KAHVINTUOTTAJAPROFIILI

ASOCIACIÓN CHAJUL

Jo yli sadan vuoden ajan kahvin vienti on pyörittänyt Guatemalan taloutta. Maa on Latinalaisen Amerikan neljänneksi merkittävin kahvintuottaja. Guatemalan kokonaisviennistä 70 prosenttia koostuu maataloustuotteista. Viennissä ja koko taloudessa monopolia pitävät ulkomaalaiset yritykset.

Guatemalassa diktatuurivallan on katkaissut ainoastaan vuosina 1945 - 1954 vallinnut demokratian vaihe.  Vuodesta 1986 Guatemalassa on ollut kansanvaalilla valittu siviilihallitus, mutta silti ylin sotilasjohto on pysynyt vahvana ja jatkanut poliittista painostusta.

San Gaspar Chajulissa perustettiin 1975 osuustoiminnallinen yhtymä Ixil. Armeija lopetti sen toiminnan vuonna 1980 tappaen toimintaa johtaneen papin ja 400 kylälä istä. Loput pakenivat Meksikoon. Kahdeksan vuotta myöhemmin katolinen pappi Rossolino Bianchetti perusti palaavien pakolaisten kanssa Asociación Chajulin. Nykyisin siihen kuuluu yli 3 000 jäsentä. Jäseneksi pääsee pienviljelijä joka ei toimi välittäjänä ja joka soveltaa ainoastaan luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä sekä suostuu antamaan oma osuutensa yhteiseen rahastoon. 

Ensimmäisenä vuonna (1988) Asociación Chajulense tuotti 50 tonnia raakakahvia.

Vuosina 1997/1998 tuotto oli jo 440 tonnia. Yhteisö tuottaa korkealaatuista, luomuviljeltyä arabica -kahvia. Kahvilla on saksalaisen Naturlandin luomusertifikaatti.

Yhteisöllä on ollut vientilupa vuodesta 1991, sillä on oma tuotantolaitos, varastotilaa miljoonan kilon kahvierän varastointiin sekä kuorma-auto. Tuotannon ja kaupankäynnin yhtenäistäminen antaa yhteisölle suuremmat voitot ja pitää välittäjät tarpeettomina.

Yhteisö maksaa jäsenilleen vaiheittain:  

  • rahoittamalla toiminnan alkuun
  • kahvin toimituksista
  • lopullisen sovitun summan

Viljelijöiden hinta tuottamastaan kahvista riippuu aina maailmanmarkkinahinnasta, mutta Reilun kaupan  ostajat maksavat aina enemmän kuin välittäjät. Vuonna 1998 ostajat maksoivat 2,25 dollaria  kilolta kun välittäjät maksoivat 1,65 dollaria. Viljelijät saavat 70 prosenttia kahvin hinnasta, 20 prosenttia käytetään yhteisön kuluihin ja 10 prosenttia laitetaan rahastoon, josta mm. myönnetään lainoja yhteisön jäsenille.

Tavoitteina on edistää yhteisön kehittymistä ja projektien toteuttamista siten, että pystytään kasvattamaan taloutta, lisäämään koulutusta ja parantamaan terveydenhoitoa. Lisäksi pyritään nostamaan yhteishenkeä sekä säilyttämään ja kunnioittamaan perinteistä Maya-Ixil kulttuuria. Samoin pyritään varmistamaan ja säilyttämään näiden tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavien tahojen kanssa tehtävä yhteistyö.

 

Alkuun  Ajankohtaista  Yhdistys  Lehdistö  Tuotteet  Lisätietoa  Kuvia  Linkkejä  Palaute