahvikaakao

- Puolet Reilun kaupan kahvia (esim. Pirkka-luomukahvi tai Meira: Café Original)
- Puolet maitokaakaota
- Reilun kaupan raakaruokosokeria
- Kanelia, kardemummaa (kanelia saatavana maailmankaupoista)

Yhdistä kahvi ja maitokaakao. Mausta juoma raakaruokosokerilla , kanelilla ja kardemummalla.


Kardemummakahvi ( 4 annosta )

- 4 kahvikupillista vettä
- 4 kahvimitallista Reilun kaupan kahvia (esim. Robert's Coffee: Viipurin
  sekoitus)
- 2tl   jauhettua kardemummaa

Mittaa kahvijauhe suodattimeen ja kardemumma jauheen pintaan.  Valuta kahvi ja nauti.


Café Frappe ( 1 annos )

- 1,5 dl  valmista Reilun kaupan kahvia (esim. Meira: Café Original)
- 2 rkl  kermaa
- 1,5 rkl Reilun kaupan raakaruokosokeria

Sekoita kahvi ja kerma. Makeuta juoma raakaruokosokerilla ja pane pakastimeen jäätymään hileiseksi. Sekoita ja tarjoa juoma lasista.


Näin valmistat hyvää kaakaota:

Sekoita kaksi teelusikallista kaakaojauhetta ja sekoita se neljään teelusikallista kylmään vettä. Vispaa seos kupilliseen kuumaa maitoa. Kuumenna varovasti kahden minuutin ajan ja vispaa uudestaan, jotta saat herkullista vaahtoa. Makeuta sokerilla tai hunajalla.


Suklaakaakao ( 3 annosta )

- 50 g   Reilun kaupan tummaa suklaata raastettuna
- 6 dl   kuumaa maitoa

Sekoita suklaaraaste kuumaan maitoon. Sekoita hyvin ja hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti. Vispaa seosta vielä muutaman minuutin ajan, kaada kuppeihin ja nauti.


Maustekaakao ( 3 annosta )

- 100 g Reilun kaupan tummaa suklaata raastettuna
- 6  dl   kuumaa maitoa
- ¼ tl    jauhettua mausteneilikkaa
- ½ tl  jauhettua kanelia tai raastettua appelsiinin kuorta

Sekoita suklaaraaste kuumaan maitoon ja lisää valitsemasi mausteet. Kuumenna kiehumispisteeseen. Vispaa seosta neljän minuutin ajan.
Kaada juoma kauniisiin kaakaokuppeihin.


Mausteinen konjakkikaakao

- 6dl   kuumaa maitoa
- 70 g  Reilun kaupan tummaa suklaata
- ½ tl  rouhittua appelsiininkuorta
- konjakkia

Sulata suklaaraaste kuumaan maitoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehumispisteeseen ja vispaa voimakkaasti parin minuutin ajan. Lisää ½ tl raastettua appelsiininkuorta ja sekoita hyvin. Mausta kaakao vielä tilkalla konjakkia ja kaada kauniisiin kaakaokuppeihin.


Banaanipunssi

- 4  Reilun kaupan banaania
- 2 dl  vettä
- 2 dl  maitoa, soija- tai riisimaitoa
- hiukan juuri rouhittua muskottipähkinää
- ½ tl  vaniljajauhetta
- Reilun kaupan hunajaa maun mukaan

Kuori banaanit ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää muut aineet. Jäähdytä ja tarjoile.


Banaanipirtelö

- 2 dl  vettä tai soijamaitoa
- 1 iso  jäinen Reilun kaupan banaani
- 1-2 tl  tahinia (seesamtahnaa)
- 1/2 tl  luonnonvaniljaa
- (1/2dl jäisiä mansikoita)

Laita banaani kuorittuna pakastimeen noin vuorokaudeksi. Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa (myös sauvasekoitin käy) ja nautiskele.


Seesammaito (2 annosta)

-
1,2 dl  kuorittuja seesaminsiemeniä
- 2-3 tl  Reilun kaupan ruokosokeria
- 1 Reilun kaupan banaani (kypsä)
- 4,8 dl  vettä
- 1 rkl  sitruunamehua

Mittaa aineet tehosekoittimeen ja jauha kunnes seos on hienoa. Juo sellaisenaan tai siivilöi ennen tarjoamista


Sininen linnunmaito
 
- 1dl  maitoa
- 1dl  vadelmia
- 1dl  mustikoita
- 1-2     Reilun kaupan banaani
- 2    jääpalaa

Viipaloi banaani ja yhdistä se marjojen, jääpalojen ja maidon kanssa. Sekoita juoma tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Kaada suuriin kauniisiin laseihin ja tarjoa.


Kela Lassi (banaanijuoma)

- 2  kypsää Reilun kaupan banaania, paloiteltuna
- 2 rkl  sitruunamehua
- 1,2 dl  vaaleaa viinirypälemehua
- 3 rkl  Reilun kaupan hunajaa tai vaahterasiirappia
- 2,4 dl  jogurttia tai piimää
- 6-8  jääkuutiota, murskattuna
- 0,25 tl jauhettua kardemummaa
- ripaus jauhettua muskottia
- raastettua sitruunankuorta koristeeksi

Sekoita tehosekoittimessa kaikki paitsi murskattu jää ja koristeeksi tarkoitettu sitruunankuori.


Banaani-smoothie (yksi lasillinen)

- 1  Reilun kaupan banaani
- 1 tl kanelia
- 2 rkl  vaahterasiirappia
- 1 dl  appelsiini- / omenamehua

Pyöräytä sileäksi tehosekoittimessa. Kaada lasiin ja täytä halutessasi  siiderillä tai sitruunalimonadilla.


Herätys aamu-unisille

- 3 dl  maitoa
- 2 dl  Bulgarian jogurttia
- 1  suuri appelsiini
- 1  suuri Reilun kaupan banaani
- 1  mango
- 2  jääpalaa

Kuori ja viipaloi hedelmät. Yhdistä maito, jogurtti, hedelmät ja jääpalat ja sekoita juoma tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Tarjoile heti korkeista laseista.


Hunajasima

- 5 l   vettä
- 2   sitruunaa
- 300g    Reilun kaupan hunajaa
- Pieni nokare hiivaa

Pese sitruunat lämpimällä vedellä. Lisää kiehuvaan veteen sitruunankuoret ja viipaloitu hedelmäliha. Jäähdytä, lisää hunaja ja hiiva. Anna juoman käydä huoneen lämmössä yön yli. Pullota ja pane 1 tl Reilun kaupan raakaruokosokeria kuhunkin pulloon ja vie pullot kylmään. Sima on valmista 3-4 vrk:n kuluttua.


Raikas sauna- ja retkijuoma

- 1 dl  Reilun kaupan hunajaa
- ½ dl  sitruunamehua
- 1 litra  vettä

Sulata hunaja pieneen määrään lämmintä vettä. Kaada loppu vesi sekaan ja mausta sitruunamehulla. Tarjoile kylmänä.


Kahvibooli ( 8-10 annosta )
 
- 6 dl  kylmää vahvaa Reilun kaupan kahvijuomaa
  (esim. Robert's Coffee: Espresso tai Africafe: pikakahvi)
- 1 dl   Reilun kaupan raakaruokosokeria
- 1 l   kolajuomaa
- 1 dl  rommia (maun mukaan tummaa tai vaaleata)
- 5 dl   jäitä

Valmista kahvijuoma ja anna jäähtyä. Makeuta raakaruokosokerilla. 
Sekoita juuri ennen tarjoilua kahvin joukkoon kolajuoma, rommi ja jäät.
Koristele juoma appelsiiniviipaleilla



                                            SALAATTEJA


Porkkana-banaanisalaatti

- 4  porkkanaa
  pala Reilun kaupan banaania
- 2 rkl  kermaa
- 1-2 rkl  sitruunamehua
- rouhittuja pähkinöitä

Porkkanat raastetaan. Banaani hienonnetaan ja sekoitetaan kastikkeeksi kerman ja sitruunamehun kanssa. Yhdistetään raasteeseen.


Pohjoisafrikkalainen salaatti

- 2  Reilun kaupan banaania viipaleina
- 175 g  kokojyväriisiä keitettynä
- 1  pieni kurkku viipaleina
- 2 rkl  kivettömiä rusinoita
- 1 rkl  manteleita rouhittuna

Kastike
- 4 rkl  öljyä
- 4 tl  sitruunamehua
- 1 rkl  raastettua sitruunan kuorta
- 1 tl  suolaa
- korianteria
- iso hyppysellinen cayennepippuria
- iso hyppysellinen currya
- 1 tl juoksevaa hunajaa

Salaattiaineet sekoitetaan ja hyvin maustettu kastike kaadetaan joukkoon. Annetaan maustua kylmässä puolisen tuntia ennen tarjoilua.


Kaalia banaanikastikkeessa

- 8-10 dl  hienoja kaalisuikaleita

Kastike
- 2 survottua Reilun kaupan banaania
- 2 rkl  sitruunamehua
- 3 rkl  öljyä
- 1 dl  A-piimää tai kermaviiliä

Kastike sekoitetaan ja yhdistetään kaaliin. Salaatin voi koristella persiljalla, paprikajauheella ja sitruunanlohkoilla.


Hedelmä-tofusalaatti

- 2-3  kypsää Reilun kaupan banaania
- 200g  tuoretta tai säilöttyä ananasta
- 100g  tofua
- salaatinlehtiä

Kastike
- Yhden limen mehu
- Puolikkaan appelsiinin mehu
- 2 rkl  öljyä

Koristeeksi
- n. ½-1 dl paahdettua maapähkinää
- tuoretta korianteria

Pilko ananas, tofu ja banaani kuutioiksi. Sekoita kastikeaineet. Laite hedelmät ja tofut salaatinlehdille, kaada kastiketta päälle. Koristele pähkinöillä ja korianterilla.


Banaani-hapankaali

- 250g  valmista hapankaalia
- 1 Reilun kaupan banaani
- 50g  pekonia tai prosciutto-kinkkua

Paista kinkku tai pekoni kevyesti pannulla. Lisää pannulle hapankaali ja viipaloitu banaani. Lämmitä ja anna hautua hetken.


Eksoottinen broilerisalaatti

- 2 dl  pitkäriisiä
- 5 dl  vettä keittämiseen
- 1 tl  suolaa
- n. 400g hunajamarinoituja broilerin fileepihvejä
- ½ tlk  persikanpuolikkaita
- 150 g  tummia viinirypäleitä
- 1  vihreä paprika
- 1  iso Reilun kaupan banaani
- 1 rkl  sitruunamehua

Kastike
- 2 dl luonnonjogurttia
- 1 dl  kevytmajoneesia
- ½ dl  mangochutneyta
- ½ dl  kookoshiutaleita
- 1 ½ tl  currya

Lisäksi
- 1  ruukkusalaatti

Koristeeksi
- ½ tlk  persikanpuolikkaita
- 50 g  tummia viinirypäleitä
- ¼ dl  kookoshiutaleita

Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta niistä ylimääräinen vesi pois. Jäähdytä. Kypsennä broilerin fileepihvit öljytilkassa pannulla tai uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä ja kuutioi ne. Kuutioi myös valutetut persikat. Huuhdo, halkaise ja poista siemenet viinirypäleistä. Huuhdo ja kuutioi paprika. Viipaloi banaani ja kostuta viipaleet sitruunalla tummumisen estämiseksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kastike riisin joukkoon. Lisää broilerikuutiot, persikat, viinirypäleet, paprikakuutiot ja banaaniviipaleet. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään tunnin verran. Levitä huuhdotut salaatinlehdet laakealle vadille ja kaada riisisalaatti salaatinlehtien päälle. Koristele persikkaviipaleilla, viinirypäleillä ja kookoshiutaleilla.



                                            PÄÄRUOKIA


Banaaniriisi

- ½ dl  öljyä
- 1  Reilun kaupan banaani
- 1  sipuli
- 1 dl  ruskeata riisiä
- 3 dl  vettä
- ½  sitruunan mehu
- rosmariinia
- timjamia
- yrttisuolaa
- valkosipulia

Banaani ja sipuli pilkotaan. Riisiä haudutetaan öljyssä kymmenisen minuuttia, sipulit ja banaani lisätään. Kuumennetaan hetki, vesi lisätään. Keitetään, kunnes riisi on kypsää. Valkosipuli ja sitruunamehu lisätään. Seos kiehautetaan ja maustetaan.


Kela-raita (banaaniraita)

- 500 g  kermaviiliä + jogurttia
- 0,75 tl  suolaa
- 2 rkl  tuoreita mintunlehtiä, silppuna
- 2 rkl  kookoshiutaleita
- 3,75 dl  ohuesti viipaloituja, kypsiä Reilun kaupan banaaneja
- 2 rkl  oliivi- tai avokadoöljyä
- 1 tl  mustia sinapinsiemeniä
- 1-2  tuoretta chiliä, ohuina tikkuina
- 0,5 tl  garam-masala


Alupatra
 
Täyte:
- 4  perunaa
- 2 rkl  kookosta
- 2 tl  sesaminsiemeniä
- 2 tl  Reilun kaupan ruokosokeria
- 2 tl  tuoretta inkivääriä
- 2  tuoretta chiliä, silputtuna
- 1 rkl  tuoretta korianteria, silputtuna
- 2 tl  garam-masalaa
- 1 tl  suolaa
- 2 rkl  sitruunamehua
 
Taikina:
- 5 dl  jauhoja
- 0,5 tl  kurkumaa
- 0,75 tl  cayennepippuria
- 0,5 tl  suolaa
- 2 tl  gheetä (puhdistettua voita) tai voita
 -n. 1 dl  lämmintä vettä
- gheetä tai öljyä syväpaistamiseen
 
Täyte:
Keitä perunat, kuori ja survo ne haarukalla.  Lisää seuraavat 9 ruoka-ainetta.
 
Taikina:
Sekoita kuivat aineet. Hiero ghee tai sulatettu voi jauhoihin, kunnes se muistuttaa murotaikinaa. Lisää vesi hitaasti sekoittaen kädellä. Vaivaa taikinaa pöydällä, kunnes siitä tulee tasainen pallo, pehmeä ja kimmoisa. Jos se on liian kosteaa, lisää jauhoja varovasti. 
 
Levitä työpöydälle jauhoja kevyesti. Kauli taikinasta iso neliö, joka on n. 3 mm paksuinen.  Levitä perunatäyte tasaisesti taikinalevylle. Kääri se tiiviille rullalle (kuten korvapuustitaikina).  Leikkaa terävällä veitsellä n. 1 cm kokoisia siivuja. Taputa niitä yksitellen käsien välissä, jotta niistä tulee kauniin muotoisia. Aseta siivut pellille.
 
Kuumenna ghee tai öljy wokissa. Lämpötila on oikea silloin, kun pieni pala taikinaa nousee heti pudottuaan pintaan poreillen. Upota gheehin useita siivuja kerralla ja paista niitä reikäkauhalla painellen n. 2-4 min. kummaltakin puolelta.
 
Tästä määrästä tulee n. 20-30 alupatraa.
 

Laddu
 
- 350 g  voita
- 1 l (400 g) kikhernejauhoja
- 2 rkl  kookosta
- 2 rkl  pähkinärouhetta, hassel- tai saksanpähkinä
- 0,5 tl  kardemummaa tai 1 tl kanelia
- 1  appelsiininkuori
- 5 dl  pölysokeria
 
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kikhernejauho. Paista koko ajan sekoittaen puulastalla, n. 15 min, kunnes jauhosta lähtee kevyt pähkinämäinen aromi. Lisää kookos, pähkinärouhe ja kardemumma. Paista 2 min. lisää koko ajan sekoittaen. Ota pois levyltä ja lisää appelsiininkuori ja pölysokeri. Sekoita hyvin, että seoksesta tulee tasaista. Anna jäähtyä muutama minuutti. 
 
Kun seos on jäähtynyt niin paljon, että sitä voi käsitellä, ota siitä pieniä nokareita ja pyöritä palloja. Vaihtoehtoisesti voit taputella seoksesta matalan "kakun" ja leikata siitä "timantteja" tai neliöitä.


Hunajamarinoitua broileria

- 4 kpl  broilerin paistileikettä, rintapaloja tms

Marinadi:
- 1 dl  Reilun kaupan hunajaa
- 1  sitruunan mehu
- 1/2 tl  sitruunapippuria
- 1 tl  suolaa
- 1 tl  paprikaa
- (2 rkl ketsuppia)

Sekoita marinadi. Voitele sillä lihat ja laita jääkaappiin: Anna maustua seuraavaan päivään. Kypsennä lihat uunivuoassa 30 minuuttia 200 asteessa. Tarjoa lisänä öljyssä miedosti paistettuja, paloiteltuja herkkusieniä, Reilun kaupan banaaneja, kesäkurpitsaa, paprikaa ja tomaattia.   


Päärynä-hunajalevite

- 1 pussi  kuivattuja päärynöitä
- 200g  Reilun kaupan hunajaa
- ½  sitruunan mehu ja raastettu kuori

Liota päärynöitä vedessä yön yli, siivilöi ja soseuta tehosekoittimessa.
Lisää hunaja ja sekoita erittäin hyvin. Lisää sitruunamehu ja hieman sitruunan kuorta.
Purkita tiiviiseen lasipurkkiin, säilytä jääkaapissa ja käytä parin viikon aikana.



                                            JÄLKIRUOKIA


Uunibanaanit

- 4  Reilun kaupan banaania
- 1 rkl  voita tai margariinia
- 1-2 rkl  Reilun kaupan hunajaa
- 1 dl  mieluiten itse puristettua appelsiinimehua
- ½ tl  maustepippuria

Kuori banaanit ja viipaloi ne pituussuunnassa. Voitele uunivuoka ja lado banaanit siihen. Sekoita hunaja, mehu ja maustepippuri ja kaada banaanien päälle. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia. Tarjoile jäätelön tai soijavanukkaan kanssa.


Banaanitempura (Friteeratut banaanit)

- 3-4  Reilun kaupan banaania

Tempurataikina:
- 1 dl vettä
- 1 dl vehnäjauhoja

Sekoita tempurataikina ja pilko banaanit noin kolmeen osaan. Kasta banaanit taikinaan ja uppopaista kullankeltaisiksi kuumassa öljyssä. Tarjoile siirapin tai omenamehutiivisteen kera. Soijavanukas tai jäätelö vielä kruunaa banaanit.


Banaani-mustikkavaahto

- 1  Reilun kaupan banaani
- 1-2 dl  mustikoita (tai muita marjoja)

Laita tehosekoittimeen ja vaahdota.


Avokado-banaaniherkku

- 1  Reilun kaupan banaani
- 2  kypsää avokadoa
- 100g  ananasta
- 1 dl  kermaa
- ripaus Reilun kaupan raakaruokosokeria tai siirappia
- ½ tl  kardemummaa
- cashewpähkinöitä

Sekoita hedelmät tehosekoittimessa. Tee kermasta vaahtoa ja sekoita kaikki aineet keskenään. Laita kuppiin ja koristele pähkinöillä ja tuoreilla mintun lehdillä.


Auringonkukka-banaaniherkutus

- 1 dl  auringonkukansiemeniä
- 1  Reilun kaupan banaani
- 2 rkl  rusinoita
- 2 dl  soijamaitoa tai vettä

Laita siemenet tehosekoittimeen, lisää muut aineet ja anna sekoittua muutamia minuutteja. Jos liotat siemeniä yön yli, niistä tulee vielä kuohkeampia. Siemenet ja banaani tummuvat helposti, joten nauti melko pian. Ripaus sitruunamehua hidastaa tummumista. Tarjoa vaikka puuron kylkiäisenä tai sellaisenaan.


Hunajainen herkkujälkiruoka

- 2 dl  kermaa
- 200g  raejuustoa
- 2 rkl  Reilun kaupan hunajaa
- 1 tl  inkivääriä
- 1 tl sitruunamehua
- 1 rkl  pähkinärouhetta
- 2  Reilun kaupan banaania
- 1  appelsiini

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää hunaja, raejuusto, inkivääri, sitruunamehu ja pähkinärouhe. Sekoita paloitellut hedelmäkuutiot sekaan ja koristele pähkinärouheella.


Banaanirahka

- 1 prk  rahkaa/ silken tofua
- 3  Reilun kaupan banaania
- 1  omena raastettuna
- 2 rkl  Reilun kaupan hunajaa

Valitse kypsiä banaaneja. Pilko banaanit ja lisää rahkaan omenaraasteen kanssa. Makeuta hunajalla. Rahkaa voi myös pehmeyttää kermalla jos haluaa.


Itämainen banaani-taateliherkku

- Reilun kaupan banaaneja
- Taateleita
- Kermaa
- (koristeluun manteleita tai saksanpähkinöitä )

Banaanit kuoritaan, kuutioidaan tai viipaloidaan. Taatelit halkaistaan ja kivet poistetaan. Hedelmät pannaan kerroksittain jälkiruokamaljaan ja peitetään kermalla tai kerman ja rahkan seoksella. Pistetään viideksi tunniksi kylmään lepäämään. Tarjottaessa seoksen pinnan voi koristella saksanpähkinän tai mantelin puolikkailla.


Banaanijäätelö

- 3  Reilun kaupan banaania
- 1  avokado
- 15-20  mantelia
- 2-3 dl  vettä

Kaikki ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa massaksi, jota pidetään muutama tunti pakastimessa ennen tarjoilua.


Raikas hedelmäkeitto

- 1-2  Reilun kaupan banaania
- 2  appelsiinia
- 2  omenaa
- 2  kiiviä
- viinirypäleitä
- 1 l  appelsiinitäysmehua
- 2 rkl  perunajauhoja
- ¾ dl  Reilun kaupan raakaruokosokeria

Lisäksi:
Vispikermaa

Sekoita appelsiinimehu, perunajauhot ja sokeri kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes keitto sakeutuu ja kiehahtaa. Nosta levyltä. Lisää kuoritut, paloitellut hedelmät. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.


Ann Wigmoren banaanijäätelö

- 8-10  Reilun kaupan banaania

Kuori banaanit ja jäädytä 24 tuntia. Anna sulaa hieman ja jauha yleiskoneessa.

Muunnelma:
Lisää ½ dl rusinoita tai 3 rkl carob-jauhetta


Wigmoren persikka-banaanijäätelö

- 5  Reilun kaupan banaania
- 2  suurta paloiteltua persikkaa
- ¾ dl  pähkinäjauhoa
- 4-5 rkl  tahinia

Sekoita tehosekoittimessa kaikki muut ainekset paitsi persikat. Kun seos on valmista lisää persikat ja jäädytä vähintään 4 tuntia.


Teejäätelö

- 2 rkl Reilun kaupan Earl Grey –teetä (esim. Simon Leveltin Earl
  Grey –irtotee)
- 3 dl maitoa
- 1½ dl kuohukermaa
- 3  munankeltuaista
- ½ dl Reilun kaupan raakaruokosokeria

Kuumenna maito kiehumispisteeseen ja lisää tee. Anna hautua 5 minuuttia.
Vatkaa keltuaiset ja raakaruokosokeri kuohkeaksi ja lisää siivilöity maitotee koko ajan  sekoittaen.
Kuumenna seosta vesihauteessa kunnes se saostuu. Varo kiehauttamasta. Jäähdytä.
Lisää vatkattu kuohukerma ja jäähdytä jäätelökoneessa.


Wigmoren hedelmäkeitto

- 2  Reilun kaupan banaania
- 1 ½ dl  tuoreita persikoita
- 1 ½ dl  kivettömiä omenoita
- 1 ½ dl  kivettömiä päärynöitä
- ¾ dl  kuivattuja aprikooseja
- ¼ tl  kanelia tai inkivääriä

Liota aprikooseja vähintään 4 tuntia. Säästä liotusvesi mikäli keittoa tarvitsee laimentaa. Sekoita aineet tehosekoittimessa, säästä 6-8 banaaniviipaletta koristelua varten.


Banaaniherkku

- 4  Reilun kaupan banaania
- 1  appelsiinin mehu
- 2 rkl  kookoshiutaleita
- 1 tl  kanelia

Banaanit kuoritaan, halkaistaan, pannaan uunivuokaan pitkittäin ja valellaan appelsiinimehulla. Ne maustetaan kookos-kaneliseoksella, paistetaan 15 minuuttia 200 C:ssa ja syödään kuumina jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.


Banaani-taatelikakut

- 3  kypsää Reilun kaupan banaania
- 1/3 kuppi öljyä
- ½ tl  suolaa
- 1 kuppi  pilkottuja taateleita
- 1 tl  vaniljasokeria
- ½ kuppi saksanpähkinöitä
- 2 kuppi  pieniä kaurahiutaleita

Banaanit soseutetaan haarukalla, taatelit ja öljy lisätään. Muut ainekset sekoitetaan joukkoon ja taikina jätetään hiukan turpoamaan. Taikinasta nostellaan lusikalla pellille pieniä kakkuja ja niitä paistetaan 20 minuuttia 220 C:ssa.


Minttuhunajakastike

- 1 prk  rahkaa
- 1 dl  Reilun kaupan hunajaa
- 1 rkl  sitruunamehua
- 1 tl  minttua

Sekoita kastikkeen aineet. Tarjoa hedelmien, marjojen, piirakoiden ja leivosten kanssa.


Jälkiruokakastike

- 1 dl  kermaa
- 1  Reilun kaupan banaani
- 1 tl  Reilun kaupan hunajaa

Vaahdota kerma ja lisää hunaja ja survottu banaani.


Banskumanskupirtelö

- 1 dl  mansikoita
- 1  Reilun kaupan banaani
- 3/4 dl  Reilun kaupan sokeria
- 3 dl  piimää

Mittaa mansikat  ja paloiteltu banaani tehosekoittimeen. Lisää sokeri ja piimä.


Jäätelö banaanikastikkeella

- 1 l  vaniljajäätelöä
- 2-3 dl  punaisia viinimarjoja tai muita marjoja


Reilun kaupan banaanikastike:
- 1 rkl  voita
- 1 rkl  sokeria
- 4 rkl  appelsiinimehua
- 1/2 dl  kermaa
- 3  Reilun kaupan banaania

Ota jäätelö pehmenemään tarjoiluvadille ja kaada viinimarjat ympärille. Sekoita rasva, sokeri ja appelsiinimehu. Kiehauta seos. Lisää kerma ja anna kiehua 4-5 minuuttia. Paloittele joukkoon banaanit ja kuumenna. Tarjoa kuumana.


Wigmoren aprikoosi-banaanikastike

- 1  viipaloitu Reilun kaupan banaani
- 5-6  kuivattua liotettua aprikoosia
- ¾ dl  liotus vettä

Sekoita aineet tehosekoittimessa.


Paratiisin portti

- 1,5 dl liotettuja hasselpähkinöitä
- 1,5 dl  auringonkukansiemeniä (voi. korvata manteleilla)
- 4 dl  karkeaksi raastettua omenaa tai päärynää
- 2 dl  liotettuja seesaminsiemeniä
- 1  Reilun kaupan banaani
- 3 dl  makeita liotettuja aprikooseja
- 3 dl  liotettuja manteleita
- Reilun kaupan hunajaa + vettä koristeluun: kiivejä tai viinirypäleitä

Jauha hasselpähkinät ja auringonkukansiemenet (siis mantelit) ja lisää juuri sen verran liotusvettä, että saat taikinan. Levitä se kakkuvadille. Levitä tämän päälle omenaraaste. Seuraava kerros on seesaminsiementen ja banaanin hyvin jauhettu sekoitus. Levitä seuraavaksi jauhettu aprikoosisose kakun päälle. Viimeiseksi valmistat mantelikerman: Liotetut manteli kuoritaan ja jauhetaan, jauheeseen lisätään niin paljon hunajavettä kunnes saadaan kermamainen massa. Kerma voidaan lopuksi pursottaa kakun päälle. Koristele!

Kermavaahdon korvike:
(iso annos) 3 munan valkuaista, 1 dl Reilun kaupan hunajaa (vaahdota kunnes pysyy kulhossa, vaikka kääntäisi ylös alaisin)


Uunihedelmiä vaniljavaahdossa

- 2  munanvalkuaista
- 2 rkl Reilun kaupan hunajaa
- 2 tl vanilliiniesanssia (ei sokeria)

Vatkaa munanvalkuainen, hunaja ja esanssi kovaksi vaahdoksi. Omena
(suht. ohuina 'kuu' - viipaleina 1 cm paksuus) päärynä (samaten) banaani (pitkin päin halkaistaan 2:ksi 'veneeksi') Asettele hedelmäviipaleet lasivuokaan ja valuta päälle 4 rkl hunajaa ohuina vanoina. Laitetaan uuniin 150 asteen lämpöön, sen aikaa että hedelmät haarukalla kokeiltaessa pehmeitä. Lisätään vaahto päälle ja laitetaan vielä hetkeksi uuniin, niin että paikoin saa aavistuksen ruskehtavaa sävyä. Otetaan uunista ja tarjoillaan lämpimänä.


Banaanikeksit

- 175 g  jauhoja
- 0,5 tl  sooda
- 100 g  kaurahiutaleita
- 100 g  banaanilastuja, murrettuna
- 75 g  Reilun kaupan raakaruokosokeria
- 175 g  voita
- 4 rkl  siirappia
- 2 rkl  kermaviiliä

Vaahdota voi, siirappi ja kermaviili. Sekoita jauhot ja sooda, lisää kaurahiutaleet, banaanilastut ja sokeri.  Lisää jauhot vähitellen siirappivaahtoon. Sekoita hyvin. Laita taikinaa kahdella teelusikalla voidellulle pellille. Jätä keksien väliin 4 cm tilaa. Paista 10 min tai kunnes kevyesti ruskeita. Anna jäähtyä pelleillä. 

Uuni: 190 C
Määrä: n. 45 kpl


Banaani-pähkinäkakku

- 200 g jauhoja
- 0,25 tl  leivinjauhetta
- 0,25 tl  soodaa
- ripaus suolaa
- 150 g  sokeria
- 100 g  voita
- 3 rkl  jogurttia
- 4 rkl  kermaviiliä
- 3  Reilun kaupan isoa banaania
- 50 g  saksanpähkinärouhetta

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola.

Vaahdota voi ja sokeri, kunnes kevyttä. Muussaa banaanit, sekoita kermaviiliin ja lisää voivaahto.  Lisää kuivat aineet vuorotellen jogurtin kanssa, sekoita hyvin. Lisää pähkinät.
Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Paista n. 30 min. Jäähdytä ritilän päällä.

Uuni: 180 C
Määrä: Kaksi 23 cm:n leipävuokaa


Banaani-sitruunakakku

- 225 g  jauhoja
- 1 tl  soodaa
- ripaus suolaa
- 175 g  sokeria
- 150 g  voita
- 1,5 dl  maitoa
- 4 rkl  kermaviiliä
- 3  Reilun kaupan banaania
- 0,5 tl  sitruunamehua

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola. Vaahdota voi ja sokeri.  Lisää kermaviili ja banaanit, vatkaa hyvin. Sekoita maito ja sitruuna keskenään. Lisää vuorotellen voivaahtoon jauhoseoksen kanssa. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Paista n. 25-30 min tai kunnes kauniin ruskeat. Jäähdytä ritilän päällä.

Uuni: 180 C
Määrä: Kaksi 23 cm:n leipävuokaa


Jouluinen banaanikakku

Valmistusaika:1 1/2 tuntia
 
- 125 g  voita tai margariinia
- 3 dl  Reilun kaupan raakaruokosokeria
- 3  munaa
- 3  Reilun kaupan banaania
- 100 g  hasselpähkinöitä
- rouhetta tai tummaa suklaata
- 1/2 dl  ranskankermaa
- 1/4 tl  suolaa
- 1 tl  soodaa
- 1 tl  leivinjauhetta
- 2 tl  vanilliinisokeria
- 4 dl  vehnäjauhoja

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Hienonna banaanit ja lisää seos ranskankerman kanssa rasva-sokerivaahtoon. Rouhi pähkinät tai suklaa ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seos varovasti taikinan joukkoon.
Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun 1,8 litran kakkuvuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti.
Kakku on parhaimmillaan parin päivän kuluttua.


Suvin banaanirahkatorttu

Pohja:
- 100g  voita tai margariinia
- 1 rkl  kermaa
- 1 rkl  vettä
- n. 2½ dl vehnäjauhoja
- 1 rkl  Reilun kaupan raakaruokosokeria

Täyte:
- 2-3  Reilun kaupan banaania
- 1 prk  maitorahkaa
- 1 prk  kermaviiliä
- 2  kananmunaa
- 1 dl  mantelilastuja
- Reilun kaupan raakaruokosokeria
- Vaniljasokeria
- Sitruunamehua
- Kanelia (saatavana myös maailmankaupoista)
- Auringonkukansiemeniä

Nypi rasva ja vehnäjauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää sokeri, kerma sekä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja ripottele sen päälle runsaasti kanelia ja auringonkukansiemeniä.
Sekoita kananmunat, rahka, mantelilastut ja kermaviili. Mausta raakaruokosokerilla, vaniljasokerilla ja sitruunamehulla. Viipaloi joukkoon banaanit ja kaada täyte torttupohjan päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa.


Hunaja-ananaskakku

- 1,5 dl  Reilun kaupan hunajaa
- 1,5 dl  sokeria
- 150 g  margariinia
- 3  munaa
- 1 tlk  ananasmurskaa
- 3 tl  kanelia
- 2 tl  leivinjauhetta
- 4,5 dl  vehnäjauhoja

Lämmitä hunajaa 20 sekuntia mikrossa, jotta siitä tulee juoksevaa. Vaahdota hunaja ja  sokeri ja margariini. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Kaada joukkoon ananasmurska liemineen. Sekoita varovasti. kaada voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Tarjoa hunajalla maustetun kermavaahdon kera seuraavana päivänä.


Banaanikakku

- 120 g  kasvismargariinia tai voita
- 3  Reilun kaupan banaania
- 3-4 rkl  Reilun kaupan hunajaa
- 1 ½ dl  grahamjauhoja
- 1 ½ dl  vehnäjauhoja
- 2 rkl  leivinjauhetta
- ¼ tl  muskottipähkinää
- 1 tl  jauhettua vaniljaa
- 1 dl  jauhettua cashewpähkinää
- 1 dl  kookoshiutaleita

Vaahdota margariini. Murskaa kaksi banaania ja sekoita ne rasvaan hunajan kanssa. Sekoita jauhot leivinjauheeseen. Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita taikina pyöreään piirakkavuokaan. Pilko yksi banaani puoliksi ja sitten neljään pitkittäiseen osaan ja laita piiraan päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita ( ja hiukan ruskeata sokeria jos pidät makeasta). Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi jäätelön tai soijajäädykkeen kanssa.



 

Alkuun  Ajankohtaista  Yhdistys  Lehdistö  Tuotteet  Lisätietoa  Kuvia  Linkkejä  Palaute